Hlavní obsah

O auto se můžete dobře starat i bez technických znalostí. A ještě ušetřit

Foto: fast-stock, Shutterstock.com

Jak se dobře starat o auto a finančně nevykrvácet? Poslechněte si podcast.

Článek

Koupit si auto v našich končinách často znamená pořídit si nenasytnou černou díru na peníze. I tak ale u Čechů a Češek stále vítězí vlastnictví před sdílením nebo operativním leasingem.

Přijímací technička Kristýna Horáková si toho všimla a napadlo ji učit lidi rozumět svému autu i bez technických složitostí a dobře se o něj starat. Na jejím instagramovém a youtubovém profilu už ji sleduje skoro dvacet tisíc lidí a její vychytávky jim šetří peníze i nervy.

„My Češi jako národ auta milujeme. Při své práci mě ale napadlo, že jim zas až tak často nerozumíme. I když si někdo pořídí auto prémiové třídy, často neví, co by potřebovalo, jak se o něj starat, aby mu náklady nepřerostly přes hlavu. A není to vůbec otázka, která se týká jenom žen, vnímám to u žen i mužů stejnou měrou,“ otevírá v podcastu citlivé téma Horáková.

Stejně jako u řady věcí v životě je podle ní mnohem levnější prevence a údržba než celková oprava. „Třeba limity na výměnu oleje bych udělala poloviční a doporučila ho měnit už po deseti tisících kilometrech. I taková prkotina může ušetřit opravdu hodně peněz. Stejně jako když někteří výrobci uvádějí, že olej v automatické převodovce je na doživotí, ale to není pravda. Ztrácí svoje vlastnosti –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a to může způsobit úplně zbytečnou škodu za stovky tisíc,“ přibližuje Horáková.

Foto: Proženy.cz

Hostem podcastu byla přijímací technička Kristýna Horáková.

A jak si nenaběhnout, když kupujeme ojeté auto – třeba od soukromníka či z bazaru? „Lidé se často zamilují do konkrétního auta a ignorují varovné signály v podobě prohlubní, oděrek nebo porušeného laku. Ty ale třeba zrovna mohou signalizovat nehodu v minulosti a v budoucnu být zdrojem vážných potíží,“ vysvětluje specialistka.

Nejlepší je podle ní oslovit specialistu, který vám s prověřením auta pomůže: „Je to zhruba pětitisícová investice a opravdu se vyplatí. S ním v zádech vás nemůže prodejce tlačit do koupě kousku, jehož údržba vás třeba v budoucnu může stát víc než samotné pořízení.“

Pokud sháníte auto, spočítejte si dopředu i náklady na jeho údržbu. „Často pak vidíme, že mají lidé auto, jehož údržba je nad jejich možnosti, takže ji zanedbávají a to se pak prodraží ještě víc. Lepší je mít auto, jehož údržbu utáhnu. Obecně platí, že menší auta mají také menší nároky. U 15 a víc let starých modelů už se to ale stírá,“ uzavírá Horáková.

Celý díl podcastu O penězích se (ne)mluví si můžete pustit v úvodu článku.

O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde ho můžete i odebírat.

V podcastu vysvětlujeme základní finanční pojmy a principy, nejde ale o investiční poradenství. Tento podcast není finančním poradenstvím, ale obsahem redakce.

Doporučované