Hlavní obsah

Pád amerických Dvojčat. Konspirátoři rozporují teroristický útok z 11. září

Foto: Seznam Zprávy

V rámci spolupráce se soutěží Audiokniha roku přinášíme seriál Nejznámější konspirační teorie. V této epizodě uslyšíte o fámách o teroristických útocích 11. září 2001 v New Yorku.

Článek

Dne 11. září 2001 provedlo 19 členů militantního islamistického teroristického hnutí al-Káida sérii teroristických útoků ve Spojených státech amerických. Unesli čtyři letadla z komerčních linek, přičemž dvě narazila do dvou výškových budov Světového obchodního centra v New Yorku přezdívaných jako Dvojčata. Třetí letadlo zasáhlo Pentagon, sídlo ministerstva obrany USA. Čtvrté letadlo se zřítilo po boji cestujících s teroristy.

„Pokud měl atentát v srdci mezinárodní velmoci číslo jedna za cíl dokázat bezbrannost vyspělého a demokratického společenství v tváří tvář barbarbarským metodám, zcela určitě se to podařilo. Následky událostí z 11. září 2001 doslova obrátily život ve Spojených státech a vlastně na celé planetě vzhůru nohama. Společnost, ekonomika i politika se začaly měnit do té míry, že se vyrojila řada konspiračních teorií popisujících otřesné události jako předem plánovanou a zinscenovanou akci, jako záminku pro přechod k jinému společenskému systému,“uslyšíte v poslední epizodě z audioknihy vydavatelství Supraphon.

V době útoku se v budovách Světového obchodního centra nacházelo 17 500 lidí, zkáze uniklo 15 tisíc z nich. Po útocích zemřely přibližně tři tisíce lidí a většina z nich byli civilisté. V reakci na útoky pak vyhlásily USA válku teroristům a tehdejší prezident George W. Bush schválil invazi do Iráku.

Dodnes konspirátoři vyvracejí oficiální verzi, jak se teroristické akce udály. „Některým jedincům u televizních obrazovek se zdá, jako by šlo o řízenou demolici způsobenou explozí trhavin. Budovy prý spadly příliš rychle a příliš rovnoměrně, jako by byly podminované. Na záběrech natočených z několika úhlů je možné vidět exploze malých výbušných zařízení, které na různých místech pláště proráží konstrukce budov. Někteří přímí svědkové později uvedou, že v mrakodrapech slyšeli nevysvětlitelné výbuchy přicházející ze suterénu,“ jmenuje konspirace Pavel Rimský.

Jaké další fámy se o teroristických útocích šíří, si můžete poslechnout v přehrávači v úvodu článku.

Foto: Seznam Zprávy

Nejznámější konspirační teorie – letní seriál SZ.

Letní seriál Seznam Zpráv vychází ze stejnojmenné audioknihy, kterou pro vydavatelství Supraphon připravil Alan Piskač a namluvil herec Pavel Rímský. Posluchačům populární formou předkládá na dvě desítky nejrozšířenějších konspiračních teorií, přibližuje okolnosti jejich vzniku a šíření, a umožňuje tak lépe pochopit, čemu všemu jsou lidé ochotni věřit.

Každou letní sobotu až do konce září předkládáme na našem webu jednu kapitolu.

Doporučované