Hlavní obsah

Trump působí velmi nešťastně, říká americká novinářka

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump.

Článek

Po raketovém nástupu do kampaně si Kamala Harrisová na sjezdu demokratů vyslechne potvrzení své nominace do souboje s Donaldem Trumpem. Jak vypadá jejich prezidentský střet? Rozložení sil popisujeme v úvodním dílu série Americká jízda podcastu 5:59 s politickou reportérkou deníku The Wall Street Journal.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Jaké čtyři události léta dramaticky zahýbaly dynamikou boje o Bílý dům.
  • Že Donald Trump marně hledá účinnou strategii proti Kamale Harrisové a namísto toho se pouští do osobních útoků.
  • Proč není v americké politice překvapivé, že se viceprezidentka dokázala voličům prezentovat jako člověk, který přináší změnu.

Ještě nedávno se Spojené státy chystaly na volbu mezi dvěma nejstaršími prezidentskými kandidáty, kteří se kdy o Bílý dům ucházeli. Jenže letošní předvolební sezóna v USA patří k těm nejbouřlivějším za poslední desítky let. A tak po pokusu o atentát na republikána Donalda Trumpa přišla i další nevídaná věc –⁠⁠ odstoupení z kandidatury takřka jistého nominanta Demokratické strany, současného prezidenta Joea Bidena.

Necelý měsíc poté se ale zdá, že šok v podobě Bidenova konce v kampani je u demokratů zapomenut. Po razantním nástupu se v průzkumech vyšvihla viceprezidentka Kamala Harrisová, jejíž potvrzení coby stranické uchazečky bude na demokratickém sjezdu, který dnes odstartuje v Chicagu, už zřejmě pouhá formalita.

„Máme teď úplně jinou předvolební kampaň, než s jakou jsme původně počítali. A je podle mě dost nepředvídatelné, jak se vyvine,“ říká k předvolebním otřesům politická reportérka amerického deníku The Wall Street Journal Molly Ballová. V rozhovoru, který vznikl v rámci série podcastu 5:59 Americká jízda, novinářka dodává, že voliči v USA se teprve začínají vyrovnávat s tím, jak se situace proměnila.

Foto: Archiv novinářky Molly Ballové

Politická reportérka listu The Wall Street Journal Molly Ballová.

Přesto je patrné, jak výrazně dokázala Kamala Harrisová zacloumat s dosud strnulou předvolební kampaní. „Hlavně mezi příznivci demokratů teď nadšení prudce sílí,“ popisuje reportérka s tím, že viceprezidentka dokázala jen během několika málo týdnů změnit „dynamiku celého souboje“ a že její kampaň dostala „pořádný švih“.

To vše navzdory faktu, že podle americké novinářky Harrisová stále dluží voličům podrobnější představení své politické vize. „Snad od ní na sjezdu demokratů uslyšíme víc.“

Trumpovo tápání

Na turbulentní vývoj v kampani a výměnu u demokratů musí reagovat republikán Trump, který byl přitom ještě v červenci často považovaný za muže, který určoval další charakter prezidentského souboje.

Teď ale republikánský exprezident zřetelně tápe. „Trump a jeho tým odpověď na změnu předvolební dynamiky stále hledají,“ domnívá se Molly Ballová a dodává, že samotný Trump teď působí „velmi nešťastně“. Projevuje se to prý v rozhovorech, na mítincích nebo v jeho příspěvcích na sociálních sítích, kde často ostře napadá vývoj, který se na straně demokratů odehrál.

„Zatím se Trump marně snaží přijít s nějakou útočnou strategií, která by proti Kamale Harrisové mohla fungovat,“ zdůrazňuje americká novinářka. Stratégové a další lidé blízcí Republikánské straně prý bývalému prezidentovi doporučují, aby útočil na dosavadní politický otisk své soupeřky, která se podílela na řadě záměrů Bidenovy administrativy.

„Místo toho se Trump pouští do nejrůznějších bizarních útoků proti její osobě, z nichž mnohé jsou naprosto nepravdivé. Třeba útoky vedené přes rasovou linku, kdy Trump tvrdil, že Harrisová účelově ‚přepíná‘ mezi různými rasovými identitami,“ připomíná Molly Ballová.

Členka současné vlády přináší změnu?

Bývalý podnikatel a pozdější 45. prezident USA nicméně má i z čeho těžit. Podle americké novinářky je totiž zajímavé, že větší popularitu získal až po odchodu z čela země. „Mnoho lidí se dívá na jeho éru v Bílém domě jako na dobu, kdy na tom byli ekonomicky lépe, protože nebyla tak vysoká inflace. Vzpomínají, že věci byly mnohem dostupnější.“

Poslechněte si všechny díly Americké jízdy podcastu 5:59

Právě ekonomika je podle průzkumů veřejného mínění tématem, které voliči v USA řadí do čela svých priorit. Následuje otázka imigrace nebo také práva na potrat, kde v roce 2022 Nejvyšší soud USA zrušil přelomové rozhodnutí, které americkým ženám zajišťovalo na federální úrovni právo na interrupci.

A poté je tu ještě jedno méně konkrétní téma –⁠⁠ touha voličů po změně. „Mezi lidmi panuje obecná nespokojenost se směrem, kterým se země ubírá,“ podotýká reportérka listu The Wall Street Journal. Poukazuje na to, že právě Kamale Harrisové se podařilo před voliči prezentovat jako kandidát, který jim v případě zvolení změnu přinese. Přitom je to ale právě Harrisová, kdo sedí v současné americké vládě.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jak překvapivé je, že Kamala Harrisová dokázala voliče přesvědčit, že je „kandidátkou změny“, nebo jaké panují šance, že se ve Spojených státech zacelí propast v polarizované společnosti. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Eduard Freisler

Dabing: Barbora Sochorová

Sound design: Ursula Sereghy

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Český rozhlas Plus, Český rozhlas Radiožurnál, ČT24, TV Nova, CNN Prima NEWS, C-SPAN, YouTube - ABC News (@ABCNews), YT - NBC News (@NBCNews), YT - CNN (@CNN), YT - NBC Chicago (@NBCChicago), YT - PBS NewsHour (@PBSNewsHour)

Americká jízda podcastu 5:59

Foto: Seznam Zprávy

Série exkluzivních rozhovorů o předvolební situaci ve Spojených státech.

Prezidentské volby ve Spojených státech rozhodnou o dalším směřování země, výrazné dopady ale budou mít i jinde. Výjimkou není ani Evropa, kde se Ukrajina i díky podpoře ze Západu brání ruské invazi. Má v USA blíže k vítězství demokratka Kamala Harrisová, nebo republikán Donald Trump?

V sérii exkluzivních rozhovorů Americká jízda z dílny zpravodajského podcastu 5:59 moderátorka Lenka Kabrhelová klade otázky novinářům předních amerických médií. Přinášíme analýzu klíčových postav, témat a souvislostí souboje, který sleduje celý svět.

Všechny díly zpravodajského podcastu 5:59 poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts a v dalších podcastových aplikacích. Podcast 5:59 můžete sledovat na síti X nebo na instagramu.

Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Doporučované