Hlavní obsah

Poražení navrženého rozpočtu? „Bartoš si moc nemůže vyskakovat,“ říká novinář

Foto: Vláda ČR, Seznam Zprávy

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (vlevo) se ohradil vůči návrhu rozpočtu z dílny ministra financí Zbyňka Stanjury. Snímek z roku 2022.

aktualizováno •
Článek

Po zveřejnění návrhu státního rozpočtu na příští rok se ihned rozvířil další souboj o jeho konečnou podobu. Piráti dokonce vzkázali, že současná verze Ministerstva financí je pro ně nepřijatelná. O co se kolem rozpočtu hraje? A do jaké míry vůbec návrh s vysokým schodkem odpovídá politické a ekonomické realitě?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Co návrh státního rozpočtu s výrazným deficitem říká o ambicích a záměrech pětikoaliční vlády.
  • Že podle reportéra SZ Byznys Jiřího Nádoby kabinet nevyužil šance šetřit, vidí ale i důvody k pochvale.
  • Jak velké úpravy v rozpočtu na příští rok je ještě možné očekávat.

Až do poslední možné chvíle letos zůstával klíčový dokument vládní agendy skrytý před zraky veřejnosti. Po víkendovém zveřejnění návrhu státního rozpočtu na příští rok se ale okamžitě – a tentokrát už naprosto viditelně – rozjelo nové kolo politických tahanic. Vedle opozice mají výhrady vůči návrhu Ministerstva financí pod vedením Zbyňka Stanjury (ODS) také někteří členové pětikoaliční vlády.

Ozval se například ministr školství Mikuláš Bek (STAN), který hodlá o úpravách rozpočtu dál jednat. Miliardy navíc chce získat i lidovecký šéf resortu práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Se zřejmě nejvýraznější kritikou však vystoupil předseda Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš, podle něhož návrh není přijatelný kvůli – z jeho pohledu –chybějícím penězům na výstavbu dostupného bydlení pro střední třídu.

„Vidíme, že (ministr Stanjura) podporu pro rozpočet ve vládní koalici nemá dojednanou stoprocentně,“ říká reportér Seznam Zpráv Byznys Jiří Nádoba. V rozhovoru pro podcast 5:59 zároveň připomíná potíže, které ministr Bartoš řeší při digitalizaci systému stavebního řízení. Podle Nádoby se tak vicepremiér dostal ve vládě do defenzivy a „nemůže si úplně vyskakovat“, což mohla být voda na mlýn ministrovi financí, potažmo celé ODS. „Ví, že v krajním případě Piráty nepotřebuje. (…) Může chtít ukázat, kdo je tady pánem a kdo vládne,“ podotýká reportér.

Z pohledu základních parametrů rozpočtu je ale podle něj situace jiná. „Bude se hrát o pár finálních nuancí. Ale pokud je potřeba schodek rozpočtu snížit o 22 miliard – a myslím, že na tom shoda (v koalici) je –, bude se do toho vláda muset nějak vejít a někde ty peníze najít,“ komentuje Nádoba návrh, který pro rok 2025 počítá se schodkem ve výši 230 miliard korun. Pro připomenutí: Letošní deficit je naplánovaný na 252 miliard korun.

Mohla vláda více šetřit?

Vyhlídka na další vysokou „sekeru“ ve státním rozpočtu nicméně sklízí také kritické ohlasy z řad veřejnosti nebo expertní komunity. Ekonomové upozorňují, že zadlužení Česka dál rychle poroste a že si český stát půjčuje stamiliardy na svůj provoz i ve chvíli, kdy se po krizových letech dostává česká ekonomika opět do poklidnějších a příznivějších časů.

Ministr Stanjura nebo premiér Petr Fiala (ODS) však dokument hájí mimo jiné tím, že obsahuje nejvíce peněz na investice v historii. Zároveň podle nich kabinet snižuje deficit v poměru k HDP ke hranici dvou procent.

Byznysový reportér Seznam Zpráv Nádoba každopádně označuje navržený rozpočet a jeho schodek za „politickou realitu“. Připomíná, že na obzoru se už vynořují volby do Poslanecké sněmovny na podzim příštího roku. „Vláda jde do voleb a má za krkem opozici, která je nemilosrdná, v mnoha ohledech populistická. Čili je to (návrh rozpočtu) jistá daň za to, že se vláda snaží uhrát nějaké body pro příští rok,“ zamýšlí se novinář.

Foto: Milan Jaroš

Reportér SZ Byznys Jiří Nádoba.

Pětikoalice si podle Nádoby zaslouží i pochvalu, protože v návrhu rozpočtu „nijak zvlášť nerozdává“. Zároveň ale považuje za zřejmé, že vláda měla možnosti, jak schodek výrazněji zkrotit. Novinář přitom poukazuje na stanoviska Národní ekonomické rady vlády (NERV) z minulých let, která doporučovala například zrušení státní podpory stavebního spoření, úpravy sazeb daně z příjmů nebo také zdanění tichého vína.

Namísto toho kabinet z pohledu Jiřího Nádoby přišel s „předvolebním rozpočtem“, který žádné větší změny nepřináší. „Vláda se nesnaží voliče vyplašit, ale zároveň nijak zvlášť nerozdává a nechce se extrémně zalíbit, jako jsme tomu bývali svědky v minulých letech. Je to něco mezi – taková běžná údržba,“ dodává reportér.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, že na vysokém deficitu má stále značný podíl zrušení superhrubé mzdy, pro kterou zvedla ruku i dnes vládní ODS, nebo proč odbory hrozí stávkou kvůli platům státních zaměstnanců. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Dominika Kubištová, Matěj Válek

Sound design: Ursula Sereghy

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Český rozhlas Plus, ČT24, CNN Prima News, X – Petr Fiala (@P_Fiala), Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR (psp.cz), Aktuálně.cz

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Doporučované