Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Válce jsme blíž než kdykoli předtím, říká expert o úderech na Libanon

Foto: Shutterstock.com

Příslušníci radikálního šíitského hnutí Hizballáh. Ilustrační foto.

Článek

Izraelská armáda vystupňovala své údery proti radikálnímu hnutí Hizballáh v Libanonu. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu tvrdí, že jeho cílem je dosáhnout změny situace na jihu Libanonu, aby Hizballáh nemohl ostřelovat sever Izraele. Hrozí na Blízkém východě nová otevřená válka?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Jak dlouhodobě doutnající konflikt mezi hnutím Hizballáh a Izraelem vstoupil v posledních dnech do nové fáze.
  • Jak velké je riziko, že situace přeroste v širší regionální válku s vícero aktéry.
  • A jak důležitým hráčem na blízkovýchodní šachovnici je Hizballáh a jaká je nyní jeho reálná síla.

Takovou míru násilí, jaké čelí v posledních dnech, nezažili obyvatelé Libanonu bezmála dvě dekády. Podle některých zdrojů dokonce od dob ničivé občanské války, která zemi decimovala v druhé polovině 20. století. V důsledku izraelských vzdušných úderů tam počátkem týdne v rozpětí pouhých 24 hodin přišlo o život na pět stovek lidí. Ve středu pak podle libanonského ministerstva zdravotnictví, citovaného stanicí BBC, přibylo 51 dalších.

Konflikt mezi Hizballáhem a Izraelem sice probíhá dlouhodobě, ale od zahájení operace izraelské armády proti hnutí Hamás v Gaze v loňském roce přešel do horké fáze. A v posledních dnech i podle bezpečnostního analytika a znalce Blízkého východu Josefa Krause z Masarykovy univerzity v Brně došlo ke „skokové a dramatické eskalaci“ situace.

„Už máme opravdu velký počet mrtvých. Je to v řádu stovek, čímž se konflikt blíží eskalačně do úrovně války. A několik tisíc zraněných také není malé číslo. Ta eskalace v posledních dvou týdnech je opravdu znatelná, extrémní,“ říká Kraus.

Foto: archiv Josefa Krause

Bezpečnostní analytik Josef Kraus z Masarykovy univerzity v Brně.

A i když podle analytika Hizballáh vykazuje „zjevnou snahu nebýt zatažen do něčeho, co by bylo možné nazvat celoregionální válkou“, riziko, že násilnosti nakonec přerostou v něco většího, prý rozhodně stouplo. „Teď jsme té válce blíž než kdykoliv předtím,“ uvedl v rozhovoru pro 5:59 analytik.

Invaze? Málo pravděpodobné

Izraelskou pozemní invazi, o které se v posledních dnech a hodinách rovněž intenzivně spekuluje, sice nevylučuje, ale považuje ji za méně pravděpodobnou než pokračování systematické vzdušné kampaně vůči cílům Hizballáhu.

Tento svůj odhad opírá především o jeden zásadní fakt: „Pro pozemní invazi potřebuje Izrael posvěcení svého klíčového partnera a podporovatele a tím jsou Spojené státy. Ty se v tuto chvíli nezaměřují prakticky na nic jiného než na svou prezidentskou kampaň. Izraelská vláda to ví a jakýkoli takto zásadní krok podle mě bude plánovat až po amerických prezidentských volbách,“ domnívá se Kraus.

Co je Hizballáh

  • Hizballáh (Alláhova strana) je militantní šíitské hnutí a politická strana v Libanonu, má své ministry ve vládě a poslance v libanonském parlamentu. Hizballáh je klíčovým spojencem Íránu i palestinského hnutí Hamás a zároveň nejmocnější vojenskou silou v Libanonu.
  • Mnohé země včetně USA, Británie, Ligy arabských států a několika arabských zemí jej rovněž označují za teroristickou organizaci. Evropská unie zařadila na evropský seznam teroristických organizací pouze vojenské křídlo hnutí. Rusko považuje Hizballáh za legitimní společensko-politickou sílu Libanonu.

Bezpečnostní expert zdůrazňuje, že cíle izraelské operace proti Hizballáhu jsou podobně nejasné jako tažení proti Hamásu. Likvidaci Hizballáhu jako takového považuje za vyloučenou a naopak upozorňuje na to, že izraelské údery proti němu mu mohou i pomoci.

„Existence vnějšího nepřítele – tím myslím tedy stát Izrael – dokáže libanonské obyvatelstvo sjednotit v podpoře Hizballáhu jakožto jediné obranyschopné entity proti izraelské armádě, která by mohla mít choutky vstoupit do jižního Libanonu a okupovat jej,“ říká a připomíná poslední válečný konflikt mezi oběma stranami z roku 2006, který skončil deklarováním vítězství ze strany obou válčících stran.

Konflikt mezi Hizballáhem a Izraelem

Izrael pokračuje v masivním bombardování jižní části Libanonu. Útoky proti členům a pozicím tamního radikálního libanonského hnutí Hizballáh už mají podle odhadů stovky mrtvých a nižší tisíce raněných.

„V momentě, kdy by opravdu hrozila ta izraelská invaze nebo by na ni došlo, tak ten mobilizační potenciál Hizballáhu je značný. A pro izraelskou armádu by bylo velice obtížné dosahovat nějakých vítězství, když vlastně ani nevíme, jak si je definuje, protože změnit situaci v jižním Libanonu je tak amorfní politické zadání, že je otázkou, co to vlastně pro vojáky znamená,“ dodává Josef Kraus.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jak do eskalujícího konfliktu zapadá nedávná série koordinovaných výbuchů pagerů v kapsách členů Hizballáhu nebo jak pravděpodobné je, že se nějakou formou do věci vloží Írán coby hlavní patron Hizballáhu. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Dominika Kubištová, Pavel Vondra

Sound design: Martin Hůla

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT24, TV Nova, ČRo Plus

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast Seznam Zpráv. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Doporučované