Hlavní obsah

Manchester City v nejistotě. Hrozí pád z ligy, odpočet bodů či obří pokuta

Foto: Getty Images

Smráká se nad Manchesterem City? I to bylo téma Nosičů vody. Na snímku trenér anglických mistrů Pep Guardiola.

Článek

V Londýně začalo v pondělí slyšení nezávislé komise ve věci obvinění, že Manchester City ve 115 bodech porušil finanční pravidla Premier League. Hegemonovi anglického fotbalu hrozí v případě prokázání jeho viny drastické tresty.

Na trávníku je Manchester City, tým vedený fenomenálním fotbalovým stratégem Pepem Guardiolou, opravdu jen obtížně k poražení. V anglické Premier League získal v jedné řadě poslední čtyři mistrovské tituly a v sezoně 2022/23 dobyl dokonce tzv. treble, když k titulu připojil i výhru v FA Cupu a především v Champions League.

Zároveň se ovšem nad Citizens už nějaký čas stahují temná mračna. Už před 18 měsíci spatřilo totiž světlo světa obvinění, že klub ve 115 bodech porušil finanční regule Premier League.

Od pondělí zasedá v Londýně nezávislá komise, která bude hledat odpovědi na to, ve kterých bodech k provinění skutečně došlo a ve kterých nikoli – a zformuluje také případný trest. Manchester City může být hypoteticky vyřazen z Premier League, může se dočkat odpočtu bodů, zablokování přestupů nebo pokuty až gigantických rozměrů.

„Jsem šťastný, že to brzy začne. A doufám, že to i brzy skončí, a to ku prospěchu nás všech,“ glosoval v srpnu blížící se start jednání Pep Guardiola. Katalánec se nedomnívá, že by probíhající řízení mělo nějaký vliv na výkony jeho hráčů na hřišti. „Vždyť už se o tom mluví tři nebo čtyři roky,“ podotkl k tomu Guardiola.

Arbitráž u CAS už klub vyhrál

Klub vlastní Abu Dhabi United Group, za níž stojí šejk Mansúr a vládnoucí rod jednoho z arabských emirátů.

Už v minulosti narazil klub na problémy s finanční regulací UEFA zvanou Financial Fair Play. UEFA už ho dokonce na dva roky vyloučila z Ligy mistrů a vyměřila mu finanční trest 30 milionů eur. Jenže u Sportovního arbitrážního soudu (CAS) v Lausanne právníci Manchesteru City v únoru 2020 toto rozhodnutí zvrátili a dosáhli jeho zrušení.

Nyní se řeší možná provinění vůči anglickým regulačním předpisům. Podobně jako Financial Fair Play u UEFA hlídají ekonomické zdraví klubů. V zásadě jde o to, aby kluby utratily jen to, co vydělají.

Potenciální podvody tedy mohou spočívat v tom, že někdo nafoukne údaje o tom, kolik vydělává. Anebo skryje, kolik utrácí.

Zmíněných 115 možných porušení pravidel ze strany Manchesteru City mělo být spácháno v průběhu devíti let, konkrétně v rozmezí 2009–2018.

Částečně jde o to, že Manchester City v daném období nespolupracoval náležitě s regulačními orgány a nedodával jim předepsaným způsobem jimi vyžádané informace.

Manciniho podezřelý kontrakt

K tomu, že se v Manchesteru City s čísly v jeho účetnictví čarovalo, pak odkazují dokumenty, ke kterým se dostal jeden portugalský hacker. A před pěti lety byly publikovány v německém časopise Der Spiegel.

Z nich vyplývá, jak mohly být např. zkreslovány údaje o příjmech někdejšího manažera klubu Roberta Manciniho nebo hvězdy, kterou byl v jeho týmu Yaya Touré.

Jak se zjistilo, Mancini měl podepsanou smlouvu nejen s Manchesterem City, ale i s klubem Al Jazíra ve Spojených arabských emirátech. Také tento klub patří šejku Mansúrovi. Al Jazíra platila Mancinimu 1,75 milionu liber za alespoň čtyři dny práce pro tento klub ročně.

Tuto skutečnost lze interpretovat tak, že šlo o část Manciniho příjmu, který byl takto účelově povytažen z účetnictví Manchesteru City. V případě Yayi Tourého se v odevzdaném přehledu pro změnu neobjevila jeho smlouva na tzv. imageová práva.

Příběhy Evertonu a Nottinghamu jsou odlišné

V průběhu minulé sezony byly za porušení finančních regulí dvěma klubům, konkrétně Evertonu a Nottinghamu Forest, odebrány body. Jenže pozor! V těchto případech šlo o to, že oba kluby ve svém hospodaření překročily maximální přípustnou ztrátu. Charakteristiky případu Manchesteru City jsou výrazně odlišné.

Očekává se, že v ideálním případě bude kauza nezávislou komisí projednána a uzavřena do konce roku. Na několik dalších měsíců patrně připadne vytváření písemného vypracování verdiktu. A následně lze očekávat odvolací proces.

Podle pozorovatelů by bylo překvapivé, kdyby se to všechno stihlo do konce tohoto soutěžního ročníku.

Jaký případný trest pro Manchester City očekávají Nosiči vody? To se dozvíte v aktuální epizodě podcastu, jehož protagonisté se vracejí i k atmosféře v národním týmu, probírají situaci fotbalu v zaplavené české kotlině i s dopady na termínovou listinu, hodnotí úspěch Arsenalu v severolondýnském derby a s kurzy Fortuny v ruce tipují, jak může dopadnout návrat fotbalistů Sparty do Ligy mistrů, při kterém jim bude protivníkem tým Salcburku.

Epizodu si pusťte v přehrávači v úvodu nebo ve své podcastové aplikaci.

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Doporučované