Hlavní obsah

Postup rozsekne až bitva s Turky. Sestřelí je Kuchta, nebo už udeří Chorý?

Foto: Seznam Zprávy, Getty Images

Proti Gruzii si dal pauzu. Zda se Jan Kuchta vrátí do české jedenáctky, zjistíme ve středu.

Článek

Po prohře s Portugalci si Češi v souboji s Gruzií zapsali do tabulky jen bod. Odpověď na otázku, zda splní svůj cíl a postoupí ze základní skupiny Eura 2024, tak Haškovi svěřenci odsunuli až na středeční večer, na duel s Tureckem.

Postupová matematika je i není jednoduchá. Pokud Češi svého tureckého protivníka porazí (a zároveň Gruzie výrazným gólovým rozdílem nepřehraje favorizované Portugalce), bude jisté, že český celek postoupí, a to ze druhého místa ve skupině. Dál už je to složitější.

S výhrou je vše jasné. Ale co s remízou?

Pokud by Haškovým svěřencům hrály do karet výsledky dalších skupin, konkrétně už jeden jediný, mohla by za této konstelace, ovšem při splnění několika dalších podmínek (!) stačit Čechům proti Turecku k postupu i remíza, tedy celkový zisk dvou bodů ve skupině.

Jak známo, do osmifinále postupují první i druzí ze všech šesti skupin Eura. A spolu s nimi čtyři nejlepší celky ze třetích míst. Kdo chce jít ze třetího místa do play off, musí mít lepší bilanci než jiné dva celky ze třetích míst v konečných tabulkách.

Čechům by mohly stačit na postup pouhé dva body za podmínky, že dnes Slovinci podlehnou Anglii. Pak by ve skupinách B i C vykázal třetí celek v tabulce dvoubodový zisk se záporným rozdílem skóre.

Chorvatsko už nic neudělá se svým rozdílem skóre minus tři, Slovinsko má teď skóre vyrovnané (2:2), prohraje-li s Anglií, půjde logicky do minusu.

A když Češi s Tureckem uhrají remízu, budou mít také dva body a jejich rozdíl skóre se oproti současnému (2:3) neposune, zůstane na hodnotě minus jedna.

Proto by se Čechům hodilo, aby Anglie porazila Slovince výrazněji než o gól, potřebujeme, aby si rozdíl skóre pokazili a měli ho horší než česká strana. A když se to nepovede a Slovinci prohrají přesně o gól? V tom případě čtěte dál.

Počítat se mohou góly, ale také karty

Pokud by Češi i Slovinci skončili ve svých skupinách se shodným bodovým ziskem i rozdílem skóre, hledělo by se poté i na další pomocná kritéria. Co by tedy v takovém případě rozhodlo o tom, kdo pojede domů a kdo si zahraje osmifinále?

V první řadě odpověď na otázku, který z těchto týmů letos na Euru nastřílel více branek.

A pokud by i tady došlo ke shodě, rozřadila by celky až soutěž fair play, nebo chcete-li disciplinární (karetní) bilance obou výběrů na Euru.

Do play off by šel ten z týmů, který by ve skupině dosáhl nižšího počtu tzv. disciplinárních bodů. Počítá se jeden bod za žlutou kartu, tři body za červenou (lhostejno zda udělenou přímo, nebo po dvou žlutých). V speciálním případě, že by už napomínaný hráč dostal následně přímou červenou kartu, započítaly by se do této bilance čtyři body.

Slovinci jsou nyní na čtyřech žlutých kartách, Češi jich až dosud posbírali na Euru dvojnásobek. To vše se ale samozřejmě může ještě aktualizovat. Stejně jako počty nastřílených a obdržených branek.

„Češi každopádně mají tu výhodu, že jejich duel s Turky skupinovou část Eura ve středu večer uzavírá. Budou tedy před utkáním přesně vědět, jaké matematické možnosti jim ještě zbývají. Tak či tak, proti Turkům stejně musíme hrát jednoznačně na vítězství. I proto, že postup z druhého nebo třetího místa určí následujícího soupeře. A jít z místa druhého by mohlo být o dost výhodnější,“ přemítá Jaromír Bosák, moderátor podcastu Nosiči vody.

Česká noční můra

Turecko patří historicky mezi ty nejméně oblíbené české soupeře. „V roce 2008 se Turkům povedl mimořádný obrat z 0:2 na konečných 3:2 a rozesmutnili tak Karla Brücknera na posledním turnaji, kde české barvy nastupovaly pod jeho velením, po porážce se jelo domů. A v roce 2016 nestačil výběr Pavla Vrby na stejného soupeře opět ve třetím duelu skupiny, kdy se znovu hrálo o další bytí a nebytí na turnaji,“ referuje zkušený novinář Luděk Mádl o fotbalové noční můře tuzemských výběrů.

„Dalším faktorem, který není radno podcenit, je samotná atmosféra. Jak známo, na německém šampionátu startují svým způsobem dva domácí týmy. Obrovské podpory z hlediště se těší jak ten německý, tak i turecký, vzhledem k velmi silnému zastoupení turecké menšiny v německé společnosti. Dokážu si představit, že ve středu večer se Hamburk promění v malé turecké peklo,“ varuje Karel Tvaroh, bývalý fotbalový obránce.

Nosiči vody se věnovali i rozdílům ve vnímání klubového fotbalu oproti tomu, který nabízejí národní celky. A vysvětlili, proč specifika turnaje vytvářejí extrémní tlak na největšího dosavadního českého smolaře, stopera Robina Hranáče, který se nešťastně přimotal ke všem třem inkasovaným brankám svého celku, aniž by ovšem byl jejich zásadním viníkem.

Jak na Turky

Jakkoli se vstupní duel s Portugalci českému celku na turnaji herně nezdařil, proti Gruzii už byli na trávníku jasně lepší. Tentokrát ovšem obrovskou převahu nebyli schopni zúročit lépe než do jediné vstřelené branky a výsledné remízy. Podle Nosičů vody znamenal ovšem sobotní výkon dobrý signál k tomu, že výsledek s Turky, potažmo postup do osmifinále, je stále zcela otevřenou záležitostí.

„Před klíčovým soubojem se navíc sluší připomenout, že se český soupeř bude muset obejít bez obou stoperů základní jedenáctky. Jeden absentuje pro zranění, druhý kvůli karetnímu trestu. A právě tudy by mohla vést česká cestička k úspěchu,“ naznačuje slabinu Turků moderátor Jaromír Bosák.

Ani česká strana se bohužel neobejde bez absencí. Je prakticky jisté, že českému útoku nepomůže nejlepší střelec Patrik Schick, kterého dočasně vyřadilo ze hry zranění, jehož závažnost lze nyní jen stěží odhadnout.

Euro 2024

Již 17. mistrovství Evropy ve fotbale probíhá od 14. června do 14. července 2024 v Německu. Euro můžete sledovat také na Sport.cz.

„Seznam problémů zdravotního charakteru v táboře Ivana Haška skutečně není miniaturní. Všechno to začalo bizarním zraněním Michala Sadílka. Kromě nejisté budoucnosti střelce Schicka můžeme zmínit kapitána Tomáše Součka, který kvůli bolavému kolenu zjevně nemůže hrát na 100 procent. A z původně zamýšleného základu proti Gruzii vypadl i Antonín Barák kvůli horečkám,“ dodává Luděk Mádl.

„Využil bych absence Patrika Schicka a místo něj bych na improvizovanou tureckou obranu nasadil Honzu Kuchtu, který je silný a pilný v nábězích a napadání soupeřovy rozehrávky. K němu si dovedu představit někoho s typologií Lingra, Chytila nebo Chorého. Všechno může fungovat, pokud dokážeme obranu soupeře roztrhat právě sériovými náběhy. Už teď je obrana soupeře oslabená, tohle by ji mohlo rozrazit definitivně,“ přispěchal s taktickým řešením Karel Tvaroh.

„Česká rozehrávka ve středu nebude po mém soudu opět kdovíjak konstruktivní. Očekávám tedy konzervativnější přístup, bližší duelu s Portugalskem. A do toho všeho by mi pasoval přínos Tomáše Chorého, pokud dostane konečně šanci. Jak víme, dokáže se soupeři dostat do hlavy. V jeho případě prakticky do slova a do písmene. Souboje s ním budou bolet. Míním, že právě Chorý může v obraně soupeře napáchat velkou škodu, což je žádoucí,“ pléduje za svého favorita Jaromír Bosák.

Jaromír Bosák absolvoval jako komentátor už nejeden velkolepý turnaj. A tak má s čím srovnávat. Co ho na turnaji v Německu překvapilo zatím mile, a co nemile? Poslechněte si celý podcast v přehrávači v samotném úvodu článku.

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Doporučované