Hlavní obsah

Američané o útoku na Pearl Harbor věděli, tvrdí konspirátoři

Foto: Seznam Zprávy

V rámci spolupráce se soutěží Audiokniha roku přinášíme seriál Nejznámější konspirační teorie. V této epizodě uslyšíte o útoku na Pearl Harbor.

Článek

Ke konci roku 1941 Spojené státy americké bedlivě sledovaly válečné dění v Evropě. Britský premiér Winston Churchill se snažil přesvědčit amerického prezidenta Franklina Roosevelta, aby se do války velmoc vložila, ten to ale odmítal. To se změnilo 7. prosince 1941.

V neděli ráno zaútočily letouny japonského císařství na americkou flotilu, která kotvila na Havajských ostrovech. Až 353 japonských letadel poškodilo osm amerických bitevních lodí, na letišti Oahu pak zničilo 188 letadel a 155 jich poškodilo. Při útoku bylo zabito přes 2400 mužů. Tato událost pak rozhodla o vstupu USA do druhé světové války.

„Od počátku Rooseveltovy aktivní účasti v protinacistické koalici se však v médiích vyrojily spekulace o pozadí napadení Pearl Harbor. Proč zpravodajské služby nevarovaly v předstihu vládu ve Washingtonu? Proč nebyli Američané připraveni? Konspirační teorie hovoří o tom, že prezident měl zprávy o chystaném útoku několik dní předem a tajně rozkázal velitelům, aby se nebránili. Potřeboval prý pádné důvody, aby získal veřejnost pro vstup do války,“ zazní v poslední epizodě z audioknihy vydavatelství Supraphon.

Konspirací se po zničení Pearl Harbor objevilo více, jedna kupříkladu tvrdila, že na vině byla neschopnost USA prolomit tajné japonské depeše. Oficiálním vysvětlením, proč tragédii nezabránili, je chyba v komunikaci mezi výkonnými složkami státu.

„Tajné služby vysvětlovaly totální nepřipravenost generálů jako důsledek řady chyb v komunikaci a nevraživosti mezi různými složkami amerických ozbrojených sil – armádou, letectvem a námořnictvem. FBI se domnívala, že Japonce odposlouchává námořnictvo, námořnictvo naopak spoléhalo na FBI. Běžela fáma, že při vysílání před útokem došlo k záhadnému přerušení rádiového spojení,“ odkrývá další kolující konspiraci.

Proč byly podle konspirátorů před bombardováním přesunuty americké letouny a zda šlo o spiknutí zbrojařských kruhů, si můžete poslechnout v přehrávači v úvodu článku.

Foto: Seznam Zprávy

Nejznámější konspirační teorie – letní seriál SZ.

Letní seriál Seznam Zpráv vychází ze stejnojmenné audioknihy, kterou pro vydavatelství Supraphon připravil Alan Piskač a namluvil herec Pavel Rímský. Posluchačům populární formou předkládá na dvě desítky nejrozšířenějších konspiračních teorií, přibližuje okolnosti jejich vzniku a šíření, a umožňuje tak lépe pochopit, čemu všemu jsou lidé ochotni věřit.

Každou letní sobotu až do konce září předkládáme na našem webu jednu kapitolu.

Související témata:
Theodore Roosevelt

Doporučované