Hlavní obsah

Birmančevič volil silná slova, která mohou kabinu Sparty stmelit i rozvrátit

Foto: Seznam Zprávy, Getty Images

Srbský ofenzivní záložník Birmančevič táhne sparťanský útok. Zamávají s týmem jeho kritická slova?

Článek

K postupu do Ligy mistrů stačí Spartě udržet dvougólový náskok nad Malmö. Poslední krok ale bývá nejtěžší. Snad i proto se Birmančevič osopil do vlastních řad. Prospěje kabině jeho kritika spoluhráčů? I o tom přemítají Nosiči vody.

Je to blízko. Dnes večer se na Letné rozezní tóny slavné znělky Ligy mistrů, nejprestižnější klubové soutěže, do které se historicky nejúspěšnější český celek neprobojoval dlouhých 19 let.

Sparťané k vytouženému postupu potřebují v domácím prostředí uhájit dvougólový náskok, který si přivezli ze švédského Malmö. „Výsledek působí velmi nadějně, ale poslední krok je vždycky nejtěžší. Je potřeba říct, že se dvoubranková výhra zrodila relativně se štěstím,“ zamýšlí se bývalý sparťanský obránce Karel Tvaroh.

„Sparta ovšem ve Švédsku ukázala, že dokáže eliminovat nebezpečného soupeře. Moc se mi líbila povaha střídání ve druhém poločase, díky nim se Letenští udrželi fyzicky v zápase. Malmö je i vlivem odchodu svého nejnebezpečnějšího hráče Sebastiana Nanasiho řádně nalomené, ale sparťanský fanoušek ví nejlíp, že nic není zdaleka hotové,“ dodává Tvaroh.

Opravdu zlepšená defenziva?

I přes zlepšený výkon v obranné fázi nepřestává platit, že Sparta oproti svým hlavním ligovým konkurentům zaostává právě v defenzivní činnosti. Podle moderátora podcastu Jaromíra Bosáka trápí Letenské zejména soubojové chování jejich zadáků.

„Fakt, že to Spartě ve Švédsku vyšlo vzadu, vnímám optikou aktuální sezony bohužel spíš jako vzácnou výjimku. Svá slova podpořím víkendovým utkáním se Slováckem, kdy Sparta v rotované sestavě dvakrát inkasovala po trestuhodně se opakujících chybách. Jednalo se o prohrané vzdušné souboje tělo na tělo. Nejprve v tom měl prsty Mathias Ross, poté Asger Sörensen,“ upozorňuje na nedorazy sparťanské hry Jaromír Bosák.

Nosiči vody debatují o destabilizaci sparťanské obrany po odchodu kapitána Ladislava Krejčího ve světle neustálých rotací a měnící se struktury obranné linie. Položili si také otázku, proč se týmu Larse Friise naopak tolik daří po standardních situacích, které přitom vyžadují podobné dovednosti jako osobní souboje.

Kritik Birmančevič

Na hřišti patří mezi největší tahouny Sparty. V poslední čtvrthodině domácího ligového klání se Slováckem zachraňoval gólem z penalty bod. Veljko Birmančevič ale na sebe tentokrát strhl ještě větší pozornost především svým pozápasovým rozhovorem, který na poměry současné rétoriky profesionálních fotbalistů protkal mimořádně ostrou kritikou. Srbský křídelník se slovně vymezil vůči svým spoluhráčům, kterým vyčinil za výkon v první půli.

„Je velkou otázku, co to může udělat s kabinou. Nejvíc mě na tom zaujalo, že se Birmančevič pustil do veřejné kritiky ostatních,“ všímá si Luděk Mádl. Nosiči vody proto řeší, co všechno tím mohl Birmančevič odstartovat. Dozvíte se také, jaké další vlivy a skutečnosti momentálně přispívají k nervozitě ve sparťanském táboře.

Vyhozený Holoubek

Velkým tématem epizody se stala i nečitelná strategie vedení Mladé Boleslavi. Náhlý víkendový vyhazov hlavního trenéra Davida Holoubka vzbudil opravdu zvláštní dojem. Nosiči vody debatují o tom, co všechno může stát za příchodem nového švédského kouče, který si navíc v Boleslavi načasovali do kritické chvíle, kdy klub bojuje o účast v Konferenční lize.

Podcasteři se vydávají i za hranice: Přináší sondu do čerstvě rozjeté Bundesligy, která brzy přivítá i dalšího českého reprezentanta Robina Hranáče. Zaměřují se také na situaci Tomáše Součka a Vladimíra Coufala v nové éře West Hamu a jejich pozornosti neujde ani stále rozkvétající český klubový koeficient. Čerstvou epizodu Nosičů vody si poslechněte v přehrávači v úvodu!

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Doporučované