Hlavní obsah

A co Chorý, pane Hašku? Při palbě centrů proti Gruzii jeho hlava scházela

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Duel Česka s Gruzií na Euru 2024 analyzují Karel Tvaroh a Luděk Mádl.

Článek

Obrovská převaha českého týmu na vítězství s Gruzií nestačila. Duel v Hamburku skončil remízou 1:1, přičemž cílem bylo vítězství. Nosiči na Euru konstatovali, že čeští fotbalisté šli za úspěchem jako lvi. Byť s polovičním úspěchem.

Dvanáctkrát za utkání trefili Češi prostor brány soupeře. Přesto nevyhráli. Něco takového se na turnaji Euro stalo v jeho dějinách vůbec poprvé.

„O poločase jsem se na tribuně potkal s Jindrou Šídlem. Češi v tu chvíli prohrávali 0:1. Shodli jsme se, že to absolutně neodpovídá dosavadnímu obrazu hry,“ říká Karel Tvaroh, donedávna obránce rezervního týmu Sparty.

„Po prohraném utkání s Portugalskem jsem cítil depresi. Tam platilo, že při absolutní převaze protivníka nemohla pomoci lepší taktika nebo vhodnější složení sestavy. Tam mohlo pomoci leda několik vagonů štěstí,“ otevírá téma Luděk Mádl, fotbalový novinář.

„Oproti tomu papírově nejslabšího, nejméně zkušeného účastníka šampionátu Češi přehrávali, tlačili, vytvářeli si šance. Bohužel je ale v dostatečné míře neproměňovali,“ poukazuje na největší problém, kterým byla efektivita českých útočných akcí.

„Od prvních minut byl obrovskou oporou soupeře brankář Giorgi Mamardašvili,“ konstatoval Tvaroh, který sledoval utkání přímo z tribuny hamburského stadionu.

Rozporuplné kvality naopak předváděl německý rozhodčí Daniel Siebert. „Klíčové situace s pomocí VAR posoudil po mém soudu správně. Hložkovi správně neuznal gól po zahrání rukou, správně také nařídil kop po Hranáčově ruce. Ale řadu situací ve hře posuzoval nešťastně, několik žlutých karet rozdal českým hráčům krutě, až nespravedlivě,“ zlobil se na sudího Mádl.

Přišli Češi o Schicka?

Patrik Schick sice vstřelil svou šestou branku na turnajích Euro. Ale podle Nosičů na Euru měl přidat ještě přinejmenším jednu. Navíc ho v průběhu utkání píchlo ve svalu a vůbec není jisté, zda bude moci v turnaji pokračovat

Nosiči na Euru se shodli, že ho měl na hřišti vystřídat útočník Tomáš Chorý, který by se typologicky do hry na spoustu centrů ze strany hodil. „Rozehrávku šel podpořit Ševčík. A příliš nechytil rytmus hry,“ všiml si Mádl.

Postup ze skupiny by zajistilo Čechům středeční vítězství nad Tureckem. „Bude záležet na vývoji v ostatních skupinách, zda náhodou nebude stačit pouhá remíza. V tom mají Češi výhodu. Budou hrát jako úplně poslední, takže budou vědět, jaký výsledek je zapotřebí uhrát,“ konstatuje Mádl.

Postupují vždy dva nejlepší ze šesti skupin. A spolu s nimi čtyři týmy ze třetích míst s nejlepší bilancí.

Poslechněte si celou speciální epizodu Nosiči na Euru a dozvíte se další postřehy k druhému vystoupení českého národního týmu na letošním evropském šampionátu. Přehrávač najdete v úvodu článku.

Euro 2024

Již 17. mistrovství Evropy ve fotbale probíhá od 14. června do 14. července 2024 v Německu. Euro můžete sledovat také na Sport.cz.

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Doporučované