Hlavní obsah

Zastavte to šílenství. O třetinu víc zranění, fotbalisté už mluví o stávce

Foto: Profimedia.cz

Záložník Barcelony Gavi v neděli oslavil svůj návrat na hřiště po 11 měsících.

Článek

V průběhu tří let stoupl počet zranění v pěti nejlepších ligách o 37 procent. Zatížení hráčů neúměrně roste, a to si ještě FIFA vymyslela nový náročný formát MS klubů. Rodri a spol. už proto hovoří o stávce.

Čísla hovoří jasně. Během sezony 2023/24 došlo v anglické, německé, italské, španělské a francouzské lize ke 4123 zraněním. Oproti sezoně předchozí jde o čtyřprocentní nárůst. A ve srovnání s ročníkem 2020/21 je to číslo větší o 37 procent oproti tehdejším statistikám.

Uvádí to zpráva pojišťovny Howden, která již několik let tyto přehledy monitoruje. Na úhradách platů, které inkasovali fotbalisté, kteří se kvůli zraněním ocitli mimo hru, šlo v uplynulé sezoně v pěti nejlepších ligách v přepočtu o celkem 18,5 miliardy korun.

Nejvíc zranění hlásí Bundesliga, největší náklady na zraněné hráče registruje anglická Premier League. Pochopitelně, je tam nejvýše nasazená platová hladina.

Roste počet zraněných hráčů mladších 21 let, roste počet zraněných kolen. V uplynulé sezoně šlo v top pěti ligách celkem o 367 případů.

Právě zranění kolenního kloubu jsou na léčbu velmi náročná, posílají hráče mimo trávníky na dlouhou dobu.

Ani Rodriho koleno nevydrželo

Dvacetiletý španělský supertalent Gavi se v neděli v dresu Barcelony objevil v utkání se Sevillou, když předtím strávil 349 dní na marodce, tedy takřka rok.

Podobně jako on se s těžkými zraněními museli nedávno popasovat i další hráči z proslulé barcelonské líhně jako Pedri nebo Ansu Fati. Už v mladém věku čelí hráči přehnané zápasové zátěži, ať už v klubovém nebo reprezentačním dresu. A jejich organismy na to reagují tak, že se porouchají, jsou náchylnější ke zraněním.

„Zápasů je moc. Po mém soudu by ti nejlepší fotbalisté měli hrávat kolem 50 zápasů ročně. Jenže nová termínovka hrozí až 70 zápasy, to už je naprosto neúnosné. Myslím, že se blížíme do bodu, kdy už bude nutná stávka,“ vyjádřil se před měsícem Rodri, španělská hvězda Manchesteru City. Krátce nato si shodou okolností i Rodri přivodil těžké zranění kolene.

Nový formát Ligy mistrů přitom u každého z účastníků počítá s osmi zápasy v základní části, nikoli se šesti jako dosud. Dva nové potřebné termíny k tomu UEFA vyčarovala v lednu.

Velká nevole hráčů a evropských klubů je ale spojena zejména s chystaným projektem FIFA. A tím je mistrovství světa klubů, které se má v roce 2025 uskutečnit v USA v novém formátu. Turnaj se má hrát od 15. června do 13. července se 32 účastníky, z nichž 12 má být z Evropy. Jmenovitě Chelsea, Real Madrid, Manchester City, Bayern Mnichov, PSG, Inter Milán, Porto, Benfica, Dortmund, Juventus, Atlético Madrid a Salcburk.

FIFA v minulém týdnu obdržela oficiální protest. Na přeplněný termínový kalendář v něm společně reagují hráčská organizace FIFPro, ECA sdružující evropské ligové soutěže a španělská La Liga sama o sobě. Jejich společný protest zmiňuje i možnost vyhlášení stávky a bojkotu MS klubů.

„Můžete si za to sami“

„Hráči teď hrozí stávkami, ale mohou si za to sami. Po celá dlouhá léta společně se svými agenty tlačí na neustálé zvyšování svých vlastních příjmů. Aby to bylo možné, hledaly se cesty, jak navyšovat příjmy klubů. A to vedlo k organizování většího počtu zápasů,“ konstatoval Karl-Heinz Rummenigge, někdejší fotbalová hvězda, poté dlouhá léta člen nejužšího vedení Bayernu Mnichov.

Nosiči vody debatovali o tom, jak do budoucna tento obrovský problém světového fotbalu řešit. Rozebrali i situaci Thomase Tuchela, kterého v Anglii po jeho inauguraci do pozice manažera národního týmu nečekalo zrovna vřelé přijetí. A věnovali se i české nejvyšší soutěži, ve které si Miroslav Koubek na plzeňské střídačce v bitvě stratégů takříkajíc namazal ostravského kolegu Pavla Hapala na chleba, Sparta i proti Liberci zopakovala svůj „olomoucký syndrom“ a Slavia sehrála v Jablonci zásluhou obou stran kvalitativně exkluzivní duel.

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Doporučované