Hlavní obsah

Analytik Tureček: Po útoku Hizballáhu má Netanjahu volnější ruce

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Lidé ve vesnici Madždal Šams truchlí poté, co při raketovém útoku zemřelo 12 dětí. Fotografie některých z nich nesou v průvodu. Foto z 29. července.

Článek

Po víkendovém raketovém útoku, při kterém přišlo v drúzské vsi Madždal Šams na severu Izraele o život 12 dětí, rapidně vzrůstají obavy z vypuknutí celoregionální války. Izraelští představitelé po úderu slíbili odvetu proti libanonskému šíitskému hnutí Hizballáh. To podíl na útoku odmítá.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Jak vypadá po víkendové tragédii situace na izraelsko-libanonské hranici.
  • Hrozí, že se konflikt v regionu rozšíří o další frontu.
  • A jaký vliv může mít napětí mezi Izraelem a Hizballáhem na válku v Pásmu Gazy.

Izraelská armáda od víkendové tragédie na severu židovského státu už několikrát napadla pozice teroristické šíitské organizace Hizballáh na jihu Libanonu. V úterý večer zaútočila i v samotném Bejrútu, kterým otřásl silný výbuch. Cílem leteckého úderu byl vojenský poradce vůdce Hizballáhu Fuád Šukr. Podle Izraelců útok nepřežil. Z území Libanonu naopak podle izraelského serveru Walla do Izraele v noci z pondělí na úterý dopadlo nejméně pět střel.

„Určité riziko (rozhoření regionálního konfliktu po víkendu) existuje,“ připouští v podcastu 5:59 vedoucí Centra pro studium Blízkého východu Metropolitní univerzity Praha Břetislav Tureček. Na druhou stranu ale podle něj je patrné, že obě země jsou už od útoku teroristického hnutí Hamás ze 7. října loňského roku zdrženlivé „k rozsáhlejší konfrontaci“.

„Obě strany – nejen Izrael, ale i Hizballáh – mají k dispozici daleko ničivější zbraně s daleko větším dosahem, mohly by zabíjet cíleně daleko více civilistů, než si zatím navzájem zabily, ale nečinily to právě proto, aby se situace nevymkla z rukou,“ popisuje expert. Dokazuje to podle něj i vývoj v posledních dnech, během kterých dochází jen k menším útokům z obou stran: „Myslím, že kdyby Izrael nekalkuloval rizika, tak už by dávno po tom sobotním incidentu zaútočil, stejně tak mohl tu spirálu ještě více šponovat Hizballáh.“

Foto: Barbora Sochorová, Seznam Zprávy

Vedoucí Centra pro studium Blízkého východu Metropolitní univerzity Praha Břetislav Tureček.

Další fronta na severu Izraele?

Izraelsko-libanonské pohraničí se nicméně na případný konflikt připravuje už delší dobu. Své domovy už musely kvůli neustále se opakujícím raketovým útokům opustit desítky tisíc lidí jak z Libanonu, tak z Izraele. „Už delší dobu se mluví o tom, že není otázka zda, ale kdy Izrael tvrdě zaútočí na Hizballáh po tom, řekněme, průběžném okopávání kotníků,“ vysvětluje Tureček.

Židovský stát ale v současné době spíše zaměstnává válka s Hamásem v Pásmu Gazy, a zůstává tak otázkou, jestli mu zbývají finance, zbraně nebo vojáci, aby mohl otevřít druhou válečnou frontu. Expert ale připouští, že kvůli víkendovému útoku na Golanských výšinách by to pro izraelského premiéra Benjamina Netanjahua mohlo být snadnější. „Určitě má volnější ruce,“ dodává.

Útok na dětské hřiště

  • Dvanáct dětí a mladých lidí v sobotu zemřelo na Izraelem obsazených Golanských výšinách při raketovém útoku vedeném z Libanonu.
  • Raketa zasáhla fotbalové hřiště v drúzské obci Majdal Šams. Informovali o tom izraelští záchranáři a armáda.
  • Dalších 19 lidí utrpělo zranění, šest z nich je ve vážném stavu.
  • Izraelská armáda informovala, že zabitým bylo mezi deseti a 20 lety.
  • Jeden ze zdravotníků, který zasahoval na místě, mluvil o rozsáhlých škodách a požáru. Podle snímků ze sociálních sítí je hřiště součástí volnočasového areálu v hustě zastavěné oblasti.
  • Jeden z obyvatelů obce izraelské televizi Channel 12 řekl, že když hřiště zasáhla raketa, hrály na něm děti fotbal.
  • Výstražný signál sirény se ozval jen vteřiny před zásahem a na útěk do bezpečí nebyl čas.

Hlasy, které by chtěly situaci eskalovat, pak nejspíš zaznívají i na druhé straně – mezi členy Hizballáhu. V pozadí této skupiny nicméně stojí Írán, který hnutí dodává zbraně, a Teherán podle Turečka nemá zájem na tom, rozpoutat v regionu rozsáhlejší a násilnější konflikt.

„Myslím, že není v zájmu ani Íránu, ani velení Hizballáhu vyprovokovat nepřítele k drtivým úderům. Hizballáh chce vyčerpávat Izraelce, ale takovým způsobem, aby sám neutrpěl větší ztráty. A v dlouhodobé regionální perspektivě to je i politika Íránu,“ říká expert.

Vliv na Pásmo Gazy

Víkendový útok ale může mít vliv i na situaci v Pásmu Gazy, kde v posledních dnech zavládl lehký optimismus týkající se jednání o příměří. Izrael totiž v sobotu předložil Spojeným státům aktualizovaný návrh dohody o propuštění rukojmích smluvené už koncem května. Netanjahu v něm zpřísnil svůj postoj ke smlouvě a přidal nové požadavky.

Jenže to bylo ještě předtím, než v íránské metropoli Teherán zemřel politický šéf teroristického hnutí Hamás Ismáíl Haníja. Hamás obvinil z útoku Izrael, podle něj došlo k leteckému útoku na Haníjovu rezidenci v íránské metropoli.

Americký prezident Joe Biden považuje dojednání míru v regionu za část svého odkazu a minulý čtvrtek oznámil, že do konce svého mandátu bude usilovat o to, aby k uzavření dohody došlo. To ale podle Turečka nebude možné, pokud by se situace mezi Izraelem a Hizballáhem nadále vyostřovala.

„Pokud se Hizballáh solidarizuje s Hamásem a pokud by Hizballáh zároveň teď měl čelit masivním útokům Izraele, tak by Hamás těžko ve stejné chvíli dojednával s Izraelem příměří. Myslím, že to by pro Hamás asi politicky nebylo v tuto chvíli reálné,“ říká Tureček.

V podcastu 5:59 se také dozvíte o historických a kulturních vazbách arabské komunity Drúzů nebo o tom, jaká je podle experta naděje, že se v nejbližší době uzavře příměří mezi Izraelem a Hamásem. Poslechněte si v přehrávači na začátku článku.

Editor a koeditor: Eduard Freisler, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT24, CNN Prima News, TV Nova, YT – AFP News Agency, X.com – @Israel

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Doporučované