Hlavní obsah

Duškův výrok o rakovině byl nejsilnější moment rozhovoru, hájí se Strakatý

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Hostem podcastu Mediální cirkus byl moderátor Čestmír Strakatý.

Článek

Patří mezi nejpopulárnější současné moderátory, kteří tvoří svůj obsah exkluzivně na internetu. A má tisíce předplatitelů. Možná těch rozhovorů dělám až moc, říká Čestmír Strakatý v podcastu Mediální cirkus.

Po letech v redakcích se před dvěma lety rozhodl odejít na volnou nohu. Dělá vlastní podcast, který zažil raketový start. Dnes má Čestmír Strakatý přes 8000 předplatitelů a těm chce zaručit určitý počet rozhovorů. Zajímá je, když si chce vzít volno? „Jsem zvyklý pracovat vlastně pořád. Takže si ani neumím představit, že bych řekl, že měsíc nebudou nové rozhovory,“ vysvětluje Strakatý.

V poslední době podle svých slov zvýšil frekvenci natáčení a zjistil u předplatitelů překvapivou věc: „Ne vždy to kvitují s povděkem, protože je toho možná až moc. (…) Možná je lepší dát jeden silný rozhovor týdně než třeba tři.“

Navíc teď prochází obdobím, kdy prý není úplně spokojený s dramaturgií. „Člověk se dostane pod tlak toho, jak placený obsah funguje, ať už chce, nebo ne,“ říká s tím, že čísla mu dávají okamžitou odezvu, jestli rozhovor zafungoval: „Je to taková hra, kdy zjistíte, že často věci, o kterých jste si mysleli, že budou fungovat, tak nefungují a naopak.“

Přiznává, že změnil názor na to, kolik lidí je ještě ochotných platit tvůrcům za obsah. „Mám pocit, že jsme narazili na strop, kde lidé už začínají být nasycení, až otrávení tím, kolik různých tvůrců, médií po nich chce peníze. (…) Nejvíc se obávám toho, že lidé už z toho budou tak otrávení, že si neřeknou: Tak to teda nebudu platit dalšího. Ale že si řeknou: Tak já nebudu platit nic,“ přemítá.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Moderátorka Marie Bastlová a Čestmír Strakatý během natáčení rozhovoru.

„Člověk by asi měl mít ambici spíš růst než ne. A nikdo nechce ztrácet relevanci nebo nějak klesat. Mně se to zatím daří držet, ale zároveň počítám i s tím, že ten byznys model není nekonečný,“ dodává k tomu Strakatý.

Přestože tvoří svůj vlastní placený obsah, dohodl se se serverem CzechCrunch na jednom rozhovoru týdně, kam si zve převážně politiky a který je pro diváky a posluchače dostupný celý bezplatně. „Chci dělat hardtalky s politiky. Za paywall mi to přijde složité. Chtít po lidech peníze za politický obsah je komunikačně složité. Lidé nechtějí platit za rozhovory s těmi, se kterými nesouhlasí,“ vysvětluje, proč na spolupráci kývl.

Rozhovor s Babišem byl pro mě poučení

Ještě v rámci svého vlastního podcastu na Herohero měl před prezidentskými volbami jako hosta například Andreje Babiše. Ten následně dal upoutávku na sítě, kde Strakatého jednak vychválil a uvedl, že je dobrý novinář, a také vyzval lidi, ať si rozhovor koupí. „Já jsem mu to neřekl. Udělal to někdo z jeho týmu,“ hájí se Čestmír Strakatý s tím, že to bylo zvláštní, ale Babiš podle něj o příspěvku nevěděl: „Pár dní potom na tiskovce mě zařadil mezi Sorose a Klusáka. To byl autentický Babiš.“

Zpětně hodnotí, že v interview s tehdejším prezidentským kandidátem udělal jako moderátor určité chyby. Zároveň si ale vyzkoušel, zda se takový typ rozhovoru do jeho formátu vlastně hodí: „Ten rozhovor s Andrej Babišem pro mě byl fakt silným poučením. K obsahu, jak k tomu přistupovat a takový spíš varovný prst. Také se pak už nic takového, myslím, neopakovalo.“

Velké kontroverze loni vyvolal rozhovor Strakatého s hercem Jaroslavem Duškem. Ten tehdy prohlásil, že rakovina je volba lidí, kteří nenávidí život. Vlna kritiky se snesla nejen na Duška, ale i na Strakatého: „Byl jsem terčem věcí, které mi přišly nespravedlivé. Třeba když jsem četl reakce internetových chytráků – lidí, kteří mají jména postavená na tom, že reagují na silná témata a dávají k tomu své silné názory.“

Přiznává, že výběr konkrétní ukázky s rakovinou nebyl náhodný. „Je to nejsilnější moment toho rozhovoru a podle mě by bylo nepoctivé to tam nedat. Ale hlavně já jsem se strašně bál toho, co se mi stalo už v minulosti, že to někdo vyndá a bude se to šířit stejně a já nebudu mít vliv na to, co tam bude. A nebude tam třeba ta moje reakce, která pro mě byla hodně důležitá,“ vysvětluje Strakatý.

Jak často kontroluje počet předplatitelů? Proč má pocit, že podcastů je až moc? A považuje se za novináře?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači v úvodu nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Mediální cirkus

Foto: Seznam Zprávy

Moderátorka Marie Bastlová.

Podcast Marie Bastlové o dění na mediální scéně. Zajímá ji pohled do redakcí, za kulisy novinářské práce – s předními novináři i mediálními hráči.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #medialnicirkus nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Doporučované