Hlavní obsah

Jeden text Jáchyma Topola jsem nazpívat odmítl, říká David Koller

„Netušil jsem, že budu mít malé dítě v takovém věku, ale je to kouzelné,“ raduje se David Koller v rozhovoru ze svého čtyřletého syna. I kvůli času pro něj se rozhodl odejít z Lucie.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

Článek

Během prázdnin společně odehrají na festivalech poslední koncerty a ze sestavy kultovní kapely po 37 letech dobrovolně odejde. „V klidu jsem si to promyslel, možná mi to trvalo nějaký rok,“ říká David Koller.

Významných změn v životě udělal zpěvák, skladatel a bubeník v poslední době několik. „Věřím na ty sedmileté cykly, na sedmičku. A čtrnáct let je dvakrát sedm,“ říká, proč se po čtrnácti letech rozhodl prodat i svou základnu na jižní Moravě – dům a nahrávací studio v Mikulově. Vše souvisí s jeho novou rodinou a čtyřletým synem, kterému se chce ve svých třiašedesáti letech věnovat, co to jde.

„Faktem je, že tato práce, jak je nepravidelná – respektive hrajete většinou o víkendech nebo čtvrtky, pátky, soboty – a žena má třeba volno, protože má normální občanské povolání, tak člověk vlastně ani nemůže být s rodinou o víkendu, i když by chtěl. Takže se to tluče. A já si to s tím tvorečkem chci užít, respektive něco mu předat. Netušil jsem, že budu mít malé dítě v takovém věku, ale je to kouzelné.“

David Koller, mimochodem letos oceněný v hudebních cenách Anděl titulem Zpěvák roku za svou novou sólovou desku LP XIII, byl dalším hostem projektu Seznam Zpráv Galerie osobností.

V rozhovoru popisuje obří úspěch kapely Lucie v devadesátých a nultých letech, nedávný comeback před devíti lety i jím ohlášený odchod.

„Aby mě někde klepla pepka? Proč?“

„Říká se, že je to jako manželství,“ říká David Koller, „ale za prvé nemáme žádné děti a za druhé: my už jsme to předtím ukončili dvakrát. Když je moc kohoutů na jednu slepici, tak máte pocit, že se nemůžete prosadit se svými názory. Ne že byste nerespektoval ty ostatní, ale chcete dělat trochu něco jiného nebo intenzivněji. A přece jenom - kdyby mi bylo dvacet, tak to třeba neřeším, ale tu energii mám jen jednu a kapely mám dvě. (…) Tak si říkáte: ‚Aby mě někde klepla pepka? Proč?‘“

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

David Koller a Jiří Kubík před natáčením rozhovoru ve studiu Seznam Zpráv.

Věří, že ostatní členové Lucie přiberou do party nového zpěváka a bubeníka a budou pokračovat dál: „To je věc kluků. Určitě to chtějí.“

David Koller si chce užívat hraní se svou kapelou Kollerband, s níž vystupuje už řadu let, zatím paralelně vedle Lucie: „Prostě nelze sedět na dvou židlích. Ty koncerty jsou celkem intenzivní věc, jak psychicky, tak fyzicky, a když jich máte hodně za sebou… A s mojí kapelou mě baví, že děláme stále nové věci. Teď jsme vydali novou písničku, tak se z toho těšíme. A bylo by mi trapný a blbý na nějakou z těch kapel jakoby kašlat.“

S posledním albem LP XIII slavili velký úspěch (bylo také nominováno na hudebních cenách Anděl) a jako textař Kollerových písní se na něm poprvé představil i spisovatel Jáchym Topol. Některé jeho texty David Koller ihned zhudebnil, jeden ale nazpívat odmítl.

„O válce zpívat nechci“

„Jáchym Topol mi ten text dal asi čtrnáct dnů, možná měsíc, před touto válkou (když v únoru 2022 Rusko zaútočilo na Ukrajinu, pozn. red.). A ten text je o třetí světové válce. Někde vzadu v tom textu tam probublává, že to tady bude nějakým způsobem smetené… Já jsem si říkal, že o tom vlastně nechci zpívat,“ říká David Koller v rozhovoru. Uznává, že dnešní doba je složitá, a proto chce, aby se lidé u hudby hlavně bavili.

Ze svých politických názorů David Koller ale rozhodně ustupovat nechce. Už před více než dvaceti lety se jasně vymezil proti komunistům a jejich působení ve svobodné společnosti (když novopečený prezident Václav Klaus pozval poprvé komunisty na jednání do Lán, Koller připojil podpis k petici „S komunisty se nemluví“), letos v únoru se proti komunistům ve veřejném prostoru znovu ohradil – podepsal výzvu „Zrušme komunisty“.

Dokonce když v rozhovoru vzpomíná na devadesátá léta, dobu po pádu komunistického režimu, říká: „Byla to doba nezměrného štěstí a dobré nálady z toho, že bolševici už jsou pryč. Když se podíváme dneska, tak to bylo jen zdání.“

Proč Petrovi Pavlovi jako novému prezidentovi nevyčítá bývalé členství KSČ, ačkoliv obecně razí heslo, že „bývalý komunista je něco jako bývalý nacista“? Proč kapela Lucie nikdy nevyjela na turné do USA, ačkoliv ji k tomu producent a kytarista Ivan Král vybízel? A proč se právě Lucie stala tak obrovským fenoménem a v hudbě vlastně i symbolem nové svobodné éry?

Rozhovor s Davidem Kollerem si můžete pustit už teď v audioverzi v úvodu článku – přepis a videozáznam celého rozhovoru zveřejníme v sobotu.

Doporučované