Hlavní obsah

Podcastové léto na Seznam Zprávách. Audioknihy, Horké hlavy a dění v USA

Foto: Shutterstock.com

Podcastové léto na Seznam Zprávách. (ilustrační foto)

Článek

Od července jste si mohli na Seznam Zprávách nebo Podcasty.cz zdarma naladit 5 vybraných audioknih z naší Posluchárny SZ, které jsme vydali v rámci partnerství se soutěží Audiokniha roku.

S Bohumilem Hrabalem jsme se ve Slavnostech sněženek toulali malebným Kerskem. Báli jsme se rozpínavosti Mloků, jak ji vylíčil Karel Čapek. Vyslechli jsme příběh o nelehkém mládí Karla IV. ve 14. století od Josefa Bernarda Prokopa. Děti poslouchaly napínavý příběh Škyťáka a jeho dráčka Bezzubky od Cressidy Cowell. A v poslední audioknize jsme zavítali do manéže Cirkusu Humberto z pera Eduarda Basse.

Všechny audioknihy naleznete na tomto místě.

Nejznámější konspirační teorie

Na webu Seznam Zprávy od června vychází i čtrnáctidílná audiokniha od vydavatelství Supraphon Nejznámější konspirační teorie, kterou načetl Pavel Rimský. Posluchači se dozvědí o údajném skrytém světovém řádu, zfilmovaném přistání Američanů na Měsíci, o podivných okolnostech kolem úmrtí Marilyn Monroe nebo atentátu na prezidenta USA J. F. Kennedyho. Nejnovější epizody jsou k dispozici každou sobotu ve 12 hodin pouze na našem webu.

Všechny díly Nejznámějších konspiračních teorií naleznete tady.

Horké hlavy v parném létě

Tvůrci podcastu Vlevo dole Lucie Stuchlíková a Václav Dolejší se během celého léta přeli o třaskavých politických tématech. Hádali se, zda má existovat věkový limit, kdy politici už nesmí kandidovat do volených funkcí, jaká v tomto roce zazněla nejtrapnější výmluva a jestli se má podle návrhu Pirátů regulovat alkohol.

Všechny díly Horkých hlav, včetně superžhavého finále, naleznete zde.

Americká jízda dnešními Spojenými státy

Dění v nejbohatší ekonomice světa nabírá na obrátkách. Nejdříve odstoupil z listopadových prezidentských voleb současný prezident za demokraty Joe Biden, následně byl spáchán nevydařený atentát na kandidáta republikánů Donalda Trumpa a nakonec vystřídala Bidena v pozici uchazečky o Bílý dům dvojka demokratů Kamala Harrisová. Co se ale skutečně děje za statistikami preferencí? Proč se mluví o migraci, interrupcích a střelných zbraních?

Odpovědi přináší minisérie zpravodajského podcastu 5:59. Všechny díly jsou dostupné zde.

Odkryto: Zpověď korupčníka

V červencové dvoudílné minisérii poprvé od svého zatčení veřejně promluvil Vladimír Kotrouš o jedné z největších korupčních afér. Bývalého ředitele pražských městských strážníků v listopadu 2011 zatkla policie s úplatkem v obálce. Soud ho poslal na 5,5 roku do vězení, v říjnu 2015 jej propustili.

Celou dobu mlčel, mluvit začal až nyní. O šedé zóně mezi byznysem a politikou, kde se pohybují lidé, kteří uplatňují svůj vliv, a o korupčním systému, který se kolem pražského magistrátu, městských firem a jejich zakázek vytvořil. Jeho svědectví je důležité a relevantní i přesto, že od jeho zatčení uplynulo téměř 13 let.

Oba díly jsou k poslechu zde.

Odkryto: Spravedlnost tyrana

Někdejší předseda Okresního soudu ve Žďáru nad Sázavou bil a týral svou partnerku. A byl za to dvakrát odsouzen. Přesto je stále soudcem a rozhoduje třeba i rozvodová řízení. Soudce Romana Švaňhala teď odsoudili také za křivé obvinění.

Ani tak ale o talár nepřišel a dál soudí. Jak je to možné? Jeho případ mapuje srpnová dvoudílná podcastová minisériesérie Spravedlnost tyrana z cyklu Odkryto.

Oba díly si poslechněte tady.

Doporučované