Hlavní obsah

Finance v páru. Jak modernizovat obálkovou metodu našich rodičů?

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Jak se nenechat napálit nepoctivými finančními poradci? A jak hospodařit v páru? Poslechněte si.

Článek

Hospodaření v páru, otevřená komunikace i to, že ženy jsou kvůli neplacené péči, mateřství a rozdílům v odměňování víc ohrožené chudobou, to jsou témata aktuálního podcastu O penězích se (ne)mluví.

„O penězích se doma rozhodně nebavte, když řešíte nějaké spory. Vyplatí se tohle téma otevírat, když je dobrá atmosféra, a v klidu ho probrat,“ říká expertka, konzultantka a autorka knih Veronika Kalátová, která se tématu věnuje už téměř tři dekády a díky tomu dokáže mluvit i o tom, co se v hospodaření Češek a Čechů změnilo.

K financím ji přivedla špatná zkušenost z oboru finančního poradenství. „V 19 letech jsem nastoupila do poradenské společnosti, která v té době byla skoro jediná na trhu. Po sedmi letech jsem odcházela rozčarovaná tím, že společnosti a mým kolegům nejde o dobro klientů, “ popisuje Kalátová.

Rozhodla se tedy, že se zaměří na osvětu – lidí od financí i široké veřejnosti: „Chtěla jsem je naučit, jak o financích dobře komunikovat. Moje knížka potom vznikla jako takový návod, aby se člověk nenechal finančními poradci a zaměstnanci bank balamutit, věděl si rady a doptával se na všechno podstatné. Už tehdy jsem radila lidem, ať si třeba nahrávají jakékoli hovory o financích. Když s tím má bankéř nebo poradce problém, je to celkem jasný signál, že není důvěryhodný.“

Foto: Proženy.cz

Hostem podcastu O penězích se (ne)mluví byla Veronika Kalátová (vlevo).

Pokud jde o finance v páru, ohlíží se nostalgicky do doby, kdy rodiny daly všechny peníze na stůl a rozdělily do obálek. „S fyzickými penězi jste byli v kontaktu, poznali jste, když se vám tenčí zásoby a musíte šetřit. Elektronická doba svádí k tomu, že nemáme o svých výdajích přehled. Ale tyhle principy se dají přenést i do dnešního světa. Třeba že si na různé účty děláte hromádky na různé příležitosti,“ myslí si Kalátová.

„Je super, když se každý podílí na rozpočtu takovou měrou, jakou může. Pokud je třeba žena v domácnosti a pečuje o děti, je pak v případě rozpadu vztahu častěji ohrožena chudobou. Proto mi přijde fér, aby partner aktivně myslel třeba i na její zajištění na stáří. Důležité je hledat cesty, aby byli všichni spokojení, “ dodává expertka.

Celý díl O penězích se (ne)mluví si pusťte v úvodu článku.

O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde ho můžete i odebírat.

V podcastu vysvětlujeme základní finanční pojmy a principy, nejde ale o investiční poradenství. Tento podcast není finančním poradenstvím, ale obsahem redakce.

Doporučované