Hlavní obsah

Trápení Slavie: Nepřesvědčivý start, těžké zranění a zrádný soupeř z Belgie

Foto: Seznam Zprávy

Jindřich Trpišovský by měl hledat nové herní prvky, kterými Slavia zaujme a přehraje protivníky.

Článek

Na startu ligy neoslnilo ani jedno z pražských „S“. Sparta ale na rozdíl od Slavie bodovala naplno. Červenobílí na Slovácku tápali, ztratili zraněného stopera Vlčka a los předkola Ligy mistrů je také nešetřil, shodují se Nosiči vody.

Start sezony rok co rok kombinuje zahájení ligové soutěže s předkoly evropských pohárů. A letos navíc i s únavou, nebo spíš nedostatečným odpočinkem reprezentantů po turnaji Euro 2024.

Sparta proti Pardubicím začala jen se dvěma účastníky Eura v základní sestavě, Slavia na Slovácku ke všeobecnému překvapení hned se šesti, další čtyři přišli v průběhu utkání. „Ti hráči působili zahlceně. Asi chápu, že se Slavia snaží dostat reprezentanty co nejdřív do oběhu kvůli předkolu Ligy mistrů, ale směrem k utkání na Slovácku působilo tohle personální rozhodnutí dost kontraproduktivně,“ míní novinář Luděk Mádl.

„Může tam přijít i prvek demotivace pro ty, kteří se dobře ukazovali v přípravě, jako třeba Fila,“ přitakává Karel Tvaroh, bývalý obránce rezervy pražské Sparty. „Slavia každopádně byla na Slovácku hodně špatná, její nejnebezpečnější hráč byl Bořil.“

Moderátor Jaromír Bosák si přisazuje: „Scházela tam kreativita. Ale to už si říkáme asi dva roky. A když už si pořídíš za velké peníze Chorého, pošleš ho tam takhle pozdě a nenabídneš mu vlastně žádný centr?“

Nejčernější vzpomínku na bezbrankovou remízu na Slovácku si každopádně odveze obránce Tomáš Vlček, který si v utkání přivodil těžké zranění kolene. „Někdo by měl mít rozum a už při prvním náznaku problému hráče stáhnout. Vlček pokračoval a koleno si úplně odrovnal,“ zlobí se Bosák.

„Pokaždé když jsem se pokoušel pokračovat v utkání s náznakem vážnějšího zranění, bylo to špatné rozhodnutí a dobu léčení jsem si tím vždycky významně prodloužil,“ přidává Karel Tvaroh zkušenost z vlastní kariéry.

Nebezpečný soupeř z Belgie

V nemistrovské části kvalifikace Ligy mistrů se Slavia postaví belgickému týmu Royale Union Saint-Gilloise. „Prostřednictvím vlastníka – nebo někdejšího vlastníka – Tonyho Blooma je tento klub propojený s anglickým Brentfordem. Nabízelo by se, že je to farma anglického klubu, ale belgický klub je víc než to. Určitě půjde o velmi zdatného soupeře,“ myslí si Karel Tvaroh.

„Belgickou ligu hraje teď Union krátce, ale skvěle, vyhrává její základní část. Slávisty čeká velmi těžká práce,“ připojuje se Jaromír Bosák.

Nosiči vody se podrobněji věnují i Spartě. Například otázce, jak nahrazuje Ladislava Krejčího, stejně tak problémům ve středu hřiště při zranění Kairinena. A v neposlední řadě mentálnímu nastavení Ermala Krasniqiho. Co řekl Jaromíru Bosákovi o nové albánské posile David Lafata? Přáli by Nosiči vody po očekávaném postupu přes irského soupeře Spartě v dalším předkole Ligy mistrů spíš Maccabi Tel Aviv, nebo rumunské FCSB, tedy někdejší Steauu? I to se dozvíte v nové epizodě.

„Nejpřesvědčivější z favoritů byla v prvním kole Viktoria Plzeň. Na Slavii mě za tohle nebudou mít rádi, ale přijde mi, že za peníze Pavla Tykače, které do Plzně naposílal Jaroslav Tvrdík za Staňka nebo Chorého, vybudovali v Plzni opravdu výborný tým. Ve Viktorii vidíme nejefektivnější práci s penězi a kvalitou kádru v rámci české ligy,“ říká Luděk Mádl.

Jak se předvedl ve své ligové premiéře v plzeňském dresu Christophe Kabongo? A co si Nosiči vody myslí o dalších zahraničních posilách Sparty? Jak vidí pohárový los pro Baník či Mladou Boleslav? Čím si vysvětlují, že Středočeši dohrávali v prvním kole v devíti?

Pusťte si nejnovější díl Nosičů vody a dozvíte se mnohem víc!

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Doporučované