Hlavní obsah

Liga mistrů, nebo ztráta opor. Pražská „S“ hrají také o Preciada s Oscarem

Foto: Archiv AC Sparta Praha, Seznam Zprávy

Udrží Sparta svůj klenot v podobě Angela Preciada? Nejen o tom diskutují nejnovější Nosiči vody.

Článek

„Česká liga může teď v létě přijít o dva výjimečné hráče,“ konstatují Nosiči vody. O sparťana Angela Preciada má zájem Everton, o slávistu Oscara Dorleyho zase Sevilla. Hledají se průsečíky v zájmech českých klubů a jejich hvězd.

Když jsou na place, patří mezi ty nejvýraznější. Ve svých 26 letech vkročili do etapy, která se běžně nazývá ideálním fotbalovým věkem. A právě proto patří mezi to nejžádanější zboží z celé Chance Ligy. Ať už je řeč o sparťanském Angelu Preciadovi, či o slávistovi Oscaru Dorleym, u obou platí, že momentálně představují naprosto nenahraditelné součástky v herních systémech svých týmů.

„Oba dozráli do svých nejlepších let. A v takovém věku tedy zákonitě pomýšlejí na vrcholné angažmá svých snů nebo na smlouvu, kterou se definitivně zajistí. Pokud by se Spartě nebo Slavii podařilo prokousat se z kvalifikací do Ligy mistrů, bylo by pak pro ně samozřejmě mnohem snazší udržet své opory v kádru,“ zamýšlí se Karel Tvaroh, bývalý fotbalový obránce.

Oscar je jen jeden

„Oscar Dorley se stal na jaře pro Slavii naprosto nepostradatelným hráčem. Troufnu si říct, že i nejužitečnějším. Jenže pokud ti konkuruje zájem ze španělské Sevilly, těžko s tím lze rovnocenně soupeřit, i když je liberijský fotbalista vázán v Edenu platným kontraktem. A co si budeme namlouvat, druhý Oscar ve Slavii není,“ přemítá Luděk Mádl, zkušený fotbalový novinář.

„V jeho případě bych nepodceňoval ani efekt levonohého fotbalisty. Slavia z toho dlouhodobě těží, poslední zápas proti Budějovicím je tomu dobrým příkladem. Kreativní leváci bývají pro obrany soupeře v lecčem méně čitelní,“ dodává Tvaroh.

Slávistickou pozici v debatách o možné budoucnosti liberijského fotbalisty popsal na síti X šéf klubu Jaroslav Tvrdík. „Oski je můj nejoblíbenější hráč. Budu usilovat o to, aby neodešel v sezoně 2024/2025. Ale chápu, že přijde den, kdy bude chtít odejít,“ napsal mimo jiné Tvrdík. A přidal zmínku, že o údajném zájmu z Turecka ví jen z médií. K nabídce ze Sevilly se ovšem nevyjádřil, tudíž ji nepopřel. A to nabízí interpretaci, že ji tímto vyjádřením tiše připustil.

Co se týká Angela Preciada, do zápasu v Teplicích vtrhl po poločasové nudě jako ofenzivní uragán. Ačkoliv podle Nosičů vody zavinil vyrovnávací branku domácích, když se pozapomenul při hlídkování na zadní tyči, jeho přínos do útoku je na poměry české ligy mimořádný. „Ať už se bavíme o jeho dynamice, schopnosti vedení balonu ve sprintu, řešení ve finální třetině, těžko bychom u nás hledali nebezpečnějšího beka,“ rozplývá se Tvaroh.

„Velkou otázkou zůstává, co se Spartou a také se samotným Preciadem udělá opakovaně reportovaný zájem z Evertonu. Samozřejmě těžko odhadovat, jestli je na jejich pořadníku posil pro tuto pozici číslem jedna, ale pokud ho mají mezi svými transferovými prioritami, čeká nejspíš Letenské tuhý vyjednávací boj,“ kontruje Luděk Mádl.

Rotující Sparta, rozpohybovaná Slavia

Podcasteři jednomyslně chválí sparťanského kouče Larse Friise za postupné zabudování všech klíčových hráčů do sestavy. „Léto bylo specifické, reprezentanti se do přípravy zapojili mnohem později než ostatní hráči, a tak je Sparta zapojuje postupně. V úvodních třech soutěžních utkáních protočila hned 24 fotbalistů, což se v dlouhodobém horizontu může znamenitě vyplatit,“ konstatuje moderátor Jaromír Bosák.

V podcastu uslyšíte i o zázračně rychlém návratu finského středopolaře Kaana Kairinena, který se ze zlomeniny nohy navzdory nelichotivé predikci dokázal zotavit už za dva a půl měsíce. Nechybí detailní rozbor robbenovského zakončení slovenského křídelníka Lukáše Haraslína, kterým se gólově blýskl i v Teplicích, podobně jako už mnohokrát předtím. Jak je možné, že ač všichni vědí, jakou zbraň takto snadno čitelní fotbalisté v klíčové chvíli vytáhnou, přesto jim to stále vychází?

A Nosiči vody neopomíjí ani detailní pohled na zlepšený pohyb slávistů v souboji s Dynamem České Budějovice. „Slavia ukázala evidentní chuť soupeře přehrát a přeběhat,“ chválil Karel Tvaroh.

Došlo ale i na kontroverzní témata. Konkrétně na budějovickou sázku na Františka Straku, trenéra žhavého srdce, ale zastaralých metod. A také na to, zda má smysl hrát fotbalový turnaj bez největších hvězd také na olympijských hrách. A v neposlední řadě i na první zkušenosti české ligy s kalibrovanou ofsajdovou „lajnou“.

Nosiči vody si pro vás připravili i dárek: Dvě vstupenky na utkání kvalifikace Ligy mistrů Slavia – Union Saint-Gilloise. Obdrží je ten, kdo uspěje v soutěži, jejíž podmínky najdete na instagramovém účtu podcastu Nosiči vody.

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Doporučované