Hlavní obsah

Nejhorší je nedělat nic. Investorka radí ženám, jak začít od malých částek

Foto: Alex from the Rock, Shutterstock.com

Jak začít s investováním? Poslechněte si v podcastu.

Článek

Investování je pro mnoho Čechů a Češek stále ještě španělská vesnice. I když se situace zlepšuje, spoustu z nich nadále trápí pochyby. „Mám moc malé příjmy, to by stejně nemělo cenu. Je to moc složité, nerozumím tomu. Je v tom nějaký podvod,“ zní časté obavy. Přitom při plnění životních cílů a zajištění důstojného stáří může právě investování sehrát klíčovou roli.

Sandra Bönischová, marketingová ředitelka společnosti Investika, také neměla ještě před pár lety o investování moc informací. Dnes má stabilní portfolio, které jí vydělává. „Napřed přišla pracovní nabídka v oboru a pak až jsem začala do tématu pomalu pronikat. Myslím, že nikdy není opravdu pozdě s tím, začít své bohatství budovat,“ svěřuje se Bönischová.

„Čím víc jsem do toho pronikala, tím víc mi bylo jasné, že portfolio musí být komplexní. Základ tvoří likvidní složka, kterou můžeme hned použít. Já mám třeba šest měsíčních platů, kdyby se něco stalo a ocitla bych se v nouzi,“ popisuje odbornice základ, na kterém staví.

Další složka jejího portfolia je také poměrně konzervativní. „Část peněz pak měsíčně posílám do nemovitostního fondu. Je to ochrana před inflací a nabízí dobré zhodnocení. Nemusíte si dělat hlavu s pronájmem vlastní nemovitosti. Prostě se s tisíci dalších investorů složíte na ty, které jsou stabilní a vydělávají,“ popisuje Bönischová s tím, že investovat se vyplatí i po stokorunách.

Foto: Markéta Susová, Proženy.cz

Hostem podcastu O penězích se (ne)mluví byla Sandra Bönischová (vpravo).

Pak už v portfoliu mladé Češky přijdou ke slovu dynamičtější investice: „Pět až deset procent svého výdělku posílám do indexu pěti set ekonomicky nejúspěšnějších firem světa. Věřím v budoucnost tržní ekonomiky, proto do nich investuji.“

„Myslím, že lidé často vnímají investice jako rychlou cestu ke zbohatnutí, ale takhle to nefunguje. Investice nejsou spekulace a nenabízejí zkratku k blahobytu. Je to stabilní cesta, jak si v životě plnit finanční cíle a sny,“ říká Bönischová.

Celý díl O penězích se (ne)mluví věnovaný investování z ženského pohledu si můžete pustit v úvodu článku.

O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde ho můžete i odebírat.

V podcastu vysvětlujeme základní finanční pojmy a principy, nejde ale o investiční poradenství. Tento podcast není finančním poradenstvím, ale obsahem redakce.

Doporučované