Hlavní obsah

„Musíme se snažit umřít ve zdraví.“ Tomáš Šebek přichází s otočením systému

„Dneska už se vybírají ve veřejných sbírkách peníze na léčbu vzácných onemocnění, protože už to systém neutáhne,“ říká v rozhovoru Tomáš Šebek.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

Článek

Chirurg, podnikatel a účastník řady zahraničních misí s Lékaři bez hranic Tomáš Šebek přišel s iniciativou Ministr zdraví, která má velké ambice: „Do roku 2030 v Česku prodloužíme dobu prožitou ve zdraví o pět let.“

„Musíme začít vnímat zdraví jako komoditu, jako peníze, kariéra, auto, rodina, manželka, děti… Když se budeme pořád ke zdraví stavět způsobem: Já si zajdu někam do nemocnice, tam bude pan doktor v bílém plášti, udělá nějaký zázrak, podá mi nějakou pilulku, někam mě řízne, vyřeší můj problém a já budu znovu zdráv, tak to je prostě nesmysl. S tím je potřeba začít pracovat,“ říká respektovaný lékař a zakladatel portálu ULékaře.cz Tomáš Šebek v Galerii osobností.

Velmi výmluvná jsou podle Šebka statistická data, která ukazují, že Češi jsou sice v Evropě na špičce co do počtu návštěv u lékaře za rok, ale jejich život po 62. roce se většinou propadá do nemocí. Zatímco v západní Evropě tento stav nastává o deset let později.

„My bychom se měli snažit ne být nesmrtelní v nemoci, ale být smrtelní ve zdraví,“ říká Šebek. A této vizi – včetně silné podpory prevence - by celá společnost měla přizpůsobit nastavení celého zdravotnického systému.

„Dnes jsme i my jako lékaři nastaveni tak, že musíme draze léčit. Za to nás pochválí zaměstnavatel, že vyděláme peníze tím, že někoho léčíme, a proplatí to zdravotní pojišťovna. Ve škole nás neučili, že nejlepší náš pacient bude ten, kterého v životě neuvidíme. Toto jsou dvě základní dogmata: generaci mediků vychovávat jinak a nás staré matadory medicíny trošku předělávat a z druhé strany vysvětlovat jedenácti milionům Čechů, že zdraví je prostě komodita.“

Nezbytností podle něj je zavedení podnikových lékařů, kdy si sami zaměstnavatelé dohlédnou na to, aby jejich lidé měli dostupnou zdravotní péči, a tudíž i preventivní prohlídky.

Když život ve vysokém věku ztrácí smysl

Na projektu Ministr zdraví Tomáš Šebek spolupracuje s osmi desítkami odborníků, včetně ekonomických a byznysových expertů. Současný systém, kdy se ze zdravotního pojištění v naprosté většině případů hradí léčba nemocí způsobených nezdravým životním stylem a zanedbanou prevencí, je podle Tomáše Šebka odsouzen ke krachu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

„Jsem fanda toho, když si budeme moci jednoho dne vstříknout do krevního oběhu třeba nanoboty. To by běhalo s těmi sedmi litry krve a projíždělo to všechny orgány a monitorovalo moje životní funkce 24/7,“ říká Tomáš Šebek v rozhovoru s Jiřím Kubíkem.

„Dneska už se vybírají ve veřejných sbírkách peníze na léčbu vzácných onemocnění, protože systém už to neutáhne. Tohle máme doteď v uvozovkách jenom jako bonus současného systému, protože on skutečně umí protáhnout absolutní délku života. Ale i moji pacienti za mnou chodí v situaci, kdy dělám běžnou chirurgii, s tím, že někdy by si přáli, abych je zabil, protože ten život už nemá smysl… Zdraví už ztratili a ten systém je už jen udržuje v nemoci, není jim dobře na duši, na těle nebo kombinovaně.“

Cestou je tedy podle Tomáše Šebka jednoznačné otočení celého nastavení, kdy se sami lidé budou snažit žít co nejdéle ve zdraví, tudíž budou oni sami, zaměstnavatelé i vzdělávací systém podporovat prevenci.

„Představte si, že Pepíček nebo Mařenka chodí domů a říkají: ‚Mami, tati, my se učíme ve škole takové věci…‘ Tady to začíná. Pak to může jít přes finanční instrumenty, udržování se ve zdraví může být finančně bonifikováno. Může to být komerční připojištění, může to preferovat váš zaměstnavatel, protože je to pro něj pragmatické.“

Expertní studie, vycházející i ze zahraničních zkušeností, nabízí projekt Ministr zdraví všem, kdo o zdravotnictví rozhodují, tedy i politikům. Kromě prevence rozebírají v detailech i další nezbytné kroky, a to digitalizaci celého systému a udržitelnost financování.

Tomáš Šebek v rozhovoru detailně popisuje i svůj přístup ke zdravému životnímu stylu („Šebkovo High Five“), vysvětluje, kolik digitálních zařízení monitorujících různé životní funkce nosí na těle, a také se vrací k období, kdy se rozhodl radikálně bojovat se svými strachy a úzkostmi, které si nesl z dětství.

Rozhovor s Tomášem Šebkem si můžete pustit už teď v audioverzi v úvodu článku – přepis a videozáznam celého rozhovoru zveřejníme v sobotu.

Doporučované