Hlavní obsah

Lidé nevnímají signály svého těla, říká expertka na roztroušenou sklerózu

Foto: Profimedia.cz

Roztroušená skleróza zůstává strašákem mladých lidí. Jak se s nemocí vyrovnat a jak se posunula léčba? Dozvíte se v podcastu MUDr.ování.

Článek

Pokrok v boji proti roztroušené skleróze lze přirovnat k zázraku. Diagnóza už dávno nemusí automaticky znamenat brzkou invaliditu. Podle neuroložky Evy Kubaly Havrdové by v příštích letech mohl rozvoj léčby ještě pokročit.

Souhrn článku v audioverzi naleznete na konci textu.

Jak se žije s diagnózou roztroušené sklerózy? Jak se nemoc projevuje, jak se posunula léčba a proč pacientům pomáhá třeba i jóga? Dozvíte se v aktuálním dílu podcastu MUDr.ování, který navštívila celosvětově uznávaná odbornice na toto onemocnění, neuroložka Eva Kubala Havrdová.

Slunečnicový olej a vitaminy. Tak ještě před pár desítkami let vypadaly neúspěšné pokusy o léčbu roztroušené sklerózy. Průkopníkem moderní léčby u nás a vizionářem, který první pochopil imunologickou podstatu nemoci, byl profesor Pavel Jedlička. Právě u něj se neuroložka Eva Kubala Havrdová inspirovala pro svou vlastní kariérní dráhu.

„Viděla jsem, že mladí lidé, kteří měli těžké ataky, přišli třeba zcela nechodící. A po týdnu odcházejí a chodí. Říkala jsem si, že tohle chci dělat. Byl první, kdo studoval imunologii v té neurologii. A byl opravdu vizionář, který předběhl dobu o několik desítek let. To se málokomu povede,“ říká neuroložka v podcastu Seznam Zpráv MUDr.ování.

Sama dnes patří ke špičkám svého oboru. Za mnohaletou práci a rozvoj péče o pacienty s roztroušenou sklerózou získala řadu ocenění včetně medaile Za zásluhy o stát v oblasti vědy. Díky imunomodulačním lékům podle ní mohou pacienti často vést v podstatě běžný život bez větších omezení. Že by však byla nemoc v blízké době zcela vyléčitelná, to podle ní není pravděpodobné.

S kým jsme si povídali?

Prof. MUDr. Eva Kubala Havrdová, CSc. pracuje jako neuroložka a vedoucí Centra pro demyelinizační onemocnění Neurologické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze. Celou svou kariérní dráhu věnuje péči o pacienty s roztroušenou sklerózou (RS). Je mezinárodně uznávanou odbornicí na toto onemocnění a stojí za zřizováním sítě specializovaných léčebných center po celé ČR. Obdržela mimo jiné medaili Za zásluhy o stát v oblasti vědy.

Foto: Seznam Zprávy

MUDr.ování navštívila neuroložka Eva Kubala Havrdová (vpravo).

„Ale doufám, že se dožiju toho, že budeme umět diagnostikovat lidi v prodromálním stadiu čili v té době, kdy ještě nemají neurologické obtíže, a nabídnout jim léčbu. Tedy že bychom se posunuli ještě na ten biologický začátek choroby. To by se mi moc líbilo a myslím, že s tímhle bych si vystačila,“ dodává neuroložka.

Poslouchat své tělo

Podle odhadů se na rozvoji nemoci podílí ze 30 procent genetika. Podle Evy Kubaly Havrdové ale důležitou roli hrají i další faktory. Více případů je například v oblastech, kde lidé častěji trpí nedostatkem vitaminu D. Zároveň má negativní vliv obezita, kouření nebo stres.

„Pacientům po diagnostice zaprvé dodáváme vitamin D, ale za druhé po nich chceme, aby pečovali o svou fyzičku, měli přiměřenou váhu a aby také pečovali o svou psychickou kondici. Aby se naučili menežovat stres,“ popisuje lékařka v podcastu MUDr.ování.

Pokud jde o zvládání stresu a koncentraci na sebe samého, pomáhá podle ní pacientům například i cvičení jógy. Sama ji se svými pacienty cvičí. „Myslím, že to je ideální systém, aby člověk začal vnímat své tělo. Mám moc ráda citát Jamese Joyceho, který říká, že pan Duffy bydlel jenom kousek od svého těla. Tak to má mnoho lidí - prostě signály těla vůbec nevnímají,“ vysvětluje.

Život s nemocí

Roztroušená skleróza je autoimunitním onemocněním, při kterém náš imunitní systém začne napadat mozek a míchu. Nemoc se ohlašuje například jinak nevysvětlitelným brněním končetiny. Nejčastěji si diagnózu vyslechnou mladí dospělí mezi 20 a 40 lety, většinou ženy.

Ty zároveň v tomto věku často plánují založení rodiny. Podle lékařky ale nemoc nemusí být žádnou překážkou. Jen je z hlediska nastavení léčby vhodné těhotenství plánovat. Problematické období je spíše po porodu - během těhotenství totiž nastává pro imunitní systém jakési období prázdnin, potom se ale vše vrací zpátky a ještě je žena vystavena stresu.

„Dneska už ale máme řadu léků, které můžeme použít. A to buď před těhotenstvím, pokud je choroba hodně aktivní. Anebo, pokud je méně aktivní, tak máme léky, které může žena aplikovat celé těhotenství a celou dobu kojení,“ popisuje lékařka.

Podcast MUDr.ování

Rozhovory o zázracích medicíny s těmi, kdo za nimi stojí. Daniela Přádová zpovídá lékaře a odborníky z různých koutů zdravotnictví. Mudrování o všech podobách zdraví, aktuálních trendech i přelomových léčebných postupech poslouchejte každou středu na ProZeny.cz.

Poslechnout si jej můžete také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Doporučované