Hlavní obsah

Že jsme byli Babišovi užiteční idioti? Nejde to vyvrátit, říká Kamberský

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Hostem Mediálního cirkusu byl šéfkomentátor a vedoucí přílohy Orientace Lidových novin Petr Kamberský.

Článek

Už jen šest týdnů budou vycházet v tištěné podobě Lidové noviny. Pak jeden ze symbolů porevoluční éry končí. Ikonický deník má za sebou mnoho krizí a taky 10 let, kdy jej vlastnil Andrej Babiš, a i díky němu si vystavěl svoji politickou kariéru.

„Když někdo řekne, byli jsme užiteční idioti, kteří mu dělali krytí, to se vlastně jako nedá vyvrátit,“ říká zpětně šéf komentářového oddělení Lidových novin a šéf přílohy Orientace Petr Kamberský v nejnovějším díle podcastu Mediální cirkus a zdůrazňuje: „Já jenom můžu říct, že do mé práce, dokonce myslím do práce komentářového oddělení, nám opravdu nikdo nekecal.“

Kamberský se novinařině věnuje od 90. let. Prošel deníkem MF Dnes, řadu let strávil v Hospodářských novinách, poslední roky pak v Lidovkách. Tam nastoupil nejprve v roce 2010, o dva roky později z nich ale odešel na protest proti tomu, že mu tehdejší šéfredaktor Dalibor Balšínek údajně zasahoval do textů, které názorově neladily s Václavem Klausem.

Už v lednu 2014 se ale Kamberský do Lidových novin vrátil, a to na pozici šéfkomentátora. Přišel půl roku poté, co Babiš koupil vydavatelství Mafra a s ním i Lidové noviny. A poté, kdy řada renomovaných novinářů z vydavatelství na protest proti Babišovi odešla.

„Samotný Babišův nákup Lidovým novinám neublížil, protože ty noviny se pak opravdu strašně zlepšily, když si najdete tehdejší komentáře, třeba i pana Švehly z Respektu, tak všichni uznávali, že ty noviny, které byly úplně vybydlené předchozím vlastníkem, tak jim Andrej Babiš bezpochyby prospěl. Je mi jasné, že spousta čtenářů dostane psotník a řekne si, že Kamberák je ‚úplnej debil‘. Ale tohleto, si myslím, že vám řeknou skoro všichni, i ti, co z těch novin posléze odešli,“ popisuje Petr Kamberský první roky LN v holdingu Agrofert.

Hned v červnu 2013 přitom začaly do médií unikat první náznaky toho, že Babiš chce do obsahu svých médií promlouvat. Novináři z Lidových novin zveřejnili nahrávku, na které Babiš volal jednomu z domácích redaktorů a ptal se, jak to, že Lidovky nepíší o jeho tiskové konferenci. Další z mnoha indicií pak byla nahrávka zveřejněná skupinou Šuman v květnu 2017, na které Babiš s novinářem Markem Přibylem řešili načasování textů chystaných údajně pro Mladou frontu Dnes.

Další z momentů pak bylo, když redakce LN publikovala na webu dopis z Úřadu vlády, který obhajoval premiéra Andreje Babiše v „kauze sirotci“. Vzápětí se ale ukázalo, že autorku dopisu, Taťjanu Horákovou a její Mezinárodní dětský kříž, nikdo nezná. Na protest tehdy z redakce odešla novinářka Petra Procházková se slovy, že „je to totální selhání vedení redakce a já nemám záruku, že se to nedělo dřív a nebude dít v budoucnosti.“

Žádná esemeska mně nepřišla

Sám Kamberský ale všechny tyto případy relativizuje a odmítá, že by byly zásadním přelomem. „Těch momentů, kdy jsem přemýšlel o odchodu z Lidovek, bylo hodně, ale nebyl to ani jeden z těchhle těch,“ říká a hned v několika odpovědích trvá na tom, že žádné zásahy do novinářské práce nezažil.

„My jsme prostě měli pocit, že děláme, snažíme se v těžkých podmínkách dělat novinařinu co nejpoctivější. A teďka se všichni pominou, až to uslyší, ale já si opravdu myslím, že v mnoha případech jsme víc pískali rovinu, že prostě nenajdete text, kterým bych já někde adoroval Andreje Babiše. Prostě mně nepřišla jediná esemeska za 10 let, ani od Babiše, ani od nějakého jeho pohůnka: Kamberský, ty jseš úplnej debil,“ tvrdí.

I přes obhajobu své práce ale Petr Kamberský připouští, že pro budování politické kariéry se Babišovi vydavatelství Mafra hodilo. „Třeba Mladou frontu, která byla proslulá tím, že když si někoho vybrala, tak ho prostě dokázala zlikvidovat, tak on ji bezpochyby neutralizoval. O tom není sporu, jo,“ uznává Kamberský.

Novináři vydavatelství Mafra během deseti let, kdy je přímo nebo přes svěřenský fond Babiš vlastnil, sklízeli opakovaně veřejnou kritiku za svoji práci. Někdy od kolegů novinářů, často od mnoha politiků a ještě častěji od veřejnosti na sociálních sítích.

„Začalo se to polarizovat, když děckám z magazínu odmítaly dávat herečky rozhovor, protože ho nebudou dávat Babišovi. (…) A pokud jde o hejty, často to bylo strašný, fakt strašný, když ti veřejně na twitter bývalý ministr píše ‚presstitut‘ nebo ‚Babišova děvka‘ a tam to čtou tvoji kolegové. A všichni mlčeli, nebo maximálně poslali soukromou zprávu. Nebo když tě pak hejtujou lidi, s kterými jsi roky pracoval v jedné redakci,“ popisuje Kamberský.

Vydavatelství Mafra Babiš vlastnil 10 let, prodal ho loni na podzim, mimo jiné i proto, že novelizovaný zákon o střetu zájmů zapověděl politikům vlastnictví médií a zpřísnil podmínky pro jejich převod do svěřenských fondů nebo na rodinné příslušníky. Vydavatelství koupila skupina Kaprain Karla Pražáka.

Začátkem letošního července skupina oznámila, že tištěné Lidové noviny mají vyjít naposledy na konci srpna. Částečně mají dál fungovat na webu, sobotní příloha Orientace, kterou Kamberský vede, by pak měla pokračovat jako víkendová příloha deníku MF Dnes.

„Myslím, že to byl velký šok úplně pro všechny, i ty, co něco tušili a nějak se s tím snažili počítat. Tak když se to tak dozvíte, tak to je prostě hrozná rána,“ popisuje v Mediálním cirkusu Kamberský a dodává: „Redakce a fanoušci Lidových novin věří, že se někdo najde, kdo tu značku zachrání, kdo dá ve správný čas takovou nabídku, která pro Mafru bude zajímavá třeba za rok. Ale jinak to je otázka opravdu na vydavatele a já to nevím.“

Kdo jsou dnes čtenáři Lidových novin? Proč si myslí, že Babiš není velká hrozba pro českou demokracii? A co bude podle něj s dalšími tištěnými médii?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači v úvodu nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Mediální cirkus

Foto: Seznam Zprávy

Moderátorka Marie Bastlová.

Podcast Marie Bastlové o dění na mediální scéně. Zajímá ji pohled do redakcí, za kulisy novinářské práce – s předními novináři i mediálními hráči.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #medialnicirkus nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Doporučované