Hlavní obsah

Sparta stojí na křižovatce. Chystá se Kuchta změnit dres?

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Chystá Jan Kuchta další transfer? Po příchodu přímého konkurenta Albiona Rrahmaniho se nevyhnutelný přestup sparťanského forvarda asi blíží.

Článek

Jedno je jisté, Albion Rrahmani přichází na Letnou, aby se podílel na návratu Sparty do Ligy mistrů. Ale co pak bude dál? Rozšíří Kosovan konkurenci v útoku Sparty na maximum? Anebo je jeho příchod předzvěstí Kuchtova odchodu?

Stál čtyři miliony eur, přičemž tu sumu mohou časem ještě navýšit případné bonusy. Je mu 23 let. V kapse saka nosí cestovní pas občana Kosova a dosud hrával rumunskou ligu za Rapid. Jmenuje se Albion Rrahmani. A posílil Spartu těsně před vyvrcholením letošní kvalifikace Ligy mistrů v duelech play off s Malmö.

Skauty v rumunské lize zjevně zaujal svou produktivitou a potenciálem. „Je samozřejmě velkou otázkou, zda se mu bude podobně dařit v české lize, kde ho čeká víc atletiky, soubojů i taktiky,“ vykopává žhavé téma Jaromír Bosák, moderátor podcastu Nosiči vody.

„Příchod Rrahmaniho vnímám jako významný tah hlavně směrem k účasti v pohárové Evropě. Sparta ví, že bude hrát Ligu mistrů, anebo přinejhorším Evropskou ligu, to už si zajistila. Co se týče Rrahmaniho, lze čekat, že bude forvardem veskrze komplexním. Přičemž prostory, v nichž obvykle operuje, silně připomínají akční rádius Jana Kuchty,“ představuje zbrusu novou posilu Sparty její bývalý hráč Karel Tvaroh.

Nosiči vody očekávají, že Kuchta už brzy dres změní. Ostatně svými ambicemi zkusit si po Rusku ještě i nějaké další zahraniční angažmá, se nikdy netajil.

„Právě před rokem se vydatně spekulovalo, zda Kuchta má, či nemá problémy s Brianem Priskem. Ví se o jeho vznětlivé povaze. Kuchta občas umí dát najevo, že se mu něco nelíbí,“ vzpomíná si novinář Luděk Mádl.

„Já bych si přál, aby Kuchta v kádru Sparty setrval. V pohárech se bude hodit tým nabitý na maximum. Typologie soupeřů se bude postupně měnit, Sparta bude sestavu rotovat. Dnes už se vyplatí mít pro souběh evropských a domácích soutěží klidně i dvě velmi silné jedenáctky,“ dodává Karel Tvaroh. Sparta schází v hlavní soutěži Ligy mistrů od roku 2005. Tuhle éru by proto už velmi ráda ukončila.

Obranné systémy netěsnily dokonale

Trio protagonistů podcastu se důkladně zaměřilo i na defenzivu pražských „S“, kterým to v rámci víkendových generálek na bitvu o Ligu mistrů slovy Jaromíra Bosáka „vydatně haprovalo“.

Spartu momentálně trápí nestabilní výkonnost gólmana Petera Vindahla, na něhož se přenesla nervozita pramenící z pravidelně rotující defenzivní řady. V Edenu sice zatím registrují o poznání více čistých kont, a to i díky spolehlivému Antonínovi Kinském, jenže gól inkasovaný v duelu s Teplicemi naznačil, kde sešívané ještě pořádně tlačí bota.

Šance českých zástupců v kvalifikaci o účast v milionářské soutěži se budou nepochybně odvíjet od jejich produktivity. Na obou adresách tento faktor dosud nabízí uspokojivé hodnocení.

„Sparta místy až hřeší na svůj produktivní útok. Přitom se její ofenzivní trojzubec zatím ani zdaleka nedostal do své jarní pohody. Letenští už si zvykli, že občas musí otáčet zápasy, obdržených gólů by však u nich mohlo ubývat,“ tvrdí Karel Tvaroh.

Stane se řešením Vorlický?

„U Slavie vidím v tomto směru největší přínos v Tomáši Chorém, který už se díky své efektivitě ve střelbě hlavou Slavii vyplatil. Sešívaným přesto chybí více kreativity, nápaditosti během vedení ofenzivních výpadů. Možnou odpovědí může být časem větší zapracování technika Lukáše Vorlického,“ dodává Jaromír Bosák.

Co všechno můžeme očekávat od dvojutkání mezi Spartou a švédským Malmö, respektive mezi Slavií a francouzským LOSC Lille? Také o tom Nosiči vody dlouze debatují v nejnovější kapitole podcastu.

Velkým tématem epizody byla též obnovená premiéra Baníku Ostrava na evropské scéně. Podcasteři chválí Baník, že si to na férovku rozdal s kodaňským FC. A truchlí nad nezvládnutým penaltovým rozstřelem. „Baník nám ukázal, co všechno se dá od pokutového puntíku zkazit. Pracovaly nervy, je opravdu těžké se na takový okamžik dokonale připravit, ale takhle špatné provedení v rámci jediného rozstřelu jsem opravdu ještě neviděl,“ konstatuje Karel Tvaroh.

Nosiči vody nabízí i sondu do anglické Premier League, která hned ve svém úvodním kole nabídla celou řadu témat k diskuzi. Hráči Manchesteru City i Arsenalu obstáli během ligové premiéry a naznačili, že by se mohli o titul poprat i v nové sezoně. Karel Tvaroh básní o Savinhovi, tedy o brazilském křídle, jež se poprvé představilo v dresu Citizens.

Jak si vedou čeští reprezentanti v barvách West Hamu. A co čeká Adama Hložka, který v týdnu zkompletoval svůj rekordní přestup do Hoffenheimu?

Nejen o tom uslyšíte v nové epizodě podcastu Nosiči vody.

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Doporučované