Hlavní obsah

Bilesová se „ztrácela ve vzduchu“. Co stojí za triumfálním návratem gymnastky

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Simone Bilesová při soutěži družstev na olympiádě v Paříži.

Článek

Olympiáda v Paříži přináší první velké příběhy. Jedním z nejsledovanějších je návrat americké gymnastické hvězdy Simone Bilesové, která na minulých hrách v Tokiu překvapivě odstoupila ze soutěže s poukazem na snahu ochránit své duševní zdraví. Teď je ale zpět – a po zisku zlata v soutěži družstev chce v Paříži útočit na další triumfy. Čím se Bilesová vymyká?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Že Simone Bilesová i přes obtížné rodinné zázemí ukazovala už od počátku svou výjimečnost.
  • Čím americká sportovní gymnastka stále více a více mění podobu své disciplíny.
  • A v jakých ohledech se sportovní svět posouvá k větší ochraně mentálního zdraví sportovců.

Po nepříliš šťastném příběhu z minulé olympiády mohou současné hry v Paříži opět patřit americké sportovní gymnastce Simone Bilesové. Právě její návrat pod pět kruhů je jednou z nejsledovanějších událostí probíhajícího sportovního svátku. „Příběh Simone Bilesové je něčím obrovsky důležitý a byl, je a vždycky bude. A ona to moc dobře ví,“ říká bývalá sportovní gymnastka a olympionička Kristýna Pálešová, která v roli komentátorky České televize pozorně sleduje soutěže přímo v Paříži.

Zatímco na své první olympiádě v Riu de Janeiru v roce 2016 získala Bilesová hned pětici medailí včetně čtyř zlatých, v Tokiu v roce 2021 sledovala veřejnost hlavně její odstoupení, které sportovkyně zdůvodnila snahou ochránit své duševní zdraví.

Dva roky Bilesová nezávodila. Loni se však do soutěží začala vracet, což potvrdila i dalším přírůstkem do medailové sbírky na světovém šampionátu v Antverpách. Mimochodem, počtem cenných kovů z vrcholných akcí jde o nejúspěšnější gymnastku všech dob. A nyní přidala v Paříži v soutěži družstev další zlato. Ambice sedmadvacetileté hvězdné gymnastky tím ale v Paříži nekončí.

Olympiáda 2024 v Paříži

Češi vybojovali 5 medailí – 3 zlaté a 2 bronzové. Zlato získali duo Kateřina SiniakováTomáš Macháč, Josef Dostál, Martin Fuksa. Bronz si vysloužili Nikola Ogrodníková a šermíři Jakub Jurka, Jiří Beran, Martin Rubeš, Michal Čupr.

Letní olympiáda proběhla od 26. 7. do 11. 8. 2024 v Paříži. Soutěžilo se ve 32 sportech a 329 disciplínách, na olympiádu přijelo 111 českých sportovců.

„Od začátku vynikala vším, co v gymnastice dělala,“ popisuje Pálešová. V rozhovoru pro podcast 5:59 vysvětluje, čím Američanka vždy vybočovala: „Ta její neuvěřitelná výbušnost, síla a koordinace toho spojení – vlastně spojení všech věcí, které gymnastika potřebuje –, byly od začátku naprosto výjimečné.“

Navrch nad svými soupeřkami má Bilesová i díky velké obtížnosti gymnastických sestav, které provádí. Takže i když za chyby v provedení dostane od rozhodčích podobné srážky jako ostatní soutěžící, výslednou známku si udrží vyšší. Často i výrazně. A expertka v této souvislosti poukazuje i na zcela nové prvky, se kterými Simone Bilesová dokázala ve sportovní gymnastice přijít. „Neměla jsem pocit, že se gymnastika ještě má kam posouvat. A ona (Bilesová) posouvá hranice dál a dál,“ dodává Pálešová.

Šampionka pod drobnohledem

Kromě už zmíněné výbušnosti nebo koordinace pohybů je ale podle komentátorky České televize u sportovní gymnastiky důležitá i další věc – psychická odolnost. Pokud si ji sportovci nedokážou zachovat, hrozí, že při obtížném prvku nad nepříliš měkkou žíněnkou udělají chybu, a pak může jít o zdraví.

A právě s odkazem na psychiku Bilesová odstoupila před týmovou soutěží na letních hrách v Tokiu, čímž překvapila sportovní svět. Podle Pálešové se totiž šampionka potýkala s tím, že se „ztrácela ve vzduchu“ – v gymnastickém slangu s takzvanými „myškami“. Američanku přitom provázely už před odletem do Tokia a následně v tréninku před závodem.

Foto: soukromý archiv Kristýny Pálešové

Bývalá sportovní gymnastka a olympionička, komentátorka České televize na OH v Paříži Kristýna Pálešová.

„Našla v sobě neuvěřitelnou odvahu a řekla, že to nezvládne. (…) Mnoho lidí řešilo, že ‚vítězové neodcházejí‘. Ale není to pravda. Ona moc dobře věděla, co dělá. Moc dobře věděla, že je tam nebezpečí toho, co se může stát,“ ohlíží se za událostmi v Tokiu bývalá česká olympionička.

Co přesně ji přitom do tohoto stavu na olympiádě před třemi lety dovedlo, není úplně jasné. Pálešová nicméně zmiňuje, že psychický tlak z nejrůznějších stran Bilesová během života zažívala opakovaně. V lednu 2018 například oznámila, že i ona – podobně jako desítky dalších mladých žen – zažila sexuální zneužívání ze strany lékaře amerického olympijského týmu sportovních gymnastek Larryho Nassara, kterého později soud na základě této kauzy poslal na desítky let do vězení.

V neposlední řadě je pak rodačka z Columbusu ve státě Ohio dennodenně v centru pozornosti ze strany veřejnosti a médií. Jasně patrný je tento zájem také v Paříži, kde je Bilesová neustále v hledáčku kamer.

Ale gymnastka čelí třeba i některým neuctivým komentářům na sociálních sítích – Pálešová zmiňuje například komentáře kritizující účes americké sportovkyně. Což považuje u sportovní legendy tohoto formátu „za hranou všeho“. „Musí to být obrovský tlak. A když vidím tady na místě, jak září a jakým způsobem na sobě zapracovala za tři roky od té doby, co se stalo v Tokiu, tak je (za tím) neuvěřitelná práce,“ míní expertka.

Kdo ochrání psychiku sportovců?

Na dlouhodobý stres působící na Simone Bilesovou poukazuje i další host podcastu 5:59, sportovně-psychologická poradkyně Veronika Baláková. Ostatně „myšky“, kterými gymnastka trpěla v době kolem olympiády v Tokiu, mohly být podle Balákové částečně důsledkem dlouhodobého stresu, který zažívala.

„(Uvědomění si, že je také obětí) muselo otřást jejím pocitem bezpečí a pocitem toho, že má věci pod kontrolou. A pokud ztratíte důvěru, že můžete věci ovlivňovat a kontrolovat, může vás to ohromným způsobem znejistit,“ říká poradkyně, která je také místopředsedkyní Asociace psychologů sportu.

Foto: archiv Veroniky Balákové

Sportovně-psychologická poradkyně Veronika Baláková.

Bilesová se v obtížném období rozhodla o svém mentálním zdraví otevřeně promluvit. Podle Balákové je ale v takové chvíli důležitá i pomoc, kterou nabídne patřičná instituce. Jít se svými problémy na veřejnost totiž nemusí být vůbec jednoduché. „Sportovci jsou často vnímáni jako ti silní, neotřesitelní a nejodolnější. Říct si o pomoc může být vnímáno jako známka slabosti či neschopnosti,“ vysvětluje.

Některé věci se však prý v tomto ohledu ve vrcholovém sportu posouvají k lepšímu. Poradkyně zmiňuje takzvaný safeguarding, kdy se Mezinárodní olympijský výbor (MOV) začal více věnovat mentálnímu zdraví sportovců.

Například nově vypracované manuály tak upozorňují na rizikové faktory, nebo naopak doporučují věci, které by měly psychiku sportovců ochránit. A třeba lidé proškolení ze strany MOV – safeguardeři – by měli v rámci nejrůznějších sportovních institucí, jako jsou svazy či asociace, dohlížet na bezpečné prostředí ve sportu. „Tedy aby nedocházelo právě k sexuálnímu zneužívání nebo třeba fyzickému či psychickému týrání,“ uzavírá expertka.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jak výrazně kauza sexuálního zneužívání ze strany Larryho Nassara zatřásla světem gymnastiky nebo jestli se i v Česku začínají funkcionáři více starat o psychickou pohodu sportovců. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Dominika Kubištová, Matěj Válek

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT24, ČT sport, CNN Prima News, Eurosport 1, U.S. Senate Committee, youtubové kanály Olympics, 2FLIPS3.5TWISTS, BeanymanNews, NBC News, Al Jazeera English

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Doporučované