Hlavní obsah

Pomsta všem a celému světu, popisuje Vášáryová Ficovy kroky

„Na Slovensku nejsme jedinými. Podívejte se, jak se zblbli například Angličané při brexitu,“ říká Magda Vášáryová v rozhovoru.Video: Jiří Kubík

Článek

Premiér Robert Fico, jehož vláda mění protikorupční a mediální zákony i lidi v řadě vedoucích funkcí, se podle diplomatky a bývalé herečky Magdy Vášáryové mstí celému Slovensku: „Teď nám všem chce ukázat a radši nás zničí.“

„Jsem důchodkyně, takže já si užívám, píšu, čtu a tak dále, jsem OK. Ale na Slovensku to není bůhvíco,“ říká Magda Vášáryová v úvodu rozhovoru, který je součástí projektu Seznam Zpráv Galerie osobností.

Svůj pocit osobní spokojenosti a štěstí ale dokáže od společenského dění na Slovensku oddělit: „To musíme, jinak bychom se zbláznili. Už jsme zažili všechna ta rozdělení Československa, zažili jsme Mečiarův režim, pana Slotu, různé ožralce, kteří se, nevím proč, lidem líbí. Takže doufám, pevně věřím, že zvládneme i toto.“

Magda Vášáryová byla v politice velmi aktivní, v letech 2006 až 2016 byla poslankyní opoziční Slovenské demokratické unie, předtím byla státní tajemnicí na ministerstvu zahraničí, v roce 1999 neúspěšně kandidovala jako první žena na slovenskou prezidentku, začátkem 90. let nastoupila jako jedna z prvních žen do pozice velvyslankyně (nejdřív v Rakousku, později v Polsku).

Svou zkušenost z politiky, ale také znalost různých společenských věd přetavila do vysokoškolských přednášek a vyučuje mimo jiné na pražské soukromé škole CEVRO. Po návratu Roberta Fica a jeho strany Směr do vlády se aktivně účastní protivládních demonstrací na Slovensku. Lidé protestují například proti zásadním změnám v mediálních zákonech (podřízení Slovenské televize a rozhlasu vládě) nebo překotnému odvolávání lidí řídících kulturní instituce, včetně Slovenského národního divadla.

Ficova pomsta celému světu

„Pomsta,“ říká Magda Vášáryová na otázku, jak by nazvala to, co se na Slovensku odehrává. „Pomsta všem, celému světu.“

Robert Fico – v koalici s hnutím Hlas a Slovenskou národní stranou – se podle ní mstí za křivdu, kterou cítí od roku 2018, kdy musel pod tlakem veřejnosti podat demisi po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. „Fica nemůžeme srovnávat s maďarskou politikou Viktora Orbána, mimochodem mého bývalého kamaráda, když byl ještě liberál. Nedá se to porovnat, protože Orbán naskočil na politiku maďarského nacionalismu ještě z doby uherské říše. Ale Fico nemá žádnou ideologii, nemá žádný cíl, nemá vůbec nic. Absolutně. To je vakuum,“ říká kategoricky Magda Vášáryová.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Magda Vášáryová a Jiří Kubík při natáčení rozhovoru ve studiu Seznam Zpráv.

Budoucnost Slovenska vidí tak, že dnešní vláda nedožije konce svého mandátu (2027, pozn. red.) a budou předčasné volby. „Jde jen o to, co vše zničí, protože oni jen ničí a odvolávají.“

V příštích volbách podle Magdy Vášáryové už Robert Fico neuspěje. „Doufejme, že ty příští volby budou svobodné. A je velmi důležité, v jaké atmosféře se budou konat. Doufám, že budou dřív, protože nejsou peníze. Nemůžete si hrát na autokrata, když nemáte peníze. Pokud chcete něco ovládnout, musíte mít lidi, kteří jsou připravení, profesionální, vědí, do čeho jdou, a musíte mít dost peněz. Naše státní kasa je prázdná. A lidé, kteří jsou okolo pana Fica, jsou - jak bych to slušně nazvala - lidé, kteří by se k tomu nikdy v životě nedostali,“ říká Vášáryová.

Celkový dojem z kroků Ficovy vlády slovenskou veřejnost podle ní znechutí, protože – jak říká – „Slováci se nenechají ovládnout.“

„Promiňte, ale Babiš u vás má taky 35 procent“

Na druhou stranu v rozhovoru připomíná, že populistické síly podobné Ficovu Směru (v koalici se stranou Hlas dnešního prezidenta Petera Pelegriniho) získávají i v jiných zemích zhruba pětatřicetiprocentní podporu voličů.

Slovensko ve varu

Desítky kulturních institucí se postavily proti slovenské ministryni kultury. „Snažím se zvyknout si na myšlenku, že to vláda dál šroubuje,“ říká v rozhovoru s reportérem Seznam Zpráv Filipem Harzerem Alexandra Kusá, odvolaná ředitelka Slovenské národní galerie.

„Dodnes má v Polsku v průzkumech veřejného mínění kolem 35 procent Jaroslav Kaczynski, i když dovedl Polsko do prekérní situace. Promiňte, ale i Andrej Babiš u vás má 35 procent v průzkumech a můžete se divit proč. I u nás měl Mečiar (slovenský premiér v 90. letech, pozn. red.) 35 procent a i Fico s Hlasem mají těch 35 procent. To je 35 procent obyvatelstva - nevíme, ale jsou to nešťastní lidé, frustrovaní, nelíbí se jim nic. Nevíte proč. Jsou to většinou lidé ve věku nad 60 let,“ shrnuje Magda Vášáryová.

Z čeho přesně pramení jejich frustrace, podle ní nejde určit. „Můžete si říct, že jsou tito lidé trošku kognitivně nedovyvinutí. Včera jsem si vyzvedávala auto v myčce a pán, který mi ho vydával, říkal: ‚Paní Magdo, to je hrozné, vždyť těch LGBT tu bude do dvou let 60 procent!‘ Ptám se: ‚Jak to myslíte?‘. ‚Oni tu teď budou mít ten zákon (registrované partnerství, pozn. red.), tak potom to tu bude.‘ Ti lidé si snad myslí, že když bude zákon a LGBT lidé budou moc být normálními občany jako my všichni ostatní, tak se k tomu budou snad hlásit všichni nebo co. Prostě tomu nerozumí. Ale já už jsem se několikrát přesvědčila, že jim to ani nedokážete vysvětlit.“

Jak Magda Vášáryová vzpomíná na svůj vstup do diplomatických služeb v roce 1990? Pořád si myslí, že největším nepřítelem žen v politice jsou ženy? Co pro ni znamená její minulost slavné herečky? Jaký pro ni byl po více než třiceti letech návrat na divadelní jeviště při červnové premiéře nové opery v brněnském Národním divadle? A jak se dokázala vyrovnat se smrtí svého manžela Milana Lasici?

Rozhovor s Magdou Vášáryovou si můžete pustit už teď v audioverzi v úvodu článku – přepis a videozáznam celého rozhovoru zveřejníme v sobotu.

Doporučované