Hlavní obsah

Lidé chtěli ničit. V Británii nešlo o protesty, říká novinářka

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Ulice měst ve Velké Británii v posledních dnech zaplnily pokojné davy odpůrců krajní pravice. Reagovaly na protiimigrantské nepokoje z posledních dnů. Foto ze 7. srpna 2024.

Článek

Británie se vyrovnává s nejhorší vlnou protiimigrantských a krajně pravicových násilných nepokojů za poslední léta. Roznítily je fámy a dezinformace, které začaly po sociálních sítích kolovat po vražedném útoku, při němž v jednom britském přímořském městě zemřely tři malé dívky. Jakou politickou dohru nepokoje budou mít?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Jak se protiimigrantské nepokoje podařilo prozatím potlačit.
  • Kdo všechno se násilných protestů účastnil a co je do ulic vyhnalo.
  • A jak se do této „pouliční bouře“ promítla současná politická a ekonomická situace země.

Británie se jen pomalu vzpamatovává z pouličního násilí, které zasáhlo hned několik anglických měst, jako třeba Southport, Plymouth, Sunderland nebo severoirský Belfast. Přestože média často nepokoje označovala za protest, reportérka americké stanice CNN Ivana Kottasová, která žije a pracuje v Londýně, říká, že šlo spíše o „pouliční bouři“.

Záběry televizí jí dávají za pravdu: Extremisté zapalovali auta, na policisty házeli kameny, cihly, zápalné lahve či petardy nebo je fyzicky napadali. Ve městě Rotherham dav rozlícených lidí vtrhl do hotelu pro afghánské imigranty a následně ho zapálil. Úřadům se ale podařilo přistěhovalce včas evakuovat do bezpečí.

V posledních dnech už je ale situace klidnější. Podle Kottasové se zdá být klíčovým dnem minulá středa, kdy pravicoví extremisté ohlásili desítky protestů po celé Anglii, nakonec se ale na ulici neobjevili.

„Nedošlo k tomu, protože napříč Británií do ulic vyšly tisíce lidí protestovat proti rasismu,“ říká v podcastu 5:59 Kottasová s tím, že účastníci proimigračních manifestací vytvořili „jakési lidské štíty“, aby chránili objekty žadatelů o azyl. Právě migranti se totiž často stávali terčem běsnění krajně pravicových skupin.

Taneční lekce à la Taylor Swift

Nepokoje vyvolal případ vraždy tří holčiček ve věku od šesti do devíti let v přímořském městě Southport. Na taneční lekci inspirované slavnou americkou zpěvačkou Taylor Swift je ubodal 17letý muž. O jeho totožnosti nebo úmyslu ale policie nepodala v souladu s britskými zákony o nezletilých žádné bližší informace. Pouze uvedla, že se nejednalo o teroristický čin.

Nedostatek podrobností ale poměrně záhy vytvořil prostor pro nejrůznější fámy a dohady. „Vzniklo jakési informační vakuum, do kterého se okamžitě vložily různé dezinformační kampaně. Začala se šířit informace o tom, že útočník byl muslim, že to byl imigrant a že přijel nedávno do Británie na člunu z Francie přes kanál La Manche,“ vysvětluje reportérka CNN s tím, že všechny tyto informace později úřady vyvrátily.

Skupiny ultrapravicových stoupenců v ulicích města zapalovaly auta.Video: AP

To už ale bylo pozdě. Ještě téhož dne se tragédie chytila dezinformační scéna, která vyprovokovala krajně pravicové skupiny v zemi. V Southportu poblíž místa tragédie se tak brzy shromáždil dav a vydal se směrem k místní mešitě. Do cesty se mu ale postavila policie a došlo na tvrdé střety. Násilné protesty se poté rozšířily do desítek anglických měst, zatčeny byly stovky lidí. Přes sto policistů si odneslo z ulic zranění.

Symbol protestů

První protestující už i díky krokům nového britského premiéra Keira Starmera stanuli před soudy a vyslechli si tresty. Na veřejnost se tak začaly dostávat informace o sociálním a ekonomickém pozadí násilníků.

„Zajímavá je statistika policie z minulého týdne, kdy policisté řekli, že 70 % lidí, kteří byli během těch nepokojů zatčeni, jsou lidé, kteří již byli v minulosti trestaní. To vám dá takový náhled do toho, kdo byli ti nejvíc agresivní účastníci,“ poznamenává novinářka.

Podle dostupných informací byl hlavním strůjcem nepokojů muž jménem Tommy Robinson, který má také kriminální minulost. V době protestů se přitom v Anglii vůbec nenacházel, v současnosti by měl pobývat na Kypru. Na sociálních sítích ale začal šířit nejrůznější dezinformace a konspirační teorie o vraždě v Southportu a jejím pachateli. „Stal se takovým hlavním symbolem těch nepokojů,“ doplňuje Kottasová.

Foto: Harry Murphy/MoneyConf via Sportsfile

Reportérka televize CNN Ivana Kottasová.

Vedle stoupenců Robinsona, kteří si říkají English Defence League – tedy britské krajně pravicové islamofobní organizace –, se na vlně násilí v Británii podle reportérky podílely i další figury extrémní pravice nebo třeba fotbaloví chuligáni. K protestům se podle zahraničních médií měli přidat i velmi mladí lidé, nebo dokonce děti. „Nebyly to ale protesty nespokojených občanů, byly to prostě násilnosti a pouliční bouře lidí, kteří chtěli ničit,“ zdůrazňuje Kottasová.

S uklidněním situace se podle ní teď rozhoří ostrá politická debata ohledně původce těchto nepokojů. „Samozřejmě teď zpětně se z toho bude postupně stávat politické téma,“ domnívá se novinářka.

Podle ní se ozvou hlasy, které vládní labouristy a jejich migrační politiku označí za „měkčí“ a zřejmě poukážou na rozhodnutí vlády premiéra Keira Starmera zrušit vydávání žadatelů o azyl do Rwandy. „Na druhou stranu zase budou hlasy, které řeknou: No, konzervativci byli u moci 14 let a toto je vyvrcholení frustrace některých částí obyvatelstva,“ dodává Kottasová.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jaký postoj k nepokojům zastává nedávno zvolený ministerský předseda Velké Británie Keir Starmer nebo jak moc utrpělo renomé země, která byla vnímána jako tolerantní k migrantům. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Dominika Kubištová, Eduard Freisler

Sound design: Ursula Sereghy

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT24, ČRo Plus, TV Nova, CNN Prima News, youtubové kanály AFP News Agency, BBC News, Sky News, Channel 4 News, Vigile Channel 4 News, The Times and The Sunday Times, The Telegraph, Firstpost

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Doporučované