Hlavní obsah

Češi často šetří na nesprávných místech, říká expertka na finanční zdraví

Foto: Trock.kc, Shutterstock.com

Co dělat, aby vás krize nezastihla nepřipravené? Dozvíte se v podcastu.

Článek

Nemoc, úraz, smrt, ale i rozpad rodiny či způsobená škoda, kterou je potřeba uhradit. To jsou jen některé případy krizí, kterým můžeme během života čelit a o kterých doufáme, že se nám vyhnou. Dost často se ale Češi na doufání spoléhají víc než na cokoliv jiného. Při měsíčním výpadku hlavního zdroje peněz, výplaty, by měla problémy až třetina z nich.

Lektorka, koučka a autorka knih o finančním zdraví Veronika Kalátová, která se tématu věnuje od roku 1996, si ze své praxe vzpomíná na spoustu případů, kdy se krize přiřítila do života jejích klientů jako velká voda. Doslova.

Zmiňuje totiž příběh majitele přízemního bytu na Smíchově, který chtěl ušetřit na pojištění a pořídit si pouze nejnižší krytí. Ona mu to rozmluvila – a za pár měsíců přišly povodně v roce 2002. Tenhle příběh tedy dopadl dobře, spousta dalších lidí ale takové štěstí nemá.

„Když se moji klienti na krizi nějakým způsobem připraví – našetří si, mají krizový scénář a pojištění, dostanou se z ní rychleji. Pořád je to ohromně bolavá záležitost, ale díky jejich prozíravosti nemusí v průšvihu setrvat tak dlouho. A to je podle mě přesně to, co v krizi potřebujete. Aby měla krátký horizont,“ přibližuje expertka, kterou k osvětové práci přivedla nepříjemná zkušenost z finančního poradenství.

Foto: Proženy.cz

Tentokrát si Michaela Raková v podcastu povídala s Veronikou Kalátovou (vlevo)

Z jejích slov tedy jasně vyplývá, že strategie je práce na vlastních rezervách a pojištění. Dobře nastavená pojistka má potenciál zachránit vaši rodinu.

„Dost často se setkáváme třeba s podpojištěnými nemovitostmi. Postavíte si dům za čtyři miliony, pojistíte ho na čtyři miliony. On ale po čase začne nabývat na hodnotě, protože realitní trh se tímhle směrem vyvíjí, vy ale platíte pořád stejně vysokou pojistku. Až přijde tornádo, o dům přijdete a pojišťovna vám místo čtyřech milionů dá jen něco málo pod tři, protože jste měli podpojištěnou nemovitost. Za méně než tři miliony si nový dům nepostavíte,“ popisuje Kalátová další případy.

Samostatnou kapitolou jsou pak životní pojištění. Aby když se člověku něco stane, mohla rodina zvládnout alespoň výpadek příjmů. „Tady panuje jeden velký paradox. Většina Čechů se pojišťuje hlavně na úraz. Ty ale tvoří jen 4 procenta případů invalidity. Zbytek jsou nemoci a těm při pojištění nevěnujeme takovou pozornost,“ říká Kalátová.

Celý díl O penězích se (ne)mluví věnovaný krizím a tomu, co si v nich počít, si můžete pustit v úvodu článku.

O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde ho můžete i odebírat.

V podcastu vysvětlujeme základní finanční pojmy a principy, nejde ale o investiční poradenství. Tento podcast není finančním poradenstvím, ale obsahem redakce.

Doporučované