Hlavní obsah

Proč trenér Sparty změnil image. Sundat nohu z plynu teď nejde, říká Friis

Foto: Profimedia.cz

Lars Friis dostoupal ve Spartě na vrchol své dosavadní trenérské kariéry. Nicméně chce ho posouvat stále výš.

Článek

Lars Friis přivedl Spartu zpět do Ligy mistrů, to byl zápis do dějin. Vbrzku Dána čeká i premiéra v roli hlavního kouče Sparty ve slovutném derby se Slavií. Po prohře se Sigmou teď ale cestou do Stuttgartu velí: Pedál na podlahu!

Na Letnou jej coby svého asistenta přivedl v průběhu své sparťanské mise Brian Priske. A v létě měl v úmyslu odvést si ho ve stejné roli i do Feyenoordu. Jenže právě v tomto bodě už se benevolence sparťanského vedení zastavila. Sparta opravdu nemohla konat jinak.

Uvolnit ze svých služeb oba dánské experty naráz, to by úspěšnou „planetu Sparta“, ověnčenou dvěma mistrovskými tituly v řadě, mohlo z její hvězdné dráhy totálně vykolejit. Elegantní řešení, které lze popsat slovy „Priske odchází do Feyenoordu a Friis ho v roli trenérské jedničky nahrazuje“, však udrželo Spartu víceméně v kolejích, které Dánové směrem k úspěšnému cíli položili společně. A Friis je pak protáhl ještě o stanici dál.

Bouřliváka jeho nová role zklidnila

Lars Friis, o rok starší než Brian Priske, nemá za sebou na rozdíl od svého kolegy, který se v létě nechal zlákat Feyenoordem, žádnou velkou hráčskou minulost. Zatímco Priske nasčítal 24 startů v dánské reprezentaci, včetně toho na Euru v Portugalsku, Friiseho kariéra se odehrávala spíše v nižších patrech. A navíc Lars Friis skončil s aktivním fotbalem už ve 23 letech po těžkém zranění kolena.

Vedle „hodného vnímavého táty“ Priskeho vnášel Friis do mixu jejich společného působení na Letné nejen taktickou erudici a cit pro práci s vývojem hráčů, ale i pořádnou dávku emocí. Od lavičky směrem k dění na hřišti bouřil Friis leckdy hodně divoce, tak trochu ve stylu slávistického asistenta Zdeňka Houšteckého. Pravda, vybranějším slovníkem, ve Friisově případě anglickým. Zato v prudkosti výrazu si ti dva mnohdy nezadali.

Od momentu, kdy Friis převzal hlavní tým Sparty, změnil své chování zcela zásadním způsobem. Roli bouřliváka nahradila image seriózně vyhlížejícího muže, který s plnou koncentrací šéfuje lavičce i svým svěřencům na hřišti. A nedělá už u toho žádný přepálený tyjátr.

Obrovské nahromaděné emoce mohli totiž Letenští před pár týdny ventilovat tím nejpozitivnějším směrem. Zmíněné koleje dovedly Spartu k cíli, na který klub čekal 19 let: zpět do Ligy mistrů.

O čtyři víc, i to hrálo roli

Matematici možná upozorní, že Spartě či bratislavskému Slovanu prospělo rozšíření formátu soutěže ze 32 na 36 účastníků –⁠⁠ najednou byla kvalifikace víc průchozí.

Co bylo ale nejpodstatnější: Sparta do Ligy mistrů sportovně dozrála. A přes tři předkola se do ní kvalifikovala v podstatě suverénně.

Navíc ji odstartovala i vítězstvím nad Salcburkem! Nade vší pochybnost přitom platí, že jakákoli výhra v Lize mistrů je vždy velká věc, ať už je její formát jakýkoli. A Sparta v nejblyštivější soutěži vyhrála poprvé od Kinclova postupového gólu do sítě Lazia na podzim 2003.

Než přišli Dánové, točili se předtím ve Spartě trenéři jak na orloji. Někdy s dílčími úspěchy, častěji spíš s neúspěchy. Cíle klubu plynoucí z jeho ekonomické síly i slavné historie visely pro Spartu po dlouhá léta příliš vysoko. Naprosté znovuzrození, včetně návratu na domácí trůn a posléze i mezi evropskou klubovou smetánku, si Sparta prožila a oslavila až nyní.

Ne že by Lars Friis byl nějaký zajíc či zelenáč. Coby expert na mládež sbíral zkušenosti i v anglickém Brentfordu, jako hlavní kouč vedl Viborg či Aarhus.

Nicméně při veškerém respektu k jeho předchozím štacím, to, co teď prožívá ve Spartě, je pro něj samozřejmě absolutním vrcholem jeho dosavadní trenérské kariéry. V takto vysokých patrech evropského fotbalu se Friis coby hlavní kouč opravdu ještě nikdy nepohyboval.

Samozřejmě že byl při tom, když Sparta v uplynulém ročníku úspěšně kráčela Evropskou ligou. Ale Liga mistrů je přeci jen ještě o stupínek víc. Ve vnímání hráčů, fanoušků, vedení klubu. A dá se říct, že i výrazné části celé české společnosti.

Liga mistrů je fenomén po sportovní i ekonomické stránce, nabízí opravdu specifickou sváteční atmosféru. A tak se vlastně nelze příliš divit, když pak hráčům „obyčejný“ ligový zápas se Sigmou Olomouc nepřijde až tak podstatný. S podvědomou myšlenkou na to, že přece už v úterý hrají další duel Ligy mistrů ve Stuttgartu. A v neděli derby se Slavií.

První prohra od března

„Stáhli jsme tentokrát nohu z plynu –⁠⁠ a to prostě nejde,“ zhodnotil Lars Friis velmi realistickým tónem navýsost překvapivé klopýtnutí Sparty v domácím duelu se Sigmou Olomouc (2:3). Sparta přitom v žádném soutěžním utkání neprohrála od března tohoto roku, kdy podlehla Plzni a na evropské scéně Liverpoolu.

„Dělali jsme chyby, které obvykle neděláme,“ glosoval Friis zaváhání Martina Vitíka a Jaroslava Zeleného, po nichž Sigma skórovala. Dán nelakoval věci na růžovo, ale ani nikomu nestínal hlavy.

Zápas se Sigmou se stal poučením pro něj i pro hráče Sparty, že ani v domácí soutěži nemohou projíždět ligovými zápasy jen tak na volnoběh.

Dnes večer ve Stuttgartu ani v neděli v Edenu to Lars Friis nejspíš nebude muset nijak extra zdůrazňovat. Tentokrát sešlápnou sparťani pomyslný plynový pedál až k podlaze. Ať už zvítězí, či nabourají, musí jet naplno. Ostatně, v Lize mistrů a v derby snad nikoho ani nenapadne přemýšlet jinak.

Nosiči vody se v nové epizodě podcastu věnují detailně aspektům olomouckého úspěchu na Letné. Do hloubky analyzují mimořádně úspěšné dosavadní působení českých celků v pohárové Evropě, včetně jeho možných důsledků do budoucna. A nechybí ani přehlídka úspěšných českých střelců napříč víkendovou Evropou.

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Doporučované