Hlavní obsah

Intenzivní život. Velká rodina se zbavila většiny věcí a bude žít na 37,5 m²

Foto: Puttachat Kumkrong, Shutterstock.com

Jaké je bydlet v prostoru 37,5 m²? Poslechněte si v podcastu.

Článek

O téhle rodině už jste možná slyšeli. Její cestu k minimalistickému životu bez nánosů věcí sledují na jejich instagramovém účtu desítky tisíc lidí. „Naše cesta k minimalismu začala před pár lety, když jsme s rodinou vyrazili v létě k moři a dohodli se, že nepotáhneme kufry, ale každý si vezme jen malý batůžek. Byli jsme tak mnohem mobilnější a svobodnější,“ přibližuje v podcastu Jolana Hršelová.

Jak dojde k tomu, že se z banální dovolené s méně zavazadly stane odvážné rozhodnutí, kdy nastěhujete rodinu se třemi syny ve věku osm, 10 a 14 do bubenečského bytu o výměře méně než 40 metrů čtverečních? „Už patnáct let s mým mužem pokukujeme v Praze po vlastním bydlení. Nikdy jsme ho sice nějak intenzivně nesháněli, ale měli jsme to mezi cíli. Po čase už začala frustrace narůstat, tak jsme si sedli a řekli jsme si, jaké máme priority. Chtěli jsme trávit čas hlavně spolu, ne dojížděním. Nechtěli jsme také žít v paneláku. Důležitá byla i lokalita, chtěli jsme zůstat na Praze 6, protože tam máme kořeny, kluci školu…Taky jsme chtěli nějakou zelenou plochu – dvorek či terasu,“ přibližuje Hršelová prvotní impuls na cestě k životu podle svých představ.

Foto: Proženy.cz

O rodinných financích a bydlení přišla vyprávět Jolana Hršelová (vlevo).

Když si rodina všechny tyhle priority dala do kontextu rozpočtu, který jim dovoloval pořídit si nemovitost za 6,5 milionu korun, začaly jim sice vypadávat byty podle jejich představ, ale na tak velkou rodinu poněkud malé. „Napřed jsme z toho byli zoufalí, ale pak jsme si řekli, že věcí máme stejně hodně a bude to alespoň prostor ke kreativitě. Poměrně rychle už jsme pak našli náš stávající byt – dvě velké místnosti, vysoké stropy, vstupní chodba s prostorem na pracovnu, francouzská okna na obytný dvorek, velká koupelna,“ popisuje Hršelová celou genezi v kostce.

Začali tady přemýšlet, jak prostor nejlépe využít, aby v něm každý měl svůj koutek a svoje soukromí. „Mysleli jsme, že to celé vyřešíme jen s truhlářem, ale rychle nám došlo, že minimálně v pokoji, který budou obývat kluci, potřebujeme s řešením pomoc. V tu dobu jsme měli na instagramu celkem slušnou komunitu a skrze ni jsme poznali naše truhláře. Ti pro kluky navrhli takové kójky a vypadá to, že v novém malém bytě budou mít paradoxně víc soukromí než v tom velkém pronajatém, z něhož jsme se nedávno odstěhovali,“ líčí nadšeně Hršelová s tím, že v bytě aktuálně finišují úpravy a brzy bude připraven k nastěhování.

A bylo těžké rozloučit se s věcmi? Ať už pro děti či dospělé? „Vlastně ani ne. Dali jsme si limit, že každý bude mít jednu krabici na osobní věci a jednu na oblečení. Zbytek jsme přes různé organizace darovali potřebným, nebo poslali dál. Zajímavé bylo třeba protřídit knížky, ale díky tomuhle kroku jsme zase začali chodit do knihovny a potkáváme tam spoustu rozličných lidí, takže ten zážitek je ve finále větší. Nejstarší syn dokonce nedávno říkal, že svoji krabici možná ještě protřídí, že má pořád mnoho věcí,“ směje se hostka podcastu na konci.

Celý díl podcastu O penězích se (ne)mluví o cestě za svobodou si můžete pustit v přehrávači v úvodu článku.

O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde ho můžete i odebírat.

V podcastu vysvětlujeme základní finanční pojmy a principy, nejde ale o investiční poradenství. Tento podcast není finančním poradenstvím, ale obsahem redakce.

Doporučované