Hlavní obsah

Pomoci lidem finančně dospět. Mladá Češka vzdělává generaci Z

Foto: Shutterstock.com

Mladí Češi a Češky se –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ na rozdíl od svých rodičů –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ nebojí o penězích mluvit.

Článek

Na začátku byla cesta z Vysočiny na univerzitu do Prahy a finanční nejistota spojená s životní změnou. Tahle situace inspirovala Mariu Šimůnkovou a jejího kamaráda k založení neziskovky Nekrachni.

Prostřednictvím instagramového účtu (a brzo i aplikace) Nekrachni otevírá důležitá finanční témata pro generaci současných středoškoláků a mladých dospělých.

A jak na tom mladí Češi vlastně s financemi jsou? „Zásadní rozdíl je, že se nebojí o penězích mluvit. V generaci mých rodičů jsou peníze obrovské tabu, my o nich alespoň mluvíme. Z čísel však vyplývá, že finanční kondice nám jako společnosti pořád chybí napříč generacemi. Ale umět takhle témata otevírat a sdílet mezi sebou, což dnešní mladí lidé mají, může pomoci se změnou celkového mindsetu,“ věří dvaadvacetiletá Maria.

Zájem mladých lidí o finance dává Šimůnková do kontextu i s vyhlídkami, které je staví před nové výzvy: „Kromě toho, že mladí lidé budou těžko shánět finance na vlastní bydlení, ani situace s jejich důchody nevypadá moc růžově. Vědí, že se budou muset spolehnout hlavně na sebe, takže se už na střední začínají zajímat třeba o investice.“

Foto: Proženy.cz

Spoluzakladatelka neziskové organizace Nekrachni Maria Šimůnková (vlevo) s autorkou podcastu.

V podcastu už jsme na toto téma narazili mnohokrát a vyplynulo i z diskuze s Mariou Šimůnkovou: proč se takové věci neučí mladí lidé ve škole?

„Myslím, že to vyplývá z hlubšího problému. I na pedagogických fakultách si tohle téma v rámci odborného vzdělávání málokdo dobrovolně zapíše jako volitelný seminář. Když má potom třeba v rámci občanské výchovy finance probírat, není si jistý v kramflecích a radši se drží zavedených pouček. A pak se to cyklí ve strachu a nerelevantních informacích,“ vysvětluje Šimůnková.

Celou epizodu podcastu O penězích se (ne)mluví o neziskovce Nekrachni, cestě jejích zakladatelů k finančním tématům nebo jejich novou aplikaci si můžete pustit v úvodu článku.

O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde ho můžete i odebírat.

V podcastu vysvětlujeme základní finanční pojmy a principy, nejde ale o investiční poradenství. Tento podcast není finančním poradenstvím, ale obsahem redakce.

Doporučované