Hlavní obsah

Dobrovský & Šídlo: Rok 1968 mi byl trochu ukradený, říká Jiří Mádl

Foto: Pavel Barbor, SZ

Herec a režisér Jiří Mádl byl hostem podcastu Dobrovský & Šídlo.

Článek

Přesně před dvaceti lety válcovala česká kina teenagerská komedie „Snowboarďáci“ o dvou mladících zažívajících svá první velká dobrodružství na horách. Do kina na něj přišlo 630 tisíc lidí. Jednu z hlavních rolí v něm tehdy hrál sedmnáctiletý Jiří Mádl.

Dnes je z něj režisér a jeho nový film Vlny slaví možná nečekaný, ale o to větší úspěch. Za první týden na něj dorazilo 125 tisíc diváků a k návštěvě kina přiměl i lidi, kteří obvykle pohodlně čekají, až se film, který chtějí vidět, objeví na některé ze streamovacích platforem.

Jiří Mádl pracoval na snímku odehrávajícím se v legendární redakci mezinárodního života Československého rozhlasu v letech 1967–68 víc než deset roků a a při přípravě se stačil sejít ještě s několika posledními žijícími členy redakce. Mimochodem, do role mladého Jiřího Dienstbiera, tehdejšího člena redakce a pozdějšího disidenta a prvního polistopadového ministra zahraničí obsadil Mádl svého parťáka ze Snowboarďáků Vojtěcha Kotka.

„Přiznám se, že mi roky 1967–68 byly zpočátku trochu ukradené,“ říká Jiří Mádl. „Šlo mi o příběh, který je plný těžkých rozhodnutí. Takové příběhy se odehrávají všude na světě a my máme štěstí, že se ve velmi kondenzované podobě odehrály i u nás. Jsou různé kulisy, ale v některých jisté věci lépe vyniknou.“

Poslechněte si 101. epizodu podcastu Dobrovský & Šídlo natočenou 21. srpna 2024 během celodenního vysílání „Operace Naděje: Běž domů, Ivane“ organizace Dárek pro Putina v pražském Mánesu.

Doporučované