Hlavní obsah

„Zázrak,“ říká profesor Lischke. Nová léčba hubí rakovinu plic bez operace

„Pokud někdo nepřestane kouřit, nemůžeme ho transplantovat. Je tam podmínka, že pro sebe musí něco udělat,“ říká Robert Lischke, na čem v některých případech operace troskotají.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

Článek

Hrudní chirurg a vedoucí transplantačního programu pro Česko a Slovensko Robert Lischke popisuje, jak medicína postoupila v léčbě rakoviny plic, na níž každoročně umírá na pět tisíc lidí.

Slovo „zázrak“ použil profesor Lischke, když mluvil o nově nasazované kombinované léčbě pacientů s karcinomem plic. Vedle standardní chemoterapie totiž dostávají na jím vedené III. chirurgické klinice ve Fakultní nemocnici Motol i takzvanou imunoterapii (léčba chorob zásahem do imunitního aparátu ke zvýšení či snížení jeho činnosti, pozn. red.).

„Imunoterapii a standardní chemoterapii dostávají v několika cyklech. (…) A my jsme zjistili – a známe to i ze studií ze světa – že asi ve třiceti až čtyřiceti procentech ta kombinace pacienty úplně vyléčila,“ popisuje Robert Lischke úspěšnost léčby, která se obešla bez tradiční operace plic.

„Fascinující je – a sem opravdu patří slovo zázrak – že po měsíci této léčby tam naprosto jednoznačně žádné zhoubné buňky nebyly,“ říká Lischke v rozhovoru, který je součástí projektu Seznam Zpráv Galerie osobností.

Ročně lékaři v České republice diagnostikují rakovinu plic u šesti tisíc lidí, asi pět tisíc jich zemře. „Dokážeme operovat asi jen patnáct procent pacientů. Ti ostatní jsou v pokročilých stádiích zachyceni pozdě,“ říká Lischke.

Patnáct procent pacientů, u nichž byl nádor odhalen včas, mají tudíž nově šanci, že je lékaři vyléčí bez operace.

Rekordní počty transplantací

Robert Lischke je nejen přednostou kliniky v Motole, ale také vedoucím Národního programu transplantace plic pro Českou a Slovenskou republiku. Účastnil se i vůbec první transplantace plic, kterou v roce 1997 v Praze provedl jeho předchůdce ve funkci přednosty profesor Pavel Pafko.

Od té doby nový orgán zachránil život zhruba osmi stovkám pacientů, kteří se léčili s vážnými chorobami typu rozedma plic nebo cystická fibróza.

„Na začátku jsme prováděli ročně pouze deset transplantací, to je strašně málo. Teď jsme u těch sedmdesáti za rok,“ říká Robert Lischke. Jeho odhad, kam by počet těchto operací mohl růst – při srovnání s možnostmi transplantací v západních státech – je kolem stovky za rok.

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Robert Lischke a Jiří Kubík před natáčením ve studiu Seznam Zpráv.

„Na druhou stranu, ono to také záleží na zdravotní kultuře té které země. Velká skupina pacientů s plicním emfyzémem (rozedmou, pozn. red.) u nás, na rozdíl třeba od USA a Belgie, nepřestane kouřit a vlastně toho se svým životem nechce moc dělat,“ líčí překvapivý paradox Robert Lischke.

Když pacient nepřestane kouřit, má smůlu

Transplantovat plíce totiž lékaři mohou jen těm pacientům, kteří před operací opravdu důsledně přestanou kouřit. V Česku se ale setkávají s tím, že pacient to odmítá – i za cenu, že mu už nebude pomoci.

Co takoví pacienti lékařům říkají? Profesor Lischke za ně odpovídá: „‚Nemůžu přestat kouřit. Stačí mi, že jsem doma zcela pasivní. Inhaluju kyslík. A nemám tu ambici být se svojí rodinou, chodit na procházky, žít aktivní život, chodit do práce.‘ Naopak skupina aktivních pacientů studuje, chodí do práce, sportuje.“

Lékaři ty pasivní nepřemlouvají – prostě když nechtějí pro své zdraví a úspěšnou transplantaci přestat kouřit, nového orgánu se nedočkají: „My to musíme dávat někomu, kdo o to stojí a kdo se o ten orgán bude starat. Dáváme ho tomu, kdo má rodinu a má jasnou životní vizi, jasný životní plán a je ochoten pro sebe něco dělat.“

Jak se na životech i tělech lékařů podepisují časté a těžko předem plánovatelné transplantace? Proč říká, že mu operace v dnešním složitém světě přinášejí opravdové potěšení? Dokáží se lékaři vyrovnat s tím, když udělají chybu?

Rozhovor s Robertem Lischkem si můžete pustit už teď v audioverzi v úvodu článku – přepis a videozáznam celého rozhovoru zveřejníme v sobotu.

Související témata:
Robert Lischke

Doporučované