Hlavní obsah

Líná pracovat, nebo špatná matka. Těžký návrat ke kariéře

Foto: Shutterstock.com

Jak ideálně skloubit pracovní život a pečování o děti?

Článek

Další díl podcastu MDŽ se tentokrát věnuje skloubení mateřství a pracovního života. A to hlavně v odvětví, kterému se jak moderátorky, tak hostky epizody profesně věnují, žurnalistice. Průzkumy ukazují, že novinářky početí potomků oproti běžné populaci oddalují a když se dítě narodí, ústupky, které musí v práci přijmout, část z nich vedou ke změně povolání. Mohou mít ženy kariéru i děti? Odsudky mohou přijít z obou stran, pro jedny je pracující matka kariéristka, pro druhé matka na rodičovské lehkoživka. A kdo všechno nakonec v podcastovém týmu čeká potomka?

Co v sedmém díle podcastu MDŽ uslyšíte?

  • Co radí novinářky s dětmi svým kolegyním, které své první potomky očekávají.
  • Jaký je rozdíl mezi mateřskou dovolenou v Česku a na Slovensku.
  • V čem je novinařina pro matky menších dětí specifická a proč ženy, které o děti pečují, redakce často opouští.

Jednou z novinářek, které se na roli matky aktuálně připravují, je slovenská populární moderátorka a podcasterka Deníku SME Zuzana Kovačič Hanzelová. „Ještě jsem nikdy nebyla těhotná a žádné dítě nemám, tak mi přijde hloupé něco plánovat, když nevím, jaké to bude,“ říká novinářka a zároveň připouští, že s nějakým zapojením do pracovního procesu počítá hned po narození dítěte. „Trochu se znám a mám pocit, že bych byla velmi nešťastná, kdybych zůstala jen v domácnosti,“ popisuje Kovačič Hanzelová.

Během natáčení MDŽ své těhotenství ohlásila moderátorka Lenka Kabrhelová, která je hlavní tváří zpravodajského podcastu Seznam Zpráv 5:59, který tím pádem také čekají změny. „Budeme mít v týmu jednu novou posilu, bude to žena, zkušená novinářka a já se po nezbytné pauze samozřejmě vrátím,“ vysvětluje Lenka Kabrhelová s tím, že nejprve do občasníku MDŽ a časem i do zpravodajského podcastu jako takového.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Moderátorka zpravodajského podcastu Seznam Zpráv Lenka Kabrhelová.

Právě skloubení práce a péče o dítě je ale u novopečených matek častým námětem hovorů. Pokud mají zájem pracovat, musí překonat hned několik překážek. V první řadě to, že tíha starosti o děti spočívá především na nich a nikoli na otcích potomků, což se projevuje i v nastavení celého systému. Tím spíš pokud se jedná o samoživitelky nebo ženy, které nemohou svoji profesi vykonávat z domova.

Je málo míst ve školkách, zaměstnavatelé často nenabízí zkrácené úvazky a proti jejich plánům mohou v českých podmínkách stát i specifika konkrétních povolání, která často ignorují ty, kteří nemohou práci věnovat veškerý čas a být na přijmu kdykoli je to potřeba. A tím je komplikovaná i práce ve zpravodajství.

Nemít plán, ale mít sebe

Nedávný průzkum zveřejněný spolkem Ženy v médiích, který cílil na novinářky a novináře v českých redakcích, ukázal, že víc než polovina z nich vnímá jako problém obtížné skloubení práce a osobního života. Specificky ženy novinářky se z velké části odhodlají založit rodinu až po čtyřicítce. Řada z nich pak také uvažuje o změně povolání, protože se jim role matek a novinařiny nedaří skloubit.

Marína Urbániková, odborná asistentka na katedře Mediálních studií a žurnalistiky na Masarykově Univerzitě v Brně

„Zastoupení rodičů, nebo co se Česka týče, hlavně žen v médiích, protože dopad na muže je menší, by nás mělo zajímat hlavně ze tří hlavních důvodů. Tím prvním je pluralita a pestrost mediálního obsahu, protože novinářky a novináři nastolují veřejnou agendu. Rozhodují o tom, z kterých událostí se stanou zprávy, která témata jsou důležitá a hodná pozornosti (…) a proto je zastoupení různých sociálních skupin, ať už z hlediska pohlaví nebo rodičovství v redakci důležité, protože umožňuje a podporuje různý pohled na různá společenská témata. Druhým důvodem je důvěra veřejnosti a legitimita médií, jinými slovy není z pohledu veřejnosti příliš důvěryhodné, když všechno dění kolem nás zprostředkovává jen jedna úzká sociální skupina. A tím třetím důvodem je otázka rovnosti a spravedlnosti, protože zkrátka všichni lidé by měli mít rovné příležitosti a rovné podmínky.“

A tak se Zuzana Kovačič Hanzelová a Lenka Kabrhelová zeptaly svých kolegyň ve studiu, co dělat, aby se jim i s dětmi v novinařině podařilo zůstat. Spolumoderátorka podcastu MDŽ a šéfeditorka Seznam Zpráv Veronika Lehovcová Suchá radí „nezapomenout sama na sebe, na Lenku a Zuzku, že jsou pořád osoby samy o sobě. Protože ta doba, kdy dítě intenzivně potřebuje rodiče, rychle uteče a myslím, že není dobré, když se člověk sám sobě ztratí, protože pak není na co navazovat.“

„Hlavně nemít žádný plán,“ doplňuje ji editorka podcastu 5:59 Barbora Sochorová, která z menší části nahradí Lenku Kabrhelovou na pozici moderátorky 5:59. „Když člověk nemá plán, mnohem snadněji se pak přizpůsobuje, a to je hlavně v prvních měsících mateřství praktické. Naučit se nedělat si plány, už vůbec ne na to, kolik hodin odpracuji, anebo kolik podcastů natočím,“ radí Sochorová.

Úspěšná novinářka, nebo máma?

Zuzana Kovačič Hanzelová v podcastu přiznává, že mateřství odkládala právě kvůli kariéře. „Kdyby bylo jednodušší to skloubit, tak už bych děti dávno měla,“ říká. Vzhledem k věku si ale řekla, že déle to už odkládat nebude. „Mám pocit, že teď už mám pozici, ze které si pak budu moci vybrat, co budu dělat a nebude to ta práce, kterou člověk dělal, když v žurnalistice začínal,“ popisuje důvody svého rozhodnutí Kovačič Hanzelová.

Foto: Marko Erd, SME

Slovenská novinářka Zuzana Kovačič Hanzelová.

Lenka Kabrhelová vzpomíná na tlak, který občas cítila ze svého okolí, hlavně na postu zahraniční zpravodajky veřejnoprávního média v Rusku. Právě zahraniční zpravodajky ale podle ní rodiny při svém zaměstnání většinou nezakládají. Že by někdy musela volit mezi povoláním a rolí matky, si dřív neuvědomovala, zpětně ale prý taková rozhodnutí dělala. Třeba už tím, že se na zahraniční posty v Rusku a později ve Spojených státech vydala. „Teď mám ale z toho takový pocit, že všechno je ve správný čas,“ uzavírá Lenka Kabrhelová, jejíž hlas se českým podcastovým éterem ponese ještě do konce srpna.

Jak se zmíněné novinářky v péči o děti podělí se svými partnery? Proč se Lenka Kabrhelová rozčiluje v metru? A co nastávajícím matkám novinářkám radí politická reportérka Seznam Zpráv Lucie Stuchlíková? Poslechněte si v audiu na začátku článku.

Editorka: Barbora Sochorová

Hudba a sound design: Martin Hůla

Shrnutí podcastu z článku si také můžete poslechnout v audioverzi.

Podcast MDŽ

Foto: Jakub Velička, Seznam Zprávy

Podcast MDŽ z dílny týmu 5:59.

MDŽ - zkratka, pod kterou si většina z nás představí hlavně Mezinárodní den žen, od teď ale i nový podcast Seznam Zpráv, kterým provází moderátorka a autorka Lenka Kabrhelová, spolu s šéfeditorkou Seznam Zpráv Veronikou Lehovcovou Suchou. V jejich podání je MDŽ mnohem variabilnější: Máme dost žen? Moc dobré ženy! Moc drží ženy, Mezi dobrými ženami. V podcastu MDŽ se totiž ke slovu dostávají hlavně ženy a probírají témata, která hýbou celou společností. Nebo možná nehýbou, ale měla by.

V prostoru, kterému verbálně a často i vizuálně dominují muži, kteří mluví a rozhodují o tématech, jež se týkají všech, si i ženy zaslouží, aby je společnost měla možnost slyšet, třeba v podcastu MDŽ.

MDŽ vychází v rámci podcastu 5:59. Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a v dalších podcastových aplikacích. Podcast 5:59 můžete sledovat na síti X nebo na instagramu.

Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Doporučované