Hlavní obsah

Konspirátoři rozporují přistání na Měsíci jako největší podvod v dějinách

Foto: Seznam Zprávy

V rámci spolupráce se soutěží Audiokniha roku přináší Seznam Zprávy letní seriál Nejznámější konspirační teorie.

Článek

V šestém dílu našeho letního audioseriálu o nejznámějších konspiračních teoriích, který připravujeme ve spolupráci s vydavatelstvím Supraphon, se podíváme na tu o zfilmovaném přistání lidí na Měsíci.

Na začátku 60. let vyhlásil americký prezident John F. Kennedy velký cíl –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Američané by jako první zástupci lidstva měli z lunárního modulu sestoupit na Měsíc. Po osmi letech se jeho sen splnil, když 20. července 1969 vstoupili na povrch Měsíce astronauti Neil Armstrong a Edwin „Buzz“ Aldrin. Jejich „velký krok pro lidstvo“ sledovalo ten den u televizních obrazovek přes 600 milionů lidí.

„V roce 1974 vydal bývalý důstojník amerického námořnictva Bill Kaysing knihu nazvanou Nikdy jsme nebyli na Měsíci. Vyjádřil v ní pochybnosti nad technickými možnostmi amerického vesmírného programu a prohlásil přistání lodi Apollo 11 na Měsíci za zfalšované. Šanci na úspěch vypočítal na sedmnáct desetitisícin procenta a otevřel tak prostor pro konspirační teorie,“ zazní v šesté epizodě seriálu, který vychází z audioknihy vydavatelství Supraphon.

Podle Kaysinga neměla posádka přežít průlet vysoce radioaktivními tzv. Van Allenovými pásy, které obklopují zeměkouli a uvedl další důvody, proč mělo být celé přistání zinscenované. Režisérem procházky astronautů po povrchu Měsíce se údajně stal slavný filmový režisér Stanley Kubrick. „Spiklenecké teorie uvádějí, že Apollo 11 ve skutečnosti zůstalo na oběžné dráze kolem Země a diváci u televizních obrazovek viděli jen nakašírovaný audiovizuální záznam ze studia. Dokazovat to má řada chyb ve filmovém materiálu a četné nesrovnalosti na fotografiích,“ tvrdí konspirátoři.

Jaké nepřesnosti mají dokazovat, že je úspěšný cíl mise Apollo 11 zfilmovaný, se dozvíte v epizodě Přistání na MěsíciCelý díl si můžete poslechnout v přehrávači v úvodu článku.

Foto: Seznam Zprávy

Nejznámější konspirační teorie – letní seriál SZ.

Letní seriál Seznam Zpráv vychází ze stejnojmenné audioknihy, kterou pro vydavatelství Supraphon připravil Alan Piskač a namluvil herec Pavel Rímský. Posluchačům populární formou předkládá na dvě desítky nejrozšířenějších konspiračních teorií, přibližuje okolnosti jejich vzniku a šíření, a umožňuje tak lépe pochopit, čemu všemu jsou lidé ochotni věřit.

Každou letní sobotu až do konce září předkládáme na našem webu jednu kapitolu.

Doporučované