Hlavní obsah

„Nevyhýbá se.“ Jak probíhala setkání novináře s pražským superpodvodníkem

Foto: ceskedluhopisy.cz, Alexander-93/wikipedia.org, Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Jan Výmola

Článek

Prodal neexistující ferrari i dům v centru Prahy, který mu nepatřil. To je jen stručný výčet podvodů, ve kterých figuruje Jan Výmola, na kterého se v posledních měsících zaměřili investigativní reportéři Seznam Zpráv. Jak je možné, že se mu daří vyhýbat vězení?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Kdo je Jan Výmola a jak je možné, že se mu daří unikat vězení navzdory jednoznačným závěrům policie.
  • O podvodu s ferrari, ve kterém podle policie podnikatel figuruje.
  • A co jeho příběh říká o možnostech české justice a policejních vyšetřovatelů.

Ještě nedávno jméno Jana Výmoly bylo jenom těžko k dohledání. A to přesto, že ho soudy už šestkrát pravomocně odsoudily třeba za podvody nebo krácení daní a že navíc figuruje i v dalších čtyřech případech, které kriminalisté teprve řeší. On sám přitom tvrdí, že se do všech problémů dostal v podstatě náhodou.

A podle zjištění investigativních reportérů Seznam Zpráv Lukáše Valáška a Adély Jelínkové o tom často dokáže přesvědčit i soudy a státní zástupce. Ve většině případů totiž dostal podmíněný trest, případně se z něj stal pouze svědek.

„Myslím, že jsou dvě možnosti: Buď je Jan Výmola mimořádný smolař a má mimořádně špatný vkus na výběr byznysových spolupracovníků a přátel. Anebo je to člověk, který dokáže velmi umně využívat sebemenší skulinky v justičním systému,“ popisuje v podcastu 5:59 novinář.

Ferrari za výhodnou cenu

Jeden příklad za všechny. V současnosti je Jan Výmola stíhaný například v případě údajných podvodů s auty značky Ferrari 812 Superfast. Podnikatel tvrdí, že měl prodat tři závoďáky celkem za 27 milionů korun. Žádný z nich ale podle kriminalistů nakonec ke kupcům nedorazil, protože tři různé automobily ani nikdy neexistovaly.

„Podle policie to, co pan Výmola prodával, byly pouze papírové klony jiného ferrari, které bylo ukradené někde na Slovensku, následně doputovalo do Česka, tam někdo třikrát přerazil jeho sériová čísla a třikrát vystavil jiné falešné doklady,“ vysvětluje Valášek.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Investigativní reportér Seznam Zpráv Lukáš Valášek.

Výmola poté ferrari nabízel za zvýhodněnou cenu s jednou podmínkou: Kupujícím řekl, že je na rok pronajmou k propagačním účelům a teprve poté vozy dostanou. Po uplynutí této doby se ale zákazníci začali o svá auta zajímat a v tu chvíli jim Výmola navrhl, že je výhodně prodá do Portugalska. Tyto firmy ale podle kriminalistů byly jenom neexistující schránky. A sám Výmola? Ten teď tvrdí, že nemůže za to, že tyto společnosti nakonec kupcům peníze za auta nedaly.

„Spadá to do klasické konstrukce pana Výmoly, v níž říká: To já ne, to mě podvedli moji obchodní partneři. Já jsem od začátku věřil tomu, že prodávám pravá vozidla. Když byly i doklady důvěryhodné, tak jak jsem měl zjistit, že vlastně vůbec neexistují,“ popisuje novinář. „Možná bychom mu to mohli i věřit, kdyby se ovšem podobných příběhů kolem něj nevyskytovala ještě pěkná další řádka,“ dodává.

Policii ani novinářům se nevyhýbá

Přes veškerá podezření i důkazy se ale Výmola většinou vyhne tomu, že by ho soudy poslaly do vězení. „Velmi dobře to umí s policií, žalobci a soudci,“ popisuje Valášek. Nejméně v jednom případě například podle něj dokonce za policií sám přišel nahlásit své spolupracovníky poté, co se dozvěděl, že se o něj kriminalisté začali zajímat. A právě díky tomu, že s úřady aktivně spolupracuje, nakonec dostane mírnější trest.

Výmola se ale nevyhýbal ani schůzkám s reportérem. Naopak podle Valáška podnikatel ochotně vysvětloval, proč figuruje v tolika případech podvodů nebo krácení daní. „Zároveň se snažil vytvořit nějaký dojem policejního spiknutí vyšetřovatelů, kteří si na něj zasedli, protože nechtěl říkat to, co třeba chtěli v nějakých kauzách slyšet proti jiným lidem,“ říká novinář.

Přes veškerá stíhání, tresty i zákazy podnikání se ale podle zjištění Seznam Zpráv Jan Výmola stále v byznysu pohybuje. „On ten byznys nikdy nemá jenom jeden. Takže to třeba ani nemusíte vědět a můžete si od něj kupovat probiotika od firmy, ve které vůbec není napsaný,“ říká Valášek.

V podcastu 5:59 se také dozvíte o dalších případech podvodů, ve kterých Jan Výmola figuruje. Poslechněte si v přehrávači na začátku článku.

Editor: Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Související témata:

Doporučované