Hlavní obsah

Dobrovský & Šídlo: Proč se demokracie pořád jen brání?

Foto: Barbora Mrázková

97. epizoda podcastu Dobrovský & Šídlo se natáčela živě ve čtvrtek 11. července na Festivalu Paměti národa na Strahovském stadionu v Praze.

Článek

Tenhle scénář vidíme čím dál častěji. Zastánci „liberální demokracie“ jásají, když se jim podaří zabránit nejhoršímu: Tedy odstavit od moci politiky, které považují za ohrožení demokratických hodnot. Naposledy třeba Marine Le Pen ve Francii. Nebo předtím Andreje Babiše v Česku.

Osud „odmítaných“ a „izolovaných“ teď v Evropském parlamentu čeká i novou frakci Patriotů pro Evropu, v níž se sešla Le Pen, Babiš i maďarský premiér Viktor Orbán, který už se ale podobné izolace ve vlastní zemi obávat nemusí. Když se proti němu pokusila sjednotit v parlamentních volbách roku 2022 široká opoziční koalice, vyhrál Orbán s ústavní většinou.

Jak dlouho se ještě bude dařit stavět hráz autoritativním politikům a jakou cenu za to platíme?

Poslechněte si 97. epizodu podcastu Dobrovský & Šídlo natočenou živě ve čtvrtek 11. července na Festivalu Paměti národa na Strahovském stadionu v Praze.

Dobrovský & Šídlo. Podcast Paměti národa

Váš oblíbený podcast z produkce Paměti národa. Pravidelná dávka názorů, vzpomínek, informací a sentimentu. Od devadesátých let po současnost. Čím jsme si prošli a jak jsme to přežili? Politika a historie v unikátním mixu.

Poslouchejte ho na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Doporučované