Hlavní obsah

Paul McCartney má prý dvojníka. Jaké konspirace se šíří o Beatles?

Foto: Seznam Zprávy

V rámci spolupráce se soutěží Audiokniha roku přinášíme seriál Nejznámější konspirační teorie. Tentokrát o údajné smrti Paula McCartneyho.

Článek

Ikonické duo Paul McCartney a John Lennon se zrodilo v létě 1957, když se Paul přidal ke kapele o necelé dva roky staršího Johna. Za půl roku se Paul seznámil s Georgem Harrisonem a po krátkém přemlouvání přesvědčil Lennona, aby jej přijal do kapely. Mladíci si říkali The Quarrymen a vystřídali ještě další názvy, než se z nich v roce 1960 definitivně stali The Beatles.

Liverpoolská kapela začala od srpna 1960 žít a vystupovat v Hamburku, kde je objevil manažer Brian Epstein. Následně v roce 1962 se k Paulovi, Johnovi a Georgovi přidal natrvalo i bubeník Ringo Starr. Tím se stala ikonická čtveřice kompletní a natočila svou první nahrávku. Od této doby jejich sláva narůstala. Odehráli stovky koncertů po celém světě, prodávali miliony desek a natočili i svůj první film. Od května 1966 přestala skupina koncertovat.

A právě tento rok označují konspirátoři za přelomový, neboť podle nich „Paul McCartney od roku 1966 nežije. Legenda praví, že Paul zahynul při havárii v listopadu toho roku. Mělo se tak stát po prudké hádce s ostatními členy slavné skupiny. Manažerovi Brianu Epsteinovi se to podařilo ututlat, aby se stroj na peníze, zvaný Beatles, nezasekl,“ uslyšíte v nejnovější epizodě z audioknihy vydavatelství Supraphon.

Podle šiřitelů fám měl Brian Epstein hledat za nejoblíbenějšího „brouka“ náhradu, aby na nich mohl dál vydělávat. „A tak je prý angažován Paulův dvojník jménem William Campbell, který od té doby vystupuje jako McCartney. Podle jiných zdrojů se dublér jmenuje Billy Shears, podstupuje řadu plastických operací a jizvy ukrývá pod plnovousem. Nakonec si vousy nechává narůst celý band. Je to náhoda?“ ptá se Pavel Rimský, který jednotlivé epizody audioknihy načetl.

V květnu 1967 pak vychází hudebními publicisty oslavované album Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, na němž je prý řada narážek ostatních členů kapely, že Paul McCartney je po smrti.

Jaké další indicie mají poukazovat na to, že byl McCartney nahrazený? Kdo měl podle konspirátorů zavraždit Johna Lennona, si můžete poslechnout v přehrávači v úvodu článku.

Foto: Seznam Zprávy

Nejznámější konspirační teorie – letní seriál SZ.

Letní seriál Seznam Zpráv vychází ze stejnojmenné audioknihy, kterou pro vydavatelství Supraphon připravil Alan Piskač a namluvil herec Pavel Rímský. Posluchačům populární formou předkládá na dvě desítky nejrozšířenějších konspiračních teorií, přibližuje okolnosti jejich vzniku a šíření, a umožňuje tak lépe pochopit, čemu všemu jsou lidé ochotni věřit.

Každou letní sobotu až do konce září předkládáme na našem webu jednu kapitolu.

Doporučované