Hlavní obsah

Týrání dětí, nebo komplot? Reportér popisuje, co se dělo na oceňované škole

Foto: Christine Havranová, Seznam Zprávy

Dvě bývalé družinářky ze školy v pražské Uhříněvsi čelí podezření, že šikanovaly děti s hendikepem.

Článek

Podezření na šikanu dětí s hendikepem v jedné z pražských škol, popsané Seznam Zprávami, otevírá také otázku, jestli selhal systém. Podle shromážděných svědectví měly dvě vychovatelky své svěřence napadat slovně i fyzicky. Kontury případu popisujeme s investigativním reportérem SZ Lukášem Valáškem.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Autentické výpovědi aktérů případu ze školy v pražské Uhříněvsi.
  • Že rodičům žáků, kteří měli zažívat šikanu, vadí také postup vedení školy.
  • Jaká systémová selhání je možné v celém příběhu hledat.

Nadávky, ponižování i fyzické násilí. To vše musely podle shromážděných svědectví prožívat děti s hendikepem v družině pražské speciální základní školy v ulici Vachkova. Podezření prověřuje policie, na niž se obrátili až rodiče dětí.

O problematickém chování vůči svým potomkům se přitom od vedení školy nejprve nedozvěděli. A to ani poté, co se ředitel dohodl na ukončení pracovního poměru se dvěma vychovatelkami, kterých se podezření týká. Až později rodiče dostali informaci od dnes už bývalé učitelky a asistenta pedagoga.

Dění kolem školského zařízení v pražské čtvrti Uhříněves popsaly Seznam Zprávy poté, co redakce získala vyjádření klíčových postav případu.

„Rodiče stále velmi intenzivně řeší, co se tam (ve škole) dělo a co se nedělo, protože nemají jak se to dozvědět,“ říká teď v rozhovoru pro podcast 5:59 investigativní reportér SZ Lukáš Valášek, který tak odkazuje na důležitou okolnost. Samotní žáci totiž vzhledem ke svému postižení nejsou schopni sdělit, jakým způsobem se k nim obě družinářky – Jarmila P. a Pavla R. – ve škole chovaly.

Určitý obrázek ale poskytují výpovědi bývalých zaměstnanců a rodičů a také tajně pořízené nahrávky. Podle reportéra mělo jít o psychické týrání, slovní napadání, vyhrožování i fyzický kontakt – například tahání dětí za ruce po zemi nebo různé údery tupými předměty. Obě ženy však v rozhovorech pro SZ odmítly, že by se dopustily čehokoliv závadného. Obvinění označují za spiknutí.

Foto: Seznam Zprávy

Investigativní reportér Seznam Zpráv Lukáš Valášek.

Trestní oznámení podané rodiči se ale týká i samotné školy, a to kvůli podezření, že nesplnila zákonem danou oznamovací povinnost. Když totiž ředitel Petr Ptáček dostal informace ukazující na šikanu, vychovatelkám zabránil v kontaktu s dětmi, už se však neobrátil na polici ani neinformoval rodiče. „Bylo závažné podezření na psychické i fyzické napadání dětí, které to přitom svým rodičům nemohly vypovědět. A pan ředitel nepovažoval za nutné o tom rodičům říci,“ popisuje Valášek.

Ředitel Ptáček v písemných odpovědích pro Seznam Zprávy uvedl, že jednal okamžitě poté, co se k němu podezření dostala. Na dotaz, proč neinformoval rodiče, nicméně nereagoval. Že se neobrátil na policii, pak vysvětlil tím, že „skutky, které jsem měl za hodnověrně prokázané, nepostačovaly k podání trestního oznámení“.

Kdo selhal a kdo měl zakročit?

Celý případ se přitom nestal na škole, kterou by z veřejně dostupných zdrojů bylo možné až dosud označit za problematickou. Pražský magistrát ji ve svých dokumentech podle Valáška označuje v podstatě za jakousi výkladní skříň. Rada hlavního města – které je zřizovatelem školy – také letos v březnu potvrdila ředitele Ptáčka na dalších šest let ve funkci, když v interním bodování dosáhl na plný počet bodů.

Foto: vachkova941.cz

Základní škola Vachkova je zaměřená na děti se speciálními potřebami.

Přesto advokátka dotčených rodičů a dětí Tereza Bártová mluví o tom, že na škole došlo k systémovému selhání. A také podle reportéra Seznam Zpráv tomu leccos napovídá.

„Z výpovědí, které jsem získal, plyne, že ve škole se o hrubém chování vychovatelek k dětem vědělo. Je otázka, jak je možné, že se to buď nedozvěděl pan ředitel, nebo že to nějak pasivně věděl, ale neřešil. To je samo o sobě problém,“ míní Valášek, podle kterého je problematické i to, že šikanu popsanou ve svědectvích neodhalily dohledové orgány.

A zatřetí – pražský magistrát coby zřizovatel školy se za ředitele v odpovědi rodičům postavil, byť nakonec i on podal podnět na policii, který zdůvodnil „právní opatrností“.

To celé z pohledu reportéra přináší nelichotivý obrázek: „Bylo by příjemné vědět, že instituce starající se o zranitelné skupiny lidí mají nastaveny kontrolní mechanismy, které – když už se někdo ‚utrhne‘ a takto pochybí – to dokážou co nejrychleji zjistit, zabránit tomu a trestat. Tady to ale prostě nevidíme.“

V podcastu 5:59 se také dozvíte více o tom, jak měla šikana dětí s hendikepem ve škole v pražské ulici Vachkova podle svědectví vypadat nebo jak škola dopadla v šetření České školní inspekce. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Matěj Válek

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Seznam Zprávy, archiv reportérů SZ Lukáše Valáška a Adély Jelínkové

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast Seznam Zpráv. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Doporučované