Hlavní obsah

Polovina národa v dluzích. Problém zhoršují nekalé praktiky i reklamy

Foto: SaiArLawKa2, Shutterstock.com

Cesta ven z dluhů je pořádný maraton. V podcastu se dozvíte, jak na to.

Článek

O dluhové pasti, lidech, kteří vydělávají na neštěstí a neznalosti druhých, i špatně nastaveném systému pro nebankovní půjčky, už se v Česku mluví pár let. Problémy nasvítila covidová pandemie i válka na Ukrajině a inflace. „Když k nám do poradny přijde člověk, který se nebankovní společnosti upsal k zaplacení 480% úroku, takže i když každý měsíc splácí velké sumy, platí pořád úroky, z jistiny mu nic neubývá, je něco špatně,“ říká k problému Jan Sedláček, zakladatel nadačního fondu Proti dluhové pasti.

Je to jedna z organizací, která pomáhá lidem na cestě z dluhů zpátky do života. Sám ví, jaké to je, protože se po nevydařeném podnikání v 90. letech ocitl na kraji propasti a málem přišel o všechno. „Za pomoci jednoho, dnes už zesnulého, právníka jsem se z toho dostal a začali se na mě obracet známí a kamarádi, abych jim poradil také. Tak jsem se rozhodl založit nadační fond a pomáhat lidem,“ říká Sedláček. A pomáhat tím začal i státu a celé společnosti.

Foto: Markéta Susová, Proženy.cz

Hostem podcastu O penězích se (ne)mluví byl Jan Sedláček.

„Málokdo si to totiž uvědomuje, ale likvidační dluhy, které jsou často vymáhány protiprávně nebo přinejmenším neeticky, ženou lidi od šedé ekonomiky, takže na tom výrazně tratí i stát. Když vám exekutor obstaví většinu vašeho příjmu, je jasné, že začnete vydělávat na černo, abyste třeba uživil rodinu,“ přibližuje Sedláček.

Jak se tedy lidé do dluhů obvykle dostanou? „Co člověk, to unikátní příběh, ale často jim přerostou pohledávky přes hlavu a začnou je nahánět agentury na vymáhání peněz, což je hodně nepříjemné, takže se obrátí na nás. My uděláme analýzu celého jejich případu a navrhneme jim možná řešení. Je dobré se obrnit, cesta ven z dluhů je pořádný maraton. Na konci ale může být život, který máte zpátky ve vlastních rukách. A nemusí vytloukat klín klínem kumulováním půjček jako jedna klientka, která měla pohledávky u 47 nebankovních společností, “ rozpomíná se Sedláček.

Co by Česku podle něj pomohlo? Jako velká část hostů našeho pořadu zmiňuje finanční gramotnost. „Také bych si posvítil na neetické reklamy, přijde mi absurdní, že na vás reklamy o tom, jak je snadné si půjčit, vyskakují z každé televize. A také by pomohlo zastropování maximální výše úrokové sazby. To by se uživily jen ty instituce, které nestaví byznys na mlžení a klamání klientů,“ uzavírá Sedláček.

Celý díl O penězích se (ne)mluví věnovaný plánování vlastního bydlení si můžete pustit v úvodu článku.

O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde ho můžete i odebírat.

V podcastu vysvětlujeme základní finanční pojmy a principy, nejde ale o investiční poradenství. Tento podcast není finančním poradenstvím, ale obsahem redakce.

Doporučované