Hlavní obsah

Krajské volby

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb
StranaHlasy
ČSSD+DOMOV
0
JIH 12
0
ODS+TOP 09+STO
0
ČSSD+ČiKR
0
SOCDEM+SproK+RH
0

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

Jak být podnikavý a měnit svět? Hledejte v něm příležitosti, ne problémy

Foto: Standret, Shutterstock.com

Proč je podnikavost klíčová pro naši budoucnost? Uslyšíte v podcastu.

Článek

Podnikavost je jednou z klíčových kompetencí, kterou je nutné pěstovat v rámci vzdělávacího systému. Pro řadu Čechů jde ale o nejasný termín – a to se už třetím rokem pokouší změnit Asociace podnikavé Česko. „Snažíme se české veřejnosti vysvětlovat, že právě podnikavost je klíčová pro naši budoucnost,“ říká vedoucí asociace Anna Kačabová.

Co pro Čechy znamená být podnikavý? Tuto otázku si u svého zrodu kladla i Asociace podnikavé Česko – a výsledky zadaného průzkumu ji překvapily. Zhruba třetina respondentů totiž termín chápala spíše negativně a spojovala ho s obohacováním se na úkor druhých - další třetina ho pak vnímala úzce v kontextu byznysových dovedností.

Podle vedoucí asociace Anny Kačabové je ale třeba termín vysvětlovat v mnohem širším měřítku: „Je to schopnost být kreativní a iniciativní - schopnost vidět svět kolem sebe jako síť příležitostí, nikoli problémů, abychom byli schopni ho měnit,“ vysvětluje.

I podle evropského rámce EntreComp je pak druhou fází podnikavosti umění najít pro své nápady zdroje a tou třetí přijít s udržitelným a eticky správným řešením - a to všechno se Asociace podnikavé Česko snaží podporovat.

V současné době asociace sdružuje 13 institucí a škol, které pokrývají všechny fáze vzdělávání, ale věnují se i aplikaci nápadů do praxe. Mezi členskou základnu patří organizace Schola Empirica, spolek Prototýpci, jedna z největších vzdělávacích iniciativ v Česku Lipka, komunita Czech Founders, ale třeba i Česká středoškolská unie, založená samotnými žáky středních škol.

„Ta se například snaží, aby byl na každé střední škole aktivní studentský parlament, a studenti tak byli schopni zasahovat do chodu školy, což je vlastně také velký příklad podnikavosti,“ říká Kačabová.

Foto: Markéta Susová, Proženy.cz

Hostem podcastu byla Anna Kačabová, vedoucí Asociace podnikavé Česko (vpravo)

V rozvoji podnikavosti u dětí se ale podle Kačabové rodiče nemusí spoléhat jen na vzdělávací systém - začít je možné už i doma u předškoláků: „Například když spolu s vámi naplánují cestu nebo dovolenou a tak se podílí na tvorbě procesu a nejsou jen přihlížeči. Obecně jde o to, že dítěti dopřejete, aby dělalo věci samo, a samo tak objevovalo svět.“

Podobné doporučení ale platí i pro dospělé: „Cestujte, mluvte s lidmi a cestujte i dovnitř, do sebe. Přemýšlejte o tom, co jsou vaše vášně a silné stránky, o které se můžete opřít - a zkuste vymyslet, jaká podnikavá cesta bude právě ta vaše,“ vysvětluje v podcastu Anna Kačabová.

O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde ho můžete i odebírat.

V podcastu vysvětlujeme základní finanční pojmy a principy, nejde ale o investiční poradenství. Tento podcast není finančním poradenstvím, ale obsahem redakce.

Doporučované