Hlavní obsah

„Může být historické, ale má i rizika.“ Expert o tažení Ukrajiny do Ruska

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Ofenziva ukrajinské armády přenesla válku na ruské území. Na snímku z 12. srpna ukrajinský tank v Sumské oblasti u hranic s Ruskem.

aktualizováno •
Článek

Už více než týden ukrajinské jednotky bojují přímo na území Ruska. Vpád do Kurské oblasti u hranic s Ukrajinou podle všeho Moskvu překvapil a ruská armáda ho zatím nedokázala odrazit. Co umožnilo dosavadní ukrajinský úspěch? A jaká má operace rizika?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Že úspěch tažení v Kurské oblasti dává do nového světla schopnosti Ukrajiny dál čelit ruské invazi.
  • Jak podle bezpečnostního experta Michala Smetany pomohl ukrajinským silám i špatný postup ruského velení.
  • Co Kyjev pozoruhodnou operací získává – a jaká rizika mu zároveň přináší.

Po téměř dvou a půl letech od zahájení útočné války proti Ukrajině řeší Rusko nenadálý problém – jak se vypořádat s ofenzivou ukrajinské armády na svém vlastním území. I v úterý totiž ukrajinští představitelé uvedli, že v ruské Kurské oblasti dosáhli dalšího územního postupu.

Více než týden po zahájení útoku tak Rusko stále nedokázalo ukrajinský výpad účinně eliminovat.

„Ukrajině se po velmi dlouhé době podařilo na nějakém úseku bojiště převzít iniciativu. To je velmi významná věc,“ uvádí odborník na mezinárodní bezpečnost Michal Smetana z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. V rozhovoru pro podcast 5:59 dodává, že ukrajinské straně se především povedlo protivníka překvapit. „A na průběhu té operace je to vidět.“

Ukrajinská armáda dosáhla na ruském území mimo jiné pětitisícového města Sudža.Video: twitter/Osinttechnical

Právě zmíněné narušení trendu, kterým se v poslední době válka ubírala, považuje Smetana za podstatné. Rusko totiž sice dobývalo další ukrajinská území jen za cenu značných ztrát a nepříliš rychlým tempem – přesto ale dobývalo. Teď se však z pohledu analytika podařilo dosavadní narativ narušit a konflikt nově zarámovat.

„Nový narativ zní takto: Ukrajina je schopna stále přicházet s kreativními operacemi a je schopna zasazovat Rusku citelné údery. A tím pádem je tu možná potenciál, aby Ukrajina dokázala nadále v tomto konfliktu působit velmi schopně,“ vysvětluje bezpečnostní expert.

Jak to Ukrajina dokázala

Úspěch tažení v ruském pohraničí přitom nemusí spočívat jen v samotném územním postupu. Kromě třeba morálního povzbuzení pro ukrajinské vojáky i běžné Ukrajince Smetana poukazuje také na zajetí poměrně velkého množství ruských vojáků. Jsou mezi nimi přitom i vojáci základní služby. „Pro Ukrajinu je to velmi cenná kořist. A pro Vladimira Putina politicky velmi citlivá záležitost,“ říká akademik z Fakulty sociálních věd UK.

A přestože jde v případě operace v Kurské oblasti v podstatě o bezprecedentní akci – o největší invazi na území Ruska od druhé světové války –, některá srovnání se nabízejí. Analytik připomíná ofenzivu ze září 2022 v Charkovské oblasti. Také tehdy se prý Ukrajině podařilo najít slabost v ruských liniích a za pomoci mechanizovaných jednotek obsadit relativně velké území.

Bezmála dva roky poté se situace podle Smetany v mnoha ohledech opakuje. Za klíčovou přísadu uvádí fakt, že se Kyjevu podařilo svůj záměr dobře utajit. Znovu ale prý nechybí ani „kreativita“ a také „velmi rychlý postup“, který i tentokrát umožnilo využití mechanizovaných sil.

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Expert na mezinárodní bezpečnost Michal Smetana z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Černé scénáře pro Kyjev

Zároveň je však obtížné odhadovat další šance ukrajinského výpadu či ho už teď celkově hodnotit. A to i kvůli rizikům, která se s ofenzivou pojí. „Může se zapsat do historie jako extrémně úspěšná operace, která skutečně mohla být tím velkým zvratem ve válce – minimálně psychologickým. (…) Také se ale může stát, že dojde k určitým selháním a že Ukrajina na svůj postup poměrně dost doplatí,“ míní Smetana.

Možných „černých scénářů“ pro ukrajinskou stranu jmenuje hned několik. Zejména ten, že by se ukrajinské jednotky po konsolidaci ruských sil musely kvůli velkým ztrátám stáhnout. Přičemž se následně ukáže, že nasazené vojáky Ukrajina postrádá na jiných částech fronty. Případné nové vojenské úspěchy Ruska by pak mohly vymazat nadšení z dosavadního úspěchu v Kurské oblasti.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jaké chyby ruského velení přispěly k dosavadnímu úspěchu ukrajinské operace nebo jaká další reakce se dá očekávat ze strany Vladimira Putina. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Eduard Freisler

Sound design: Ursula Sereghy

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Český rozhlas Plus, ČT24, TV Nova, CNN Prima News, Al Jazeera English, YouTube – Office of the President of Ukraine (@PresidentGovUa), YT – ANC 24/7 (@ANCalerts)

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Doporučované