Hlavní obsah

Elvis hrál v Sám doma? Konspirátoři věří, že král rock’n’rollu žije

Foto: Seznam Zprávy

V rámci spolupráce se soutěží Audiokniha roku přináší Seznam Zprávy letní seriál Nejznámější konspirační teorie.

Článek

V pátém dílu našeho letního audioseriálu o nejznámějších konspiračních teoriích, který připravujeme ve spolupráci s vydavatelstvím Supraphon, se doslechnete o bláznivých teoriích, podle nichž jsou zpěváci Elvis Presley a Michael Jackson stále naživu. Proč by se měl král rock ‚n‘ rollu údajně skrývat?

„Zpěvák oficiálně zemřel 16. srpna 1977. V koupelně jeho sídla Graceland v Memphisu jej nalezla jeho milenka Ginger Aldenová. Podle oficiální verze byl příčinou úmrtí srdeční infarkt. Šlo však pravděpodobně o souhru nešťastných okolností, v nichž figurovalo také předávkování léky a neprůchodnost střev. Již krátce po jeho smrti se vyrojilo několik spekulací, že svůj odchod ze světa pouze předstíral,“ zazní v úvodu nejnovějšího dílu našeho seriálu Nejznámější konspirační teorie, který vychází z audioknihy vydavatelství Supraphon.

V médiích byla po pohřbu 42letého zpěváka otištěná jeho jediná známá posmrtná fotografie a podle některých svědků tělo a podoba muže neodpovídaly Elvisovi. Jedna teorie tvrdí, že hudebník měl svou smrt nafingovat, aby byl zařazen do programu na ochranu svědků. „FBI mu změnila identitu výměnou za poskytnutí informací proti mafii, s níž se vícekrát zapletl,“ hledají konspirátoři vysvětlení, proč je Elvis údajně naživu.

Od jeho smrti se vyskytla i řada imitátorů a zpěváků, jejich zpěv zněl z nahrávek téměř totožně jako Elvisův. „Objevil se například interpret jménem Orion vystupující v masce, jehož hlas se nápadně podobal Elvisovu. Existuje údajně několik zvukových analýz, které potvrzují, že jde o hlas stejné osoby. Řada fanoušků uvěřila, že Orion je ve skutečnosti Elvis,“ představuje se v audioknize další z fám.

Jedna z těch nejbizarnějších smyšlenek tvrdí, že Elvis účinkoval jako komparzista ve filmu Sám doma, protože se mu líbil předchozí snímek režiséra Chrise Columba Únos Elvise. Faktem však zůstává, že Elvis Aaron Presley dodnes patří mezi nejúspěšnější hudebníky s 500 miliony alb prodaných po celém světě. Během svého života obdržel tři americké ceny Grammy a je uvedený do pěti síní slávy.

Celou epizodu (pokud jste přihlášeni) si můžete poslechnout v přehrávači v úvodu článku.

Foto: Seznam Zprávy

Nejznámější konspirační teorie – letní seriál SZ.

Letní seriál Seznam Zpráv vychází ze stejnojmenné audioknihy, kterou pro vydavatelství Supraphon připravil Alan Piskač a namluvil herec Pavel Rímský. Posluchačům populární formou předkládá na dvě desítky nejrozšířenějších konspiračních teorií, přibližuje okolnosti jejich vzniku a šíření, a umožňuje tak lépe pochopit, čemu všemu jsou lidé ochotni věřit.

Každou letní sobotu až do konce září předkládáme na našem webu jednu kapitolu.

Doporučované