Hlavní obsah

Žádná špionáž pro Rusko? Proč policie narazila s případem Šapošniková

Foto: Policie ČR, Reportéři ČT, Seznam Zprávy

Elena Šapošniková a generál GRU a velitel jednotky 29155 Andrej Vladimirovič Averjanov.

Článek

Kauza výbuchů ve Vrběticích zřejmě dál zůstane bez obžalovaných a potrestaných. Státní zástupce totiž nedávno zrušil trestní stíhání Eleny Šapošnikové, kterou policisté podezřívali z vyzvědačství. K takovému tvrzení ale –⁠⁠ alespoň podle žalobce –⁠⁠ není dostatek důkazů. Co o jedné z větví kauzy Vrbětice víme?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Kdo je Elena Šapošniková a jak měla být podle policie zapletená do případu Vrbětice.
  • Proč se státní zástupce rozhodl, že její trestní stíhání zruší a kauzu odloží.
  • A co se ještě kolem vyšetřování výbuchů ve Vrběticích může dále stát.

Podle kriminalistů pomáhala zajistit návštěvu agentů GRU ve vrbětických muničních skladech a navíc byla v poměrně čilém kontaktu s šéfem jednotky 29155 této ruské zpravodajské služby Andrejem Vladimirovičem Averjanovem. A společně se svým –⁠⁠ dnes už zesnulým –⁠⁠ manželem Nikolajem, který obchodoval se zbraněmi a pracoval ve firmě Imex Group, které patřila vybuchlá munice, se tak stala důležitou aktérkou celé kauzy.

Přesto případ Eleny Šapošnikové státní zástupce Martin Malůš odložil. A nedávno vyšlo najevo, co ho k tomu vedlo. V odůvodnění mimo jiné píše, že detektivové nezískali jednoznačné důkazy. Navíc prý chování Šapošnikové nesplňuje právní kvalifikaci vyzvědačství, za které byla stíhána.

„Byla to vlastně snaha české policie postihnout za výbuch ve Vrběticích alespoň někoho,“ říká v podcastu 5:59 investigativní reportér Seznam Zpráv Vojtěch Blažek, který se kauze dlouhodobě věnuje. Rozhodnutí Malůše ještě může zvrátit Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, které odložení kauzy posuzuje.

Co tvrdí policie

Vraťme se ale na začátek této větvě příběhu: Elena Šapošniková je Ruska, která se narodila na Ukrajině. Do Česka přišla s manželem v 90. letech a později získala i české občanství. A zatímco její druh a zároveň bývalý sovětský voják Nikolaj Šapošnikov začal pracovat pro zbrojařské firmy a nakonec se dostal až do firmy Imex Group, jeho žena podle kriminalistů komunikovala s rozvědčíky GRU.

„Jak tvrdí policie: Měla vynášet tajné informace o tom, co se bude dít na zbrojařském poli, aby pak mohlo dojít k vrbětickému výbuchu,“ popisuje Blažek.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Investigativní reportér Seznam Zpráv Vojtěch Blažek.

V kontaktu byla Šapošniková zejména s šéfem speciální ruské diverzní jednotky GRU Andrejem Averjanovem. To dokládá třeba e-mailová komunikace. Policie má ale i důkazy o tom, že manželé strávili s ruským generálem víkend v Lisabonu. Několik týdnů na to došlo k výbuchům ve Vrběticích.

Žena také s Averjanovem po e-mailu řešila vstup jakýchsi zájemců –⁠⁠ údajně obchodníků –⁠⁠ do areálu. „Jak se později ukázalo, komunikovali spolu o návštěvě vrbětického skladu agentů (Alexandra) Miškina a (Anatolije) Čepigy (kteří podle policie stojí za útokem ve Vrběticích). I když je nutné dodat, že nejsou žádné konkrétní informace o tom, že by tihle dva do skladu pronikli a odpálili nálože. Ale zkrátka ta komunikace tam probíhala,“ vysvětluje reportér.

Sama Šapošniková nejdříve kontakt s Averjanovem policistům popřela, později ale pod tíhou důkazů připustila, že byli přátelé. Prý ale nevěděla, že zároveň působil jako přední důstojník ruské vojenské rozvědky.

Kauza Vrbětice

V dubnu 2021 zveřejnil tehdejší premiér Andrej Babiš, že podle českého vyšetřování stáli za výbuchy muničních skladů ve Vrběticích v roce 2014 agenti ruské vojenské rozvědky (GRU). Mělo jít o stejné agenty, kteří otrávili ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala v anglickém Salisbury v roce 2018.

V reakci na tato zjištění české Ministerstvo zahraničních věcí vyhostilo takřka dvě desítky ruských diplomatů a dále dosáhlo osekání personálního stavu na ruské ambasádě v Praze, která měla do té doby nadsazené počty z dob studené války.

Zároveň tehdejší kabinet vyloučil z tendru na stavbu nového bloku v Dukovanech ruský státní Rosatom. Proti ruské účasti v tendru už ale před tímto rozhodnutím varovaly české zpravodajské služby s odkazem na riziko zesílení energetické závislosti na ruském autoritářském režimu.

„Státní zástupce vypíchl slabá místa“

A s tím, že o roli Andreje Averjanova nemusela Elena Šapošniková vědět, teď souhlasil i státní zástupce Malůš, podle kterého policie nenashromáždila dostatek informací o opaku. Navíc podle něj nesedí ani trestný čin, za který kriminalisté Šapošnikovou stíhali, tedy vyzvědačství.

„(Rozhodnutí) státního zástupce –⁠⁠ tak jak je napsané a vyargumentované –⁠⁠ dává smysl. Zdá se, že skutečně vypíchl slabá místa v celé důkazní situaci, například jestli Šapošniková znala druhou tvář Averjanova,“ míní reportér Seznam Zpráv.

Zdá se, že (státní zástupce) skutečně vypíchl slabá místa v celé důkazní situaci.
investigativní reportér Vojtěch Blažek

Přesto se novinář Blažek nad jednou skutečností pozastavuje: V dokumentu totiž chybí zmínka o ruském pasu, který Šapošniková vlastnila a který nesl číslo z řady, kterou používala právě ruská vojenská rozvědka GRU. I s touhle informací přitom policie podle zjištění Seznam Zpráv pracovala.

„A také mě na tom usnesení státního zástupce Malůše zaujalo, že tady evidentně jsou velmi napjaté vztahy mezi ním a policií. Protože obvykle se v těchto dokumentech píše takovým úředně-právně-korektním jazykem. Třeba, že státní zástupce má ‚jiný názor než policejní orgán‘ a podobně. Tady se ale Malůš na několika místech přímo zmiňuje o tom, že policie vyvozuje úplně nesprávné závěry,“ zmiňuje Blažek.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, co si o podezření o zapojení Eleny Šapošnikové do případu výbuchů muničních skladů myslí její syn Pavel nebo jestli policie v kauze Vrbětice odpověděla na všechna bílá místa. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design: Ursula Sereghy

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Seznam Zprávy, Česká televize - Reportéři ČT, ČT24

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Doporučované