Hlavní obsah

Aby z dětí vyrostli finančně zdraví dospělí, nechte je zažít hodnotu peněz

Foto: Shutterstock.com

Jak mluvit v rodině o penězích? A jak vychovat děti ke zdravému vztahu k nim? Poslechněte si.

Článek

O rodinných rozpočtech se mluví často. Aby ne, peníze jsou nejčastějším důvodem rodinných sporů. Jana Pěchová z organizace pro zdravé rodičovství Aperio potvrzuje, že finance ve vztahu jsou jedno z klíčových témat, s nímž se na jejich právní poradnu obracejí rodiny i jednotlivci. Jak to funguje u ní doma?

„My máme specifickou situaci, protože máme s manželem děti z předchozího vztahu, takže tvoříme takzvanou patchwork family. Tam je otázka peněz ještě kruciálnější,“ otevírá podcast osobně Pěchová.

„Z mé osobní zkušenosti odráží finance kvalitu vztahu. My jsme třeba kvůli problémům ve vztahu navštěvovali vztahové poradenství a když jsme vyřešili problémy na hlubší úrovni, upravila se sama od sebe i finanční situace,“ komentuje odbornice.

Klíčové jsou podle ní důvěra, komunikace a nastavení dobrého plánu, který bude vyhovovat všem zúčastněným a bude se pravidelně měnit či upravovat podle toho, v jaké se rodina nachází situaci.

„Máme s manželem každý svůj účet a na třetí společný dáváme prostředky na společné výdaje. Osvědčilo se nám to, dává to spousty svobody a zodpovědnosti,“ přibližuje Pěchová v podcastu.

Foto: Proženy.cz

Jana Pěchová (vlevo) s moderátorkou podcastu Míšou Rakovou.

A protože se Aperio specializuje na rodiny s dětmi, stáčí se náš rozhovor na tuhle oblast. Dají se děti k finanční stabilitě v budoucnu vychovávat? „Nejlépe ve výchově fungují vzory z rodiny. Pokud od malička uvidí, že jsou peníze běžné téma a není to tabu, že jsou rodiče s financemi v pohodě a jsou součástí jejich běžného života, udělá jim to v životě obrovskou službu,“ komentuje Pěchová.

Dál je podle expertky důležité, aby si děti zažily hodnotu peněz. Samozřejmě s ohledem na věk: „V dnešní digitální době děti často nemají možnost zažít si hodnotu peněz. Často ani dospělí nevědí, kolik co stojí. Svého syna čas od času vyšlu do obchodu na malý nákup, aby zažil, kolik čeho za konkrétní obnos pořídí. A místo toho, abych dospívající dceři koupila boty na zimu, dám jí částku, aby si boty vybrala. Naučí se díky tomu, že si může pořídit třeba dvoje levnější nebo jedny dražší. To je pro život klíčová dovednost.“

„Nejdůležitější je ale o financích začít vůbec přemýšlet,“ uzavírá Pěchová a shoduje se tak s většinou hostů našeho podcastu. Na začátek si můžete stáhnout třeba průvodce Jak zkrotit finance. „Je vhodný pro rodiny i jednotlivce. A můžete díky němu odhalit nějaké skryté šotky ve vašem rozpočtu.“

Celý díl O penězích se (ne)mluví si můžete pustit v úvodu článku.

O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde ho můžete i odebírat.

V podcastu vysvětlujeme základní finanční pojmy a principy, nejde ale o investiční poradenství. Tento podcast není finančním poradenstvím, ale obsahem redakce.

Doporučované