Hlavní obsah

Šéf Globsecu o roli EU ve světě: Země jako Česko musí přebrat část iniciativy

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Na bezpečnostní konferenci pořádané think-tankem Globsec v pátek dorazí stovky politickým lídrů a bezpečnostních expertů. Ilustrační foto.

Článek

Po 18 letech se z Bratislavy do Prahy stěhuje bezpečnostní konference Global Security Forum, kterou pořádá nezávislý think-tank Globsec. Konference se zúčastní více než 2000 hostů ze 70 zemí světa. Státníci, analytici a bezpečnostní experti budou mimo jiné řešit, jak se vypořádat s konflikty na Blízkém východě nebo na Ukrajině. Rozebíráme s prezidentem Globsecu Róbertem Vassem.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Do jaké míry souvisí přesun významné mezinárodní konference se současnou politickou situací na Slovensku.
  • Jestli panuje mezi čelnými evropskými představiteli shoda na tom, jak se stavět ke konfliktům, které hýbou světem.
  • A jak zásadní bude pro vývoj světového dění přístup nově se formující Evropské komise.

Jak zkrotit současné bezpečnostní hrozby podobající se ničivé bouři. O tom mají debatovat účastníci třídenní bezpečnostní konference, která začíná v pátek v Praze. Na setkání pod záštitou českého prezidenta Petra Pavla se mimo jiné sejdou desítky prezidentů, premiérů a dalších významných státníků z celého světa.

Česká metropole je pro tuto konferenci novým útočištěm. Společnost Globsec totiž akci letos po 18 letech přesunula z Bratislavy. Podle prezidenta a zakladatele think-tanku Róberta Vasse v tomto rozhodnutí hrálo roli několik faktorů: kapacitní a logistické podmínky v Bratislavě, ambice Česka stát se důležitým hráčem v mezinárodních otázkách a také současná politická situace ve střední Evropě.

„Praha poskytuje správný mix logistických i politických možností. To už bychom dnes v Bratislavě těžko hledali,“ říká v podcastu 5:59. „(K přesunu) tedy skutečně došlo v souvislosti s dlouhodobější strategií (Globsecu), ale zároveň i geopolitická situace v širší střední Evropě naše rozhodování urychlila, a konferenci jsme tak přesunuli do Prahy,“ vysvětluje.

Rozhodování o budoucnosti Západu

Mottem letošní konference je „Jak utišit bouři“. Převedeno do geopolitiky: Vass za bouře označuje útoky na současný světový pořádek, které jsou podle něj vedeny po dvou frontách – válečnými konflikty, jako jsou ty na Ukrajině nebo na Blízkém východě, a pomocí hybridních válek. „Cílem takové informační války je rozdělit naše společnosti, omezit naši schopnost se bránit a zároveň schopnost rozeznávat hrozbu,“ varuje prezident Globsecu.

Podle něj se totiž z demokratických společností ztrácí politický střed, který nahradily extrémy na pravé i levé straně spektra. Vass popisuje, že do sebe kvůli tomu narážejí názorově vymezené bubliny neschopné vzájemné komunikace.

Globsec Forum 2024

Letošní Globsec Forum, jehož tématem je „Jak utišit bouři“, proběhl od 30. srpna do 1. září 2024 v pražském hotelu Hilton. Zahájil ho český prezident Petr Pavel a mezi účastníky z evropských, blízkovýchodních a asijských zemí byla také předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, která se chopila projevu. Hlavní diskuze se týkaly otázek kolem spojení bezpečnosti s novými technologiemi a umělou inteligencí. Opomenuta nebyla ani další aktuální témata, jako například válka na Ukrajině nebo volby prezidenta USA. Akci zcela poprvé předzahájil Globsec Music Fest, který se uskutečnil 29. srpna na Štvanici.

Tyto všemožné „bouřky“ tak mají ve výsledku podle ředitele Globsecu potenciál „podrývat základní principy, na kterých je postavený mezinárodní pořádek a na kterých zároveň stojí bezpečnost i menších zemí ve střední Evropě, jako je Česko nebo Polsko“. Se svými „imperialistickými ambicemi“ nicméně současný stav vydobytý Západem po druhé světové válce podrývá i Rusko pod vedením Vladimira Putina, které stojí i za agresí na Ukrajině.

„(Pro něj) je alternativou džungle, kde bude platit síla a právo většího, a to samozřejmě nechceme. Právě proto musíme posílit naši obranu, bezpečnost a odolnost společnosti,“ popisuje Vass.

Právě takového vývoje se musí podle prezidenta Globsecu Západ střežit. A že se mu to v některých případech daří, dokazuje i válka na Ukrajině. Vass nicméně upozorňuje, že bude důležité dohlížet na to, aby se časem tato jednota neztrácela. A právě tam by mohla hrát důležitou roli střední Evropa.

„Budoucnost Západu se rozhodne na našich východních hranicích. (…) Je to konflikt, ve kterém bráníme základní principy, na kterých stojí světový pořádek. A jestli je neubráníme, tak v budoucnosti nikdo nebude věřit v naše instituce, ať už budeme mluvit o Tchaj-wanu, nebo i o jiných částech světa,“ popisuje ředitel Globsecu.

Foto: Barbora Sochorová, Seznam Zprávy

Ředitel a zakladatel think-tanku Globsec Róbert Vass.

Ukrajina jako „budíček pro Evropu“

A co by měla Evropa dělat, aby v tomto úkolu neselhala? Podle Róberta Vasse je potřeba posilovat armády, instituce a infrastrukturu, a dostat se tak do bodu, kdy bude Evropa schopná se aktivně bránit.

„Myslím si, že právě ten frontální útok Ruska na Ukrajinu byl pro Evropu obrovským budíčkem. Domnívám se, že jsme si příliš dlouho vybírali takovou mírovou dividendu, kdy jsme si mysleli, že všechny naše výdobytky jsou automatické, že není třeba je chránit a že na ně nikdo nebude útočit. Nastal ale pravý opak,“ popisuje ředitel Globsecu.

Nejen v oblasti bezpečnosti, ale i hospodářství pak podle něj bude hrát klíčovou roli v dalších letech nově zvolená Evropská komise. Jak se chce těmto výzvám postavit a na jakých vizích bude stavět, by měla na konferenci v Praze přiblížit její staronová předsedkyně Ursula von der Leyenová. Mimo jiné by se podle Vasse měla dotknout i role střední Evropy.

„Vidíme, že ten francouzsko-německý motor už nefunguje jako úplně dokonalý stroj, na který jsme byli dlouhou dobu zvyklí. Země jako Polsko a Česká republika dnes musí převzít v některých případech iniciativu tak, jak se to například stalo v otázce podpory Ukrajiny,“ uzavírá Vass.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jak je na tom Evropa ve vývoji technologie umělé inteligence nebo vztahy mezi Evropskou unií a zeměmi Balkánu, na které by si mohly činit mocenský vliv Rusko, Čína nebo Turecko. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Dominika Kubištová, Eduard Freisler

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT24, RTVS, TA3, youtubový kanál SME a youtubový kanál RaptorTV

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Doporučované