Hlavní obsah

Luxusně můžete bydlet i bez miliard. Proč investovat do bydlení na míru?

Foto: insta_photos, Shutterstock.com

Proč je dobré přizvat si ke stavbě domu architekta? Dozvíte se v podcastu.

Článek

Přizvat si ke stavbě vlastního domu architekta, se v Česku lidé stále spíš zdráhají. Řada z nich má totiž zažitou představu, že taková varianta nutně vyjde dráž než dům z katalogu.

Právě to považuje architektka Kristýna Kirchner za jeden z největších mýtů o své profesi vůbec – a mluví o tom, proč se může správně řešená stavba na míru vyplatit mnohem víc. „Když lidem rozdíl mezi katalogovým domem a domem na míru vysvětlíte, dokážou se pro individuální spolupráci rozhodnout,“ říká.

Jaké výhody tedy práce s architektem může přinést? Předně mnohem luxusněji vypadající výsledek, než by mohl plánovaný rozpočet naznačovat. Vše tkví ve správných architektonických řešeních, po kterých šikovný profesionál dokáže sáhnout.

„Velmi často fungují průhledy osy, kontakt se zahradou, jen v limitujících částech používat drahé materiály, někde použít větší okna a někde ne. Tímto jednoduchým způsobem se dá hodně čarovat, ale není to téma, které by si lidé uvědomovali,“ říká Kirschner.

Chybný návrh pak může podle ní budoucím majitelům bydlení i výrazně prodražit, třeba v případě špatně zvolených dispozic. „Stačí vyplýtvat 10 metrů čtverečních a máme vyhozený půlmilion z okna, aniž bychom to věděli,“ upozorňuje a zdůrazňuje i případné negativní dopady na kvalitu bydlení: „Když jdete na záchod přes tři rohy nebo máte ložnici vedle garáže, bude vám to dělat neplechu.“

Foto: Proženy.cz

Architektka Kristýna Kirschner (vlevo) radí, jak bydlet vkusně a přitom levně.

Kolik tedy stojí postavit si v Česku dům i za přizvání architekta? Cena standardního projektu začíná podle Kirschner u čtyř nebo pěti milionů: „Dá se pracovat s každým rozpočtem, spíš než o jeho velikosti je to o nápadech. Větší výzva je udělat kvalitní krásný dům za pět milionů než za 15,“ říká.

Klienti by podle ní také měli od začátku vědět, jestli jsou jejich představy o bydlení v rámci rozpočtu realistické, s čímž by jim právě dobří architekti měli pomoct: „Spousta projektů jde do koše, protože na to lidé nemají, jediný způsob, jak dodržet rozpočet, je pracovat na něm od začátku do konce projektu,“ uzavírá.

Celý díl O penězích se (ne)mluví věnovaný plánování vlastního bydlení si můžete pustit v úvodu článku.

O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde ho můžete i odebírat.

V podcastu vysvětlujeme základní finanční pojmy a principy, nejde ale o investiční poradenství. Tento podcast není finančním poradenstvím, ale obsahem redakce.

Doporučované