Hlavní obsah

Straka osiřel v pekle, Dynamo se zadřelo. A pražská „S“ čeká týden pravdy

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

František Straka, přezdívaný „Franz“, se vrací na ligovou scénu. Debut mu ale výsledkově nevyšel.

Článek

Jsou bez bodu, inkasovali nejvíc branek, jejich realizační tým prakticky neexistuje. Budějovické Dynamo se i navzdory změně majitele a hlavního trenéra řítí do kolosální krize. Nosiči vody řeší, co všechno trápí poslední tým ligy.

„Nerad bych výrazně předbíhal tok času, ale už třetí ligové kolo k sobě svedlo dva žhavé aspiranty na boj o holý ligový život,“ vykopává jedno z hlavních témat podcastu jeho moderátor Jaromír Bosák. Má na mysli duel, ve kterém České Budějovice hostily tým Pardubic.

Na jihu Čech probíhala teprve 23. minuta boje a z výsledkové tabule už nemilosrdně křičelo průběžné skóre 0:3. Dynamo na hřišti propadalo ve všech ohledech.

„O pauze Dynamo změnilo složení týmu i rozestavení. A ve druhé půli už soupeře jasně přehrávalo, mělo šance na srovnání, ale duel skončil 1:3,“ rekapituluje novinář Luděk Mádl.

Klub podle něj naprosto ztratil stabilitu: „Došlo sice ke změně majitele, ale vypadá to, že se Dynamo posunulo jen z deště pod okap. Se současným vedením zosobněným Emilem Kristkem nechce takřka nikdo z oslovených navázat spolupráci.“

Hovoří se o tom, že pozici sportovního ředitele odmítli Jiří Kotrba i bývalý rozhodčí Jan Jílek, asistenta nechtějí už dělat Jiří Kladrubský ani Jiří Němec. Jediný, kdo do projektu nového Dynama vletěl po hlavě, je trenér František Straka řečený Franz.

„Okolí schází důvěra v nové vedení, existuje obava o to, aby byl klub dostatečně ekonomicky stabilní,“ uzavírá Mádl.

Naděje „S“ na Ligu mistrů

Pražská „S“ čeká tento týden zatím největší podzimní prověrka – v utkáních třetího předkola Ligy mistrů. Sparta se v úterý představí proti FCSB, což je někdejší Steaua Bukurešť, Slavia hostí ve středu belgický Royale Union Saint-Gilloise.

„Začínat doma je v rámci odvetných dvojzápasů ošemetnější,“ shodují se Nosiči vody, kteří jednohlasně sází na postup Letenských. „Sparta na to kvalitativně má. Ale musí předvést lepší výkony než v úvodních pěti soutěžních zápasech. Průchodnost obrany je zatím na mé gusto příliš vysoká a spolehlivost defenzivní činnosti nízká. Také ofenzivní trojzubec zatím hledá loňskou střeleckou fazonu. Ale přesto, když tým Larse Friise nastoupí v obvyklé sestavě, měl by přes rumunského soka přejít,“ věří Spartě Karel Tvaroh, donedávna obránce její rezervy.

Nosiči vody se poctivě věnují i pražské Slavii, která se na rozdíl od Sparty v pátek pořádně zapotila v Liberci. „Pro sešívané to byl mimořádně ostrý test. Ze strany Liberce jsme mohli sledovat odlišný fotbal než ten, kterým se tým prezentoval v uplynulých sezonách, kdy to soupeře pod Ještědem obvykle hodně bolelo,“ všímá si Bosák liberecké proměny pod trenérem Radoslavem Kováčem.

Potenciál libereckých sportovních proměn a návrat rukopisu Jana Nezmara probrali Nosiči vody velmi zevrubně. Ale svou pozornost věnovali i Slavii, která sice na severu Čech 1:0 zvítězila, ale ještě významnější bitva ji čeká uprostřed týdne.

Belgická inspirace

Ve středu Slavii prověří dlouhodobě nejlepší ofenziva belgické klubové scény. „Každopádně cítím v táboře červenobílých poměrně silnou nervozitu. Jako by už ani mnozí z příznivců klubu nevěřili, že se současná Slavia vydala tím správným směrem,“ podotýká Luděk Mádl.

Nosiči vody dále rozebírají, co pro chod Slavie znamenají změny ve struktuře klubu. V Edenu totiž vznikla nová sportovní rada jako jakýsi protipól dosavadní sportovní vlády kouče Jindřicha Trpišovského.

Karel Tvaroh nabízí coby vzor středečního belgického soupeře, který umí velmi dobře zobchodovat své útočné klenoty typu Victora Bonifaceho a nahrazovat je za utržené peníze hvězdami budoucnosti.

V podcastu nechybí už tradiční polemika s komisí rozhodčích na téma, co je hraní rukou a co alibismus při jeho posuzování. Nebo otázka, co se ve Slavii bude či nebude dít s nehrajícím kanonýrem Václavem Jurečkou.

Poslechněte si novou epizodu Nosičů vody a dozvíte se mnohem víc!

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Doporučované