Hlavní obsah

Nanuk do termosky a unavená zelenina. Jak šetřit peníze i planetu

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Ušetřit se dá třeba na potravinách, které zbytečně nevyhazujete. Víc uslyšíte v podcastu.

Článek

Málo peněz na rodičovské dovolené, covidová izolace a potřeba seberealizace. Z takového koktejlu vznikl instagramový účet Jednoduše s Terkou, na němž Tereza Chovancová ukazuje své šedesátitisícové komunitě, že šetřit čas, peníze i planetu je možné s lehkostí.

„Moje nejoblíbenější téma je jídlo,“ svěřuje se v podcastu Chovancová. Podle průzkumů prý Češi nasypou do koše asi 14 tisíc za rok. „Když to vynásobíte počtem členů domácnosti, už by to mohla být slušná dovolená, na kterou v dnešní době třeba ne všichni dosáhnou. A já se snažím sdílet praktické tipy, jak dostat tyhle vyhozené peníze zpět do vlastní kapsy,“ usmívá se autorka.

Šedesátitisícovou základnu fanoušků na instagramu podle svých slov budovala asi rok a půl. „Projekt jsem měla dlouho v hlavě, ale neměla jsem odvahu stoupnout si před kameru. Potom mě ale popostrčil můj muž, který mi dodal sebedůvěru. A ukázalo se, že moje tipy rezonují,“ říká matka dvou dětí, která se s výrobou praktických videí trefila do doby, kdy inflace požírala Čechům a Češkám úspory a mnoho lidí hledalo tipy, jak ušetřit.

A dá se obsahem na sociální sítě uživit? „Profil jsem nikdy neplánovala jako obživu. Mám velkou komunitu a jsem tedy pro značky zajímavá, nabídek na spolupráci jsem měla dost, ale nechtěla jsem dělat reklamu na věci, kterým sama nevěřím,“ dodává s tím, že stáhla i tak malý počet spoluprací na minimum.

„Je to hodně práce. I za krátkým patnáctisekundovým videem jsou alespoň čtyři hodiny práce – scénář, voiceover, natáčení, střih, schvalování. Řekla jsem si, že tohle chci podstupovat jen u obsahu, který je můj vlastní,“ shrnuje svou influencerskou dráhu.

Foto: Proženy.cz

Hostem podcastu O penězích se (ne)mluví byla Tereza Chovancová alias Jednoduše s Terkou (vlevo).

A které tipy proti plýtvání má její publikem nejradši? „Nejvíc rezonoval hack na loupání brambor, třeba do salátu. Když před vařením nakrojíte slupku kolem dokola, strávíte pak mnohem méně času loupáním. Publiku se líbily také tipy na lisování česneku nebo návod na výrobu domácí nažehlovačky z ubrousku,“ popisuje nadšeně tvůrkyně.

„Velké ovace jsem sklidila za radu, jak vařit dva druhy těstovin v jenom hrnci a ušetřit tím energie. A suverénní vítěz je netradiční použití klasické termosky, v níž v létě vydrží nanuk celý den a můžete ho s sebou vzít i na místa, kde není stánek s občerstvením,“ dodává Tereza Chovancová.

Celý díl O penězích se (ne)mluví o malých radostech a tipech, kde ušetřit peníze i planetu, si pusťte v úvodu článku.

O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde ho můžete i odebírat.

V podcastu vysvětlujeme základní finanční pojmy a principy, nejde ale o investiční poradenství. Tento podcast není finančním poradenstvím, ale obsahem redakce.

Doporučované