Hlavní obsah

Netušila, že byla znásilňována. U soudu otevírá oči celé Francii

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Gisèle Pélicotová chce veřejnou povahou soudního procesu podle svých vyjádření dosáhnout toho, aby se podobný případ už neopakoval.

Článek

Francií otřásá případ roky trvajícího sexuálního násilí. Před soudem stojí muž, který omamoval svou ženu léky a poté ji nabízel dalším mužům ke znásilňování. Obžalobě čelí celkem 51 lidí - od bývalého vojáka po řidiče kamionu. Šokující proces je přitom na přání oběti otevřený veřejnosti.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Proč Gisèle Pélicotová chce, aby se hrozivé detaily jejího příběhu dozvěděla celá Francie.
  • Co se ve zdánlivě běžné rodině odehrávalo - a že policie odhalila případ vlastně náhodou.
  • Že o tématu sexuálního násilí na ženách se ve Francii už dnes mluví jinak než před lety. A to i díky kauzám spojeným se známými osobnostmi.

Myslela si, že spolu s manželem vedou poklidný život. Už nějaký čas pobývali na jihu Francie, kam se jako mnohé jiné páry přestěhovali s vidinou strávit ve slunném regionu klidné stáří. V roce 2020 ale přišel šok, který převrátil život Gisèle Pélicotové vzhůru nohama. Policisté jí oznámili, že člověk, za kterého byla už téměř půlstoletí provdaná, ji posledních bezmála deset let bez jejího vědomí omamoval léky a poté nechával znásilňovat cizími muži.

Od minulého týdne případ, ve kterém vedle Dominiqua Pélicota čelí obžalobě dalších 50 mužů, posuzuje soud v Avignonu. Děsivé detaily navíc může sledovat de facto celá Francie - na přání Gisèle Pélicotové soudci rozhodli, že projednávání bude veřejné.

„V podstatě řekla, že stud musí změnit stranu. Myslela tím, že by se neměly stydět oběti, ale pachatelé násilí,“ vysvětluje žádost ženy o veřejnou podobu procesu novinářka Anna Kubišta z francouzské redakce stanice Radio Prague International, cizojazyčného vysílání Českého rozhlasu. V rozhovoru pro podcast 5:59 zdůrazňuje, že soud nyní ve Francii skutečně rezonuje, diskutuje se o něm a že „normální člověk s paní Pélicotovou nemůže nesoucítit“.

Zároveň si Francouzi podle novinářky kladou otázku, co dělat, aby se podobné případy nemohly opakovat. Události z Mazanu, kam se pár v roce 2013 přestěhoval a kde znásilňování započaté v roce 2011 pokračovalo, totiž z pohledu Anny Kubišty ukazují, že „hrůza“ může přijít zdánlivě od kohokoliv.

„Obyčejní lidé“ na lavici obžalovaných

Dnes už bývalý manžel oběti Dominique Pélicot se během vyšetřování přiznal, že své ženě podával silný lék proti úzkosti s názvem Temesta, kterým ji přiváděl do letargického, v podstatě až komatózního stavu. Posléze ji nabízel na jistém chatovacím serveru pochybné pověsti cizím mužům. Sám se znásilňování účastnil, natáčel ho a nežádal finanční odměnu.

Oběť přitom téměř deset let nic netušila. Gisèle Pélicotová sice začala trpět výpadky paměti nebo velkou únavou, příčinu ale neodhalila ona ani lékaři, které navštívila. „Když jela za svými dětmi do Paříže, vždy se divila, že tam ty příznaky vlastně mizí,“ popisuje novinářka Kubišta.

Foto: Dominika Kubištová, Seznam Zprávy

Novinářka Anna Kubišta z francouzské redakce stanice Radio Prague International.

Policisté odhalili případ víceméně náhodou poté, co Dominique Pélicot v roce 2020 skončil na policejní stanici kvůli natáčení žen pod sukněmi v supermarketu. Později v jeho počítači objevili na 20 tisíc fotografií a videí zachycujících znásilňování jeho ženy. Vyšetřovatelé napočítali celkem 92 činů znásilnění, kterých se mělo dopustit zhruba 80 mužů. Identifikovat se podařilo 51 z nich, kterým u soudu hrozí až 20 let vězení.

„Jsou to vlastně obyčejní lidé. (…) Pocházejí ze všech společenských vrstev: Jeden je novinář, další je voják, vězeňský dozorce, manuální pracovník, IT specialista, řidič kamionu,“ popisuje okruh obžalovaných novinářka Kubišta s tím, že část z nich se ke znásilnění přiznala, někteří ale například tvrdí, že byli Dominiquem Pélicotem zmanipulováni a že k činům byli z jeho strany vlastně donuceni.

Podobnou obhajobu Anna Kubišta označuje za absurdní, stejně jako tvrzení dalších obžalovaných, podle nichž se nemohlo jednat o znásilnění, když jim ženu nabízel její manžel. „Ti muži pokládali ženu za majetek. Za věc, se kterou může manžel nakládat, jak chce,“ podotýká novinářka francouzské redakce Radio Prague International, podle níž by tento případ mohl s novou silou promluvit do probíhající debaty o tom, zda francouzské právo dostatečně chrání potenciální oběti sexuálního násilí.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jak šokující číny svého otce vnímají děti Gisèle a Dominiqua Pélicotových nebo jak se v posledních letech ve Francii proměnilo vnímání sexuálních deliktů a jejich pachatelů. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Matěj Válek

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT24, CNN Prima NEWS, AP News, YouTube - Europe 1 (@Europe1)

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Doporučované