Hlavní obsah

Doplňky stravy i hubnoucí čaje jsou obří byznys. Nepomáhají, říká terapeut

Foto: Profimedia.cz

Jak je to s úspěšností přísných diet a jak nenaletět „hubnoucímu“ marketingu? Poslouchejte nový díl podcastu MUDr.ování

Článek

Ve snaze zhubnout lidé padají do různých marketingových pastí. Jindy zase věří dietám, které mohou poškodit zdraví. Výsledkem bývá pád do bludného kruhu bez kýženého efektu. Jak tedy uspět a udržet si zdravou životosprávu?

Jaké chyby při hubnutí lidé nejčastěji dělají? Které mýty o stravě mezi lidmi stále kolují a na jaké diety raději rychle zapomenout? To jsou některé z otázek, které probíráme v novém dílu podcastu MUDr.ování s nutričním terapeutem Davidem Erbanem

Nehledat zkratky. To je podle nutričního specialisty Davida Erbana základní poselství pro lidi, kteří se chtějí vymanit z obezity či nadváhy. Právě snaha o rychlé a snadné řešení totiž často pouze nahrává šarlatánům či podvodníkům. Stejně tak nedoporučuje sahat po „zázračných“ hubnoucích doplňcích.

„Jsou to různé hubnoucí čaje, kávy nebo pilulky. Kdoví, co všechno. Věřte, že to fakt nefunguje a jsou to vyhozené peníze. Vlastně kolikrát vám to může udělat špatně a to vyhození peněz bude vlastně to nejmenší, co se může stát,“ říká v podcastu MUDr.ování David Erban.

Marketingové pasti

Cesta za zdravým životním stylem se podle něj musí odehrávat krůček po krůčku - každý, kdo o ni má zájem, si ji ale podle nutričního specialisty musí odpracovat sám. Základem je pestrá a vyvážená strava bohatá na zeleninu, proteiny či vlákninu. Pokud máme různorodý a bohatý jídelníček, není podle odborníka nutné sahat ani po žádných potravinových  doplňcích s vitamíny.

„Ty jsou taky obrovským byznysem. Ale většina vitamínů a minerálních látek se dá z pestré a vyvážené stravy dostatečně doplnit. Jsou tam nějaké výjimky, například v zimě bych doporučil doplňovat vitamin D, který jinak normálně přijímáme ze sluníčka. To druhé jsou třeba omega 3 mastné kyseliny,“ říká David Erban.

Podobně je tomu podle specialisty na výživu i u multivitaminových doplňků - ty obvykle lákají na velké množství prospěšných látek, u většiny ale člověk obvykle nemá jejich nedostatek a nepotřebuje je doplňovat.

„Vypadá to hezky na tom obalu, takže třeba i ty látky, které by se vyplatilo suplementovat, tam jsou v extrémně malém množství. A je tam spousta dalších látek, které naopak nemusíme doplňovat,“ dodává.

S kým jsme si povídali?

Ing. Mgr. David Erban je nutriční terapeut. Vystudoval na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy a zároveň absolvoval obor Výživa a potraviny na České zemědělské univerzitě v Praze, kde se výživě věnoval z technologického a chemického hlediska. Kromě terapeutické praxe sdílí osvětu v oblasti výživy na instagramovém účtu @ten_nutricni a v podcastu Nutrice u dvou přátel.

Foto: Seznam Zprávy

Hostem podcastu MUDr.ování byl nutriční terapeut David Erban

Pozor na nezdravé diety

Stravě a výživě se David Erban věnuje i ve volném čase mimo svou praxi - přízeň fanoušků si získal zejména zábavnými příspěvky o potravinách a stravování na instagramu pod přezdívkou @ten_nutricni. Lidé ho ale vyhledávají zejména kvůli poradenství okolo stravování. V množství diet se podle něj už jen málokdo vyzná a každou chvíli je trend něco jiného.

Některé diety by každopádně nikomu nedoporučil. Příkladem je třeba carnivore dieta, tedy stravovací plán založený především na konzumaci masa a živočišných výrobků a omezení ovoce a zeleniny.

„Aby lidé přijali dost kalorií z masa, tak jedí tučné, které obsahuje nasycené mastné kyseliny. A když jich jíme moc, mohou zvyšovat LDL cholesterol, ten zlý cholesterol. Tím se zase zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob. Z dlouhodobého hlediska to může být nebezpečné,“ přibližuje odborník.

Podcast MUDr.ování

Rozhovory o zázracích medicíny s těmi, kdo za nimi stojí. Daniela Přádová zpovídá lékaře a odborníky z různých koutů zdravotnictví. Mudrování o všech podobách zdraví, aktuálních trendech i přelomových léčebných postupech poslouchejte každou středu na ProZeny.cz.

Poslechnout si jej můžete také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Doporučované